Σελίδες

Friday 15 July 2011

Παρέμβαση στη Βουλή για το μουσείο της Σπάρτης: Διπλάσιο το κόστος νέας προγραμματικής σύμβασης

Στο επίκεντρο συζήτησης στην ολομέλειας της Βουλής βρέθηκε, το βράδυ της Τρίτης 12/7, η κατασκευή του νέου Μουσείου Σπάρτης, μετά από σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης. 
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά για την αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να παραδώσει ένα σύγχρονο μουσείο στη Σπάρτη, προκειμένου να στεγαστεί το ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα του ενός από τους δύο πόλους της αρχαιότητας, ο λάκωνας βουλευτής ζήτησε από τον παριστάμενο υφυπουργό Πολιτισμού κ. Νικητιάδη να τοποθετηθεί επί των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει, σχετικά με την ακύρωση της προγραμματικής σύμβασης που είχε συναφθεί μεταξύ του ΥΠΠΟΤ και της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και της απόφασης του περιφερειάρχη κ. Πέτρου Τατούλη, να προχωρήσει στη σύναψης νέας. 
Ο υφυπουργός απάντησε στο κ. Δαβάκη, ότι «η νέα περιφερειακή αρχή, έκρινε ότι η προηγούμενη προγραμματική σύμβαση δεν ανταποκρίνεται σε αυτό πού η ίδια έχει επιλέξει για τη Σπάρτη και προχωρά σε μία διευρυμένη καινούργια προγραμματική σύμβαση, η οποία περιέχει πολλά περισσότερα πράγματα, αναδεικνύει περισσότερο τον περιβάλλοντα χώρο και προσιδιάζει η όλη διαδικασία με αυτή του νέου μουσείου της Ακρόπολης». 
Στη συνέχεια, ο λάκωνας βουλευτής σημείωσε, ότι είναι δικαίωμα της αιρετής περιφέρειας να επιλέξει νέα προσέγγιση στο συγκεκριμένο ζήτημα, παράλληλα όμως υποστήριξε, πως γεννά ερωτηματικά η απόρριψη της παλιάς προγραμματικής σύμβασης, ενώ ζήτησε την τοποθέτηση του ΥΠΠΟΤ στο θέμα αυτό, δεδομένου ότι είναι το ένα μέρος των συμβεβλημένων. 
Επίσης, ο κ. Δαβάκης παρατήρησε, ότι ενώ η παλαιά προγραμματική σύμβαση προέβλεπε δαπάνη 1.200.000 ευρώ για το σύνολο των μελετών, η καινούργια προγραμματική σύμβαση ανέρχεται σε διπλάσιο προϋπολογισμό και αναρωτήθηκε αν τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα και υπάρχουν οι σχετικές πιστώσεις. «Λεφτά υπάρχουν;», ρώτησε χαρακτηριστικά τον υφυπουργό. 
«Η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία δεν οφείλεται σε εμάς», απάντησε ο κ. Νικητιάδης. «Εμείς είχαμε υπογράψει τη παλαιά σύμβαση και ο νέος περιφερειάρχης ήθελε περισσότερα πράγματα, γιατί είπε ότι η σύμβαση αυτή δεν τον καλύπτει, ενώ δήλωσε ότι τα χρήματα υπάρχουν». 
Ο κ. Δαβάκης ζήτησε το έργο του νέου μουσείου της Σπάρτης να έχει σταθερή και σίγουρη πορεία και ένα ορατό μέλλον χωρίς εμπλοκές και νέες καθυστερήσεις, ενώ σημείωσε πως όλη η λακωνική κοινωνία, αλλά και η ευρύτερη περιφέρεια, προσδοκά επιτέλους η Σπάρτη να αποκτήσει ένα μουσείο αντάξιό της και σε σύντομο χρονικό ορίζοντα. 
Ο κ. Νικητιάδης από την πλευρά του, ολοκληρώνοντας την απάντηση του, ανέφερε ότι «η νέα προγραμματική σύμβαση είναι πολύ μεγαλύτερη σε οικονομικό μέγεθος από την προηγούμενη και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε και μαζί με τον κ. Τατούλη να στηρίξουμε αυτή τη προσπάθεια.   Εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις δικές μας υποχρεώσεις και η περιφέρεια τις δικές της».
Πηγή : http://lakonikos.gr/ 

No comments:

Post a Comment

;