Σελίδες

Tuesday 23 November 2010

Χωρίς προσλήψεις λόγω έλλειψης...επιτροπής κρίσεων

Χωρίς τη δυνατότητα να προβεί σε προλήψεις ιατριού προσωπικού παραμένει από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα το Νοσοκομείο Σπάρτης, αν και έχει προκηρύξει την κάλυψη τουλάχιστον 13 θέσεων, για τις οποίες υπήρξε ενδιαφέρον.

Ο λόγος που προκύπτει το παραπάνω σοβαρό πρόβλημα -δεδομένου ότι το δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα της λακωνικής πρωτεύουσας αντιμετωπίζει σημαντική έλλειψη ιατρικού προσωπικού, σε σημείο που να γίνεται δύσκολη, έως και αδύνατη, η εφαρμογή των μηνιαίων εφημεριών- είναι η απουσία επιτροπής κρίσεων. Για το συγκεκριμένο ζήτημα, η Ενωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Λακωνίας επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ φθάνοντας στο σημείο να την καταγγείλει στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο για «προκλητική αδιαφορία ως προς την ολοκλήρωση των προσλήψεων του ιατρικού προσωπικού στο Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης». Από την πλευρά της, η Υγειονομική Περιφέρεια θεωρεί ότι δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητοι χειρισμοί από την πλευρά του
Νοσοκομείου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τα υποστηριζόμενα στην καταγγελία ως “ψευδέστατα”. Ειδικότερα, ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Λαουδιάς, μιλώντας στην “Ε”, απέρριψε
κατηγορηματικά, ως αβάσιμες, τις καταγγελίες της ένωσης σε βάρος της Υγειονομικής Περιφέρειας. Ο Ι. Λαουδιάς χαρακτήρισε «ψευδέστατο» το έγγραφο που η Ενωση απέστειλε στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, υποστηρίζοντας επιπλέον ότι σε αυτό γίνεται επίκληση λανθασμένων στοιχείων. Η ευθύνη ανήκει πλήρως στην 6η ΥΠΕ, δήλωσε στην «Ε» από την πλευρά της η πρόεδρός της Χρύσα Ντοροβίτσα, διευθύντρια στο Κυτταρολογικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Σπάρτης:
«Εκκρεμούν από τον Αύγουστο οι κρίσεις για 13 θέσεις γιατρών σε ένα νομαρχιακό νοσοκομείο που αντιμετωπίζει οξύτατο πρόβλημα έλλειψης ιατρικού προσωπικού» σημειώνει. Προσθέτει δε ότι έγκαιρα, από το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, η διοίκηση του νοσοκομείου, με έγγρα
φό της προς την 6η ΥΠΕ, είχε ζητήσει να προβεί στη συγκρότηση συμβουλίου κρίσεων, χωρίς -όπως υποστηρίζει- να υπάρξει καμία ανταπόκριση.
Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο δύσκολη καθώς στις αρχές του Νοεμβρίου, προσθέτει η πρόεδρος της ένωσης, επήλθε η λήξη της θητείας του προέδρου του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου -για την οποία, ήδη α ό το Σεπτέμβριο, είχε ενημερωθεί η 6η ΥΠΕ.
«Η μεταβολή αυτή γνωστοποιήθηκε από το νοσοκομείο μας στην Υγειονομική Περιφέρεια στις 9 Νοεμβρίου και είναι αυτό το έγγραφο που τώρα μεταχειρίζεται η 6η ΥΠΕ ως άλλοθι και ως πρόφαση για τη μέχρι σήμερα απραξία της» σημείωσε η Χρ. Ντοροβίτσα.
Παρατήρησε επιπλέον ότι όσο συνεχίζεται η καθυστέρηση, θα λήξει η θητεία και άλλων οργάνων -«σε λίγο λήγει η θητεία του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Τι θα πουν τότε, δηλαδή;» αναρωτήθηκε η πρόεδρος της Ενωσης.
Οι πληροφορίες που έγιναν γνωστές αναφέρουν ότι με πρωτοβουλία της διοίκησης του Νοσοκομείου
Σπάρτης υπήρξε ανταλλαγή αλληλογραφίας το τελευταίο 10ήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου, μεταξύ του ιδρύματος και της 6ης ΥΠΕ, σχετικά με το ζήτημα των κρίσεων, χωρίς ωστόσο να υπάρξει έκτοτε κάποια ενέργεια από την πλευρά της Υγειονομικής Περιφέρειας. Σημειώνεται ότι το
συγκεκριμένο νοσοκομείο είναι το μόνο που δεν έχει προβεί σε προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, ενώ εκκρεμεί -κατά πληροφορίες- η ενσωμάτωση δύο ατόμων νοσηλευτικού προσωπικού, πικουρικών, των οποίων η πρόσληψη έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι, θέμα για το οποίο από το νοσοκομείο εκτιμούν ότι ευθύνεται η 6η ΥΠΕ. Σοβαρό πρόβλημα, εξ άλλου, υφίσταται και με την καταβολή των εφημεριών στο ιατρικό προσωπικό - είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες του Σεπτεμβρίου.
Οπως τόνισε προς την “Ε” η Χρύσα Ντοροβίτσα, η Πολιτεία δεν διαθέτει τις πιστώσεις που απαιτούνται και την ίδια στιγμή αφήνει να “σέρνεται” η οφειλή προς το Νοσοκομείο Σπάρτης των
ασφαλιστικών ταμείων, η οποία ανέρχεται -δήλωσε η γιατρός- σε 7.000.000 ευρώ: “Θα υποχρεωθεί η διοίκηση του νοσοκομείου, προκειμένου να καταβάλει τις εφημερίες, να περικόψει πιστώσεις από κάπου αλλού. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται όμως, καθώς τα χρήματα αυτά θα λείψουν από άλλον τομέα”. Β.Γ.Μ.

No comments:

Post a Comment

;