Σελίδες

Wednesday 12 October 2011

Πετράκος: «Οι κτηνοτρόφοι έχουν ήδη χρεοκοπήσει»

Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος πήρε μέρος στην ημερίδα που οργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011, στη Σπάρτη.
Στην τοποθέτησή του ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι οι κτηνοτρόφοι, πράγματι, είναι στα όρια της χρεοκοπίας, διότι από το 2007 υπάρχει συνεχής αύξηση των τιμών των ζωοτροφών ενώ από την άλλη οι γαλακτοβιομήχανοι πιέζουν τις τιμές στον κτηνοτρόφο με συνέπεια ο κτηνοτρόφος να μην έχει κυριολεκτικά χρήματα να αγοράσει ζωοτροφές.

«Γνωρίζουμε, είπε, ότι η κυβέρνηση δεν ασχολείται καθόλου να λύσει τα προβλήματα εκείνα που δεν έχουν οικονομικό κόστος.
Θέσαμε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων όταν συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου το περίφημο «καλάθι αγροτικών προϊόντων», παρουσία του κ. Σκανδαλίδη.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε στο πλευρό σας και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά και θα θέσουμε τα προβλήματά σας και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή, μέσω των βουλευτών και του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
Θέλουμε όμως να κάνουμε την αυτοκριτική μας, γιατί παρότι χρόνια φωνάζουμε για την επίλυση των προβλημάτων σας, δεν σας καλέσαμε σε μαζική κινητοποίηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά και στη Βουλή. Γιατί οι εξουσίες καταλαβαίνουν μόνο όταν μπροστά τους έχουν να αντιμετωπίζουν μαζική κινητοποίηση.
Σας δηλώνουμε ότι αυτό θα είναι το κύριο μέλημά μας την επόμενη περίοδο».
Ο κ. Πετράκος στάθηκε στις αιτίες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους κτηνοτρόφους αναφέροντας:
α) Δεν υπήρξαν κλαδικές πολιτικές στη χώρα για κανένα αγροτικό κλάδο και φυσικά για την κτηνοτροφία, από καμία κυβέρνηση όταν από το ’92 και μετά οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις της Κ.Α.Π. σάρωσαν όλα τα μέτρα προστασίας που υπήρχαν πριν από το ’91.
β) Η Ε.Ε. ξεπούλησε την κτηνοτροφία, όπως και όλη τη γεωργία στα συμφέροντα των βιομηχάνων, στις συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
γ) Οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα και κυρίως η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας της ελληνικής κτηνοτροφίας, ούτε επιλύουν προβλήματα, ακόμα και εκείνα που δεν έχουν οικονομικό κόστος. Δεν τους ενδιαφέρει η διάσωση της ελληνικής κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας, αλλά η διάσωση των τραπεζών.
«Εμείς, κατέληξε, δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε για να διασωθούν οι κτηνοτρόφοι, η ελληνική κτηνοτροφία, η ελληνική κοινωνία και όχι οι τράπεζες.
Μόνη λύση ο μαζικός και δυναμικός αγώνας για να ανατραπεί αυτή η κυβέρνηση και αυτές οι πολιτικές που έχουν οδηγήσει τους κτηνοτρόφους στη χρεοκοπία».

No comments:

Post a Comment

;