Σελίδες

Friday 12 November 2010

Φρένο στην ανεργία βάζει ο ΟΑΕΔ με δύο νέα προγράμματα

Δύο νέα προγράμματα ρίχνει ο ΟΑΕΔ στη μάχη κατά της ανεργίας, με πρώτο το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επιταγή επανένταξης και το κουπόνι των 1.000 ευρώ για τη δωρεάν κατάρτιση και πρακτική άσκηση των νέων ανέργων έως 24 ετών.


Δέκα χιλιάδες ανέργους αφορά το πρώτο πρόγραμμα προβλεπόμενης δαπάνης 120.000.000 ευρώ, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις δεν έχουν μειώσει το προσωπικό τους και γενικά δε θα το μειώσουν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, τουλάχιστον για δύο χρόνια.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο φάσεις, με την πρώτη να διαρκεί από την πρόσληψη του ανέργου στην επιχείρηση μέχρι τη λήξη της διάρκειας επιδότησης, ενώ η δεύτερη θα αφορά το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι τη συμπλήρωση των 24 μηνών για αμιγή απασχόληση ή των 30 μηνών όταν έχει υλοποιηθεί κατάρτιση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν ως μισθό τη διαφορά μεταξύ του ποσού του επιδόματος ανεργίας, το οποίο θα είναι προσαυξημένο κατά 14 ευρώ ημερησίως για κάθε μακροχρόνιο άνεργο και αν αποφασίσουν να τους καταρτίσουν, θα δικαιούνται επιχορήγηση 2.000 ευρώ ανά άτομο. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση θα δεσμεύονται να διατηρήσουν το σύνολο του προσωπικού για 42 μήνες.
Το εν λόγω κουπόνι θα μπορεί να το εξαργυρώσει ο άνεργος είτε για την κατάρτισή του, με την προϋπόθεση ο φορέας που θα αναλάβει το έργο να του παρέχει και δυνατότητα επανένταξης στην αγορά εργασίας, είτε για την πρόσληψή του σε επιχειρήσεις.
Όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι δικαιούχοι του προγράμματος, ενώ σημειώνεται ότι για να υπαχθεί μια ιδιωτική επιχείρηση, δεν θα πρέπει να έχει προβεί -κατά τη διάρκεια του εξαμήνου πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα- σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση δε απόλυσης, η επιχείρηση θα πρέπει να έχει προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
Η ανωτέρω προϋπόθεση ισχύει και για επιχειρήσεις που δημιουργήθηκαν μετά από μεταβίβαση ή αλλαγή νομικής μορφής ή διάλυση και επαναλειτουργία στον ίδιο ή σε άλλο χώρο, με το αυτό αντικείμενο δραστηριότητας.
Όσον αφορά το κουπόνι των 1.000 ευρώ, το οποίο θα δοθεί από τον ΟΑΕΔ στο τέλος του έτους, ο νέος εργαζόμενος θα το εξαργυρώνει για την κατάρτισή του, προκειμένου να παρακολουθεί εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία θα προβλέπουν και την πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις.

No comments:

Post a Comment

;