Σελίδες

Sunday 10 July 2011

Τα προβλήματα των Ελλήνων κτηνοτρόφων στη Βουλή, από τον Θ. Δαβάκη .

Τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι έλληνες κτηνοτρόφοι, εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους των ζωοτροφών αλλά και των ανείσπρακτων οφειλών του κράτους προς αυτούς, μεταφέρει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκανδαλίδη, ο Λάκωνας βουλευτής κ. Θανάσης Δαβάκης.
Το πλήρες κείμενο της Ερωτήσεως του κ. Δαβάκη έχει ως εξής:Η αγροτική μας παραγωγή και ιδιαίτερα ο κλάδος της κτηνοτροφίας αποτελεί έναν από τους λίγους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας της χώρας μας.

Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρούμε τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, εξαιτίας του υψηλού κόστους των ζωοτροφών αλλά και των οφειλών του Κράτους προς αυτούς.
Οφειλές που η πολιτεία δεν έχει καταβάλει στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, λόγω λαθών του συστήματος του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Παράλληλα οι τιμές των ζωοτροφών, παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, διπλασιάστηκαν σχεδόν σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα πλέον να τίθεται θέμα βιωσιμότητας του κτηνοτροφικού κλάδου.
Επίσης εξαιτίας της απουσίας ελεγκτικών μηχανισμών παρατηρούνται φαινόμενα κερδοσκοπίας και εξαπάτησης των καταναλωτών, σε βάρος της ποιότητας των ελληνικών ζωοκομικών προϊόντων και του εισοδήματος των Ελλήνων κτηνοτρόφων-παραγωγών. Τα φαινόμενα αυτά που πλήττουν την αγορά, επιδεινώνονται δραματικά σε περιόδους αυξημένης κατανάλωσης όπως οι εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, ενημερώνουμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ ότι οι Έλληνες κτηνοτρόφοι βρίσκονται στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης, προσπαθώντας με δυσκολία να επιβιώσουν, δίδοντας τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές, μόνο και μόνο για να καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα χρήματα για να μπορέσουν να ταΐσουν τα ζώα τους.
Συνεπώς ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να στηριχθεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας στη χώρα μας ;
2. Σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ να παρέμβει, έτσι ώστε να μειωθεί το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών και αν ναι με ποιο τρόπο ;
3. Πότε επιτέλους θα δοθούν στους δικαιούχους κτηνοτρόφους, τα χρήματα που τους οφείλει το κράτος ;
4. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα ζωοκομικά προϊόντα, για την προστασία των καταναλωτών ;
Πηγή http://www.news.935radio.gr

No comments:

Post a Comment

;