Σελίδες

Wednesday 20 July 2011

Συνάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με κτηνοτρόφους και βιοκαλλιεργητές

Τα προβλήματα και οι προοπτικές του κλάδου της κτηνοτροφίας συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννη Δριβελέγκα με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων.


Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν ζητήματα που αφορούν το κόστος των ζωοτροφών, την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, τους ελέγχους στην αγορά κτηνοτροφικών προϊόντων, την προστασία της φέτας από παράνομες ελληνοποιήσεις, τη δημιουργία ειδικού αναπτυξιακού ΤΕΜΠΜΕ για τους κτηνοτρόφους  κ.ά. 
Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων για τις λύσεις που προωθεί το ΥΠΑΑΤ, καθώς και για τα θέματα που αφορούν τον κλάδο. 
«Για το κόστος των ζωοτροφών γίνεται προσπάθεια αυτές να ενταχθούν στον ελάχιστο συντελεστή ΦΠΑ δηλαδή στο 6%, που θα προβλέπεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 
Σε ό,τι αφορά στην αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι έτοιμο το νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που θα δίνει οριστική λύση στο θέμα» τόνισε ο Γ. Δριβελέγκας. 
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι στο νέο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ για την Πολιτική Γης προβλέπεται ότι θα δοθούν εκτάσεις για καλλιέργεια και σε κτηνοτρόφους, με σκοπό τη μείωση του κόστους των ζωοτροφών. 
Επίσης, γνωστοποίησε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης,  Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας θα ληφθούν μέτρα για την ενίσχυση του κτηνοτροφικού κλάδου (αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ, επενδυτικός νόμος κ.ά), πέραν αυτών που προβλέπονται στο «Πρόγραμμα  Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 - 2013 Αλέξανδρος Μπαλτατζής», όπως είναι τα Σχέδια Βελτίωσης, οι επενδύσεις στη μεταποίηση, κλπ. 
«Θα έχουμε τακτικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων για την προώθηση των θεμάτων της κτηνοτροφίας. Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, μεταξύ άλλων, είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης στην οποία θα συμμετέχουν κτηνοτρόφοι και μεταποιητές, ενώ βασική μας επιδίωξη είναι και η συμβασιοποιημένη παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων» κατέληξε ο κ. Δριβελέγκας. 
Βασικός πυλώνας η βιολογική γεωργία 
Εξάλλου, συνάντηση πραγματοποίησε την ίδια μέρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Βιοκαλλιεργητών Ελλάδας, όπου συζητήθηκαν θέματα για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας αλλά και προβλήματα του κλάδου. 
«Η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και γενικότερα των πιστοποιημένων, επώνυμων τοπικών προϊόντων ποιότητας αποτελεί βασικό πυλώνα της αγροτικής μας πολιτικής. Για το λόγο αυτό αναλάβαμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις επίλυσης χρόνιων και καίριων ζητημάτων του κλάδου. 
Πιο συγκεκριμένα, το μητρώο βιοκαλλιεργητών θα ετοιμαστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου. Το μητρώο επιχειρήσεων που διακινούν βιολογικά προϊόντα, θα συνταχθεί στο πλαίσιο του μητρώου εμπόρων που θα λειτουργήσει από την 1η Ιανουαρίου του 2012. 
Επίσης, θα αντιμετωπιστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αφορούν τις άδειες παρέκκλισης για χρήση συμβατικών σπόρων, ενώ έχει δρομολογηθεί η διαδικασία διαμόρφωσης εθνικού καταλόγου εφοδίων βιολογικής παραγωγής. 
Παράλληλα, θα εξεταστεί η υποχρεωτική αναγραφή του παραγωγού και του τόπου παραγωγής στα συσκευασμένα βιολογικά  προϊόντα που διακινούν τα καταστήματα λιανικής», δήλωσε ο κ. Δριβελέγκας. 
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το ΥΠΑΑΤ βλέπει ιδιαίτερα θετικά την ένταξη, σε αναπτυξιακά προγράμματα, της δημιουργίας Κέντρου Διαμετακομιστικού Εμπορίου Βιολογικών Προϊόντων στην περιοχή της Αττικής. 
Τέλος, ο υφυπουργός τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν εκ νέου τακτές συναντήσεις με την Ομοσπονδία, στις οποίες θα συζητηθούν πιο αναλυτικά ζητήματα, όπως το Προεδρικό Διάταγμα που διέπει τη λειτουργία των Αγορών Βιολογικών Προϊόντων, ο ρόλος του Εθνικού Συμβουλίου Βιολογικής Γεωργίας, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση των βιοκαλλιεργητών και των γεωτεχνικών.

No comments:

Post a Comment

;