Οι ασπρες κολωνες που βλεπουμε περιμετρικα στην πλατεια Ομονοιας του 1931 ( ανω φωτο ), ειναι τσιμεντενιες. Μια απο αυτες λειτουργουσε σαν αεραγωγος του υπογειου της πλατειας, με αποτελεσμα να ασχημαινει το περιβαλλον.Ο τοτε Δημαρχος Σπυρος Μερκουρης για να διορθωσει την ασχημια της κατασκευης,τοποθετησε οκτω αγαλματα των εννεα μουσων.
Η ενατη δεν τοποθετηθηκε για λογους διακοσμητικους.Θυμαμαι πως παλαιοτερα για το WC χρησιμοποιουσαμε την οναμασια “Καλλιοπη”.Αυτη η ονομασια ειχε προκυψει απο το αγαλμα της Καλλιοπης το οποιο ,μαλλον ως ενατο,ειχε αποθηκευτει προσωρινα διπλα στις τουαλετες του υπογειου.Ο κοσμος τοτε, οταν ρωτουσε για το που ειναι τα δημοσια ουρητηρια,επαιρνε την απαντηση : Κατω στην Καλλιοπη ! Ετσι μια απο τις ονομασιες για τις τουαλετες,για χρονια ηταν και ειναι,ιδιως στο περιβαλλον των στρατιωτων , “Καλλιοπη”
Τελικα,αφαιρεθησαν μετα απο χρονια, για να βρεθουν 4 στην Καρδιτσα, 2 στίς Καρυές Λακωνίας, 2 στήν Αμοργό και η ένατη καταστράφηκε.
Σύμφωνα με την Ιστοσελίδα http://www.karditsa-city.gr/ Οι Μούσες, αυτά τα ωραία αγάλματα που κάποτε στόλιζαν την πλατεία Ομόνοιας των Αθηνών, απομακρύνθηκαν από εκεί στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν έγινε η αναμόρφωση του χώρου. Ο τότε Δήμαρχος Βάιος Τζέλλας με συντονισμένες ενέργειες πέτυχε τη δωρεά από τον Δήμαρχο Αθηναίων Στρατηγό Παυσανία Κατσώτα, τεσσάρων αγαλμάτων των Μουσών: Θάλεια, Αγλαΐα, Ερατώ και Κλειώ μεταφέρθηκαν και τοποθετήθηκαν πάνω σε πέτσινα βάθρα στο αριστερό τμήμα του Παυσίλυπου.
Τώρα ποιές είναι οι μούσες στίς Καρυές προσωπικά για μένα είναι αγνωστες. Εάν κάποιος η κάποια ειναι γνώστης ας μας πληροφορίσει.
Πού να βρήσκετε η Καλιόπη?
Διαβαζοντας το δικο σου blog, μπορω να μαθαινω,μεσα απο τα δικα σου post, τι συμβαινει στην Λακωνια και να βλεπω ομορφα μερη της, απο τις φωτογραφιες σου.
ReplyDeleteΠαρε οτι θες απο το δικο μου.
Ευχαριστώ Βερναρδο, Να εισαι παντα καλά.
ReplyDelete