Σελίδες

Tuesday, 30 November 2010

ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ, Ο ΠΡΩΤΟΚΛΗΤΟΣ

Καλημέρα φίλες και φίλοι !
Σήμερα 30 Νοεμβρίου γιορτάζει ο Αγιος Ανδρέας ο απόστολος,ο πρωτόκλητος 
ο Αγιος του χωριού μας.
Γιορτάζουν και δυο αγαπημένα πρόσωπά μου.
Ο Πατέρας μου και ο Γιός μου
Χρόνια πολλά και στους δυό καθώς και σε όλους τους εορτάζοντες !
Η εκκλησία του Αγ. Ανδρέα στις Καρυές χτίστηκε το 1960 σε απόσταση λίγων μέτρων από το σημείου που βρίσκονταν ο παλαιός ναός, με δαπάνη του “Συλλόγου Αδελφότητας Αραχωβιτών του εξωτερικού”, ύστερα από πρωτοβουλία του αείμνηστου μεγάλου ευεργέτη, Ιωάννη Γεωργίου Δάρμου. Στην ολοκλήρωση της κατασκευής του ναού σημαντική ήταν η προσφορά των επίσης μεγάλων ευεργετών, Παναγιώτη Γ. Καρύγιαννη ο οποίος άφησε όλη του την περιουσία στον Ιερό Ναό του Αγ. Ανδρέα και Γεωργίου Κωνσταντίνου Κωσταλά με δωρεά του οποίου ανεγέρθη το Καμπαναριό της εκκλησίας.

Ο Αγιος Ανδρέας, ο Πρωτόκλητος, ο μαθητής του Χριστού και ένας απο τους δώδεκα αποστόλους.Ο Άγιος Ανδρέας γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Ήταν ψαράς στο επάγγελμα και από τους πρώτους μαθητές του Ιωάννου του Προδρόμου. Είναι ο πρώτος που πλησίασε και μίλησε στον Ιησού Χριστό και ο πρώτος που προσκλήθηκε να γίνει μαθητής του, γιαυτό και ονομάζεται Πρωτόκλητος. Ή Ιστορία της ζωής του Ανδρέα μέχρι τη Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη του Κυρίου, υπήρξε σχεδόν ίδια με εκείνη των άλλων μαθητών.Πρώτος αυτός επίσης επληροφόρησε τον αδελφό του Πέτρο και πιθανότατα τον Φίλιππο με τη φράση που διαβάζουμε στο Ευαγγέλιο του Ιωάννου: «ευρήκαμεν τον Μεσσίαν». Στα Ευαγγέλια αναφέρεται πάντοτε μεταξύ των πρώτων και ο Ανδρέας Εκείνος παρουσίασε τους Έλληνες που ζήτησαν να γνωρίσουν τον Χριστό .



Ήταν ένας από τους μαθητές που ζήτησαν να τους εξηγήσει ο Χριστός κάτι που δεν είχαν καταλάβει . Ο Ανδρέας είπε στον Χριστό για το παιδί που είχε τα πέντε ψωμιά και τα δύο ψάρια που ύστερα ευλόγησε . Στο σπίτι του Πέτρου και του Ανδρέα στην Καπερναούμ εθεράπευσε ο Κύριος την πεθερά του Πέτρου ).

Σε μια πρώτη περιοδεία του φέρεται να βρέθηκε ο Ανδρέας στην ευρύτερη περιοχή του πόντου, στη Σινώπη, στη Σαμψούντα, στην Τραπεζούντα, τον Καύκασο και τη σημερινή Γεωργία. Επέστρεψε στα Ιεροσόλυμα για λίγο και διέσχισε αργότερα την Αντιόχεια, την Έφεσο, τη Νίκαια της Βιθυνίας, τη Νικομήδεια και τη γνωστή Χαλκηδόνα για να επιστρέψει και πάλιν στη Σινώπη, όπου και βασανίζεται σκληρά και σώζεται με ανέλπιστο θαύμα. Κηρύττει παντού, βαπτίζει και εγκαθιστά Επισκόπους, περιοδεύει και πάλιν σε πόλεις του Πόντου, της Σκυθίας, της Σογδιανής, της νότιας Ρωσίας και της Ουκρανίας και ιδρύει την Εκκλησία του Βυζαντίου με πρώτο Επίσκοπο τον Στάχυ. Η αρχαία αυτή ελληνική αποικία, με στέρεες πλέον χριστιανικές βάσεις θα μετεξελιχθεί αργότερα στη Μητέρα των Εκκλησιών Κωνσταντινούπολη, όπου είναι μέχρι και σήμερα η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η καρποφόρος πορεία του Αποστόλου συνεχίζεται στη Θράκη και τη Μακεδονία, όπου κατά τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη: « διεπορεύετο τας καθ΄ έκαστον τόπον πόλειςπεριερχόμενος, κηρύσσων, νουθετών, νοσούντας ιώμενος, ιερείς τελειών και πολλούς προς την σωτηρίαν καθοδηγών». Δεν είναι ακριβώς γνωστή η εντός Ελλάδας πορεία του Αποστόλου μας, κάποτε πάντως διά μέσου Θεσσαλίας και Ηπείρου εγκαθίσταται στην Πάτρα. Στους πολυπληθείς πιστούς προστίθεται ενωρίς ο Ρωμαίος Ανθύπατος Λέσβιος, η σύζυγος του διαδόχου του Λεσβίου, νέου Ανθυπάτου Αιγεάτου, Μαξιμίλλα και ο αδελφός του Αιγεάτου, σοφός μαθηματικός Στρατοκλής. Η θαυματουργική θεραπεία του Λεσβίου και της Μαξιμίλλας από τον Άγιο Ανδρέα συναρπάζει το πλήθος και σταθεροποιεί για τους αιώνες πλέον την Εκκλησία των Πατρέων. Μετά από σκληρά βασανιστήρια λαμβάνει εκεί ο Πρωτόκλητος Ανδρέας τον ποθητό στέφανο του Μαρτυρίου πάνω σε σταυρό ελιάς σε σχήμα Χ. Η ευσεβής Μαξιμίλλα και ο Στρατοκλής, που έγινε ο πρώτος Επίσκοπος Πατρών, θάβουν με τιμές το Άγιο Λείψανο στον τόπο που βρίσκεται σήμερα ο περικαλλής ναός του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα και η Αγία Κάρα του, την οποία επέστρεψε η Καθολική Εκκλησία το 1964.

No comments:

Post a Comment

;