Σελίδες

Thursday 6 October 2011

Εκδήλωση για κάθε Λάκωνα που «ζεί» άμεσα ή έμμεσα από την ελιά

“ Αλήθειες θα αποκαλυφθούν, προτάσεις θα γίνουν, συμβουλές θα δοθούν, ευθύνες θα αναλογιστούν, προοπτικές θα υπογραμμιστούν, σε μια εκδήλωση για τον «λακωνικό χρυσό»
 
Άραγε υπάρχει σύστημα, φορέας ή πρόσωπο που να αφουγκράζεται την αγωνία του Λάκωνα αγρότη;
Χιλιάδες οικογένειες και η συντριπτική πλειοψηφία των Λακώνων στηρίζουν  κάθε χρονιά τις ελπίδες και τα σεμνά σχεδιά τους στην αγροτική παραγωγή. Λάδι και Πορτοκάλι είναι οι δύο πυλώνες που καθορίζουν εν πολλοίς το επίπεδο των οικονομικών συναλλαγών  και οριοθετούν την αγοραστική δυνατότητα των πολιτών και την εμπορική κερδοφορία των επαγγελματιών.
Δυστυχώς, σε όλα τα επίπεδα. λίγοι είναι εκείνοι που νιώθουν αυτή την αγωνία του Λάκωνα αγρότη.
Καλλιεργεί, παράγει και βλέπει,  αυτό που κάποτε λέγαμε «βιός» να μένει απούλητο. Χιλιάδες τόνοι κάθε χρόνο μένουν αστις δεξαμενές προς χαρά των επιτήδειων που πλέον αγοράζουν το «λακωνικό χρυσό» έαντί πινακίου φακής.
Οι αγροτικές οικογένειες δεν ξέρουν πλέον αν έχουν μέλλον. Τα νέα παιδιά έχουν προσανατολιστεί σε άλλες κατευθύνσεις και ασχολίες.
Χωρίς όραμα, χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση των σύγχρονων δεδομένων της αγοράς και του ανταγωνισμού η λακωνική αγροτιά πορεύεται ανάμεσα σε ψέματα, σε ημίμετρα, σε παραλείψεις και σε μεθοδεύσεις.
Ήρθε η ώρα στη Λακωνία να συζητήσουμε «ανοικτά» και αληθινά για την Ελιά και το Ελαιόλαδο.   Την  Κυριακή 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, στους Μολάους, Αίθουσα "ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ", πραγματοποιείται συζήτηση   με σκοπό όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση Ελιά και Ελαιόλαδο να μοιραστούν τα προβλήματα, να ανταλλάξουν εμπειρίες και Ιδέες, να σχεδιάσουν  το αύριο. 
Είναι μια μοναδική ευκαιρία ο λάκωνας πολίτης (αγρότης, παραγωγός, ελαιοτριβεάς, τυποποιητής, έμπορος, καταναλωτής, συνεταιριστής) να καταθέσει την άποψή του, την ψυχή του, και να καταγράψει τις θέσεις και τις επισημάνσεις των πλέον ειδικών.
Στο πάνελ θα βρίσκεται ο Βαγγέλης Διβάρης, Ειδικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα μιλήσει από τη δική του σκοπιά για τον ρόλο της Πολιτείας.
Δίπλα του ο Σταύρος Βέμμος, Καθηγητής Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει σημαντικές ανακοινώσεις που υπαγορεύονται από την επιστημονική του γνώση.
 Ο ΣΕΒΙΤΕΛ εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Συμβουλευτικής Επιτροπής Χημικών Εμπειρογνωμόνων Βασίλης Καμβύσης ο οποίος θα «αποκαλύψει» στοιχεία για τις ποιότητες στο προϊόν.
Ο εμπειρότατος Μάκης Σειραδάκης, Εμπορικός Διευθυντής ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗΣ, θα δείξει δρόμους δοκιμασμένους στο δύσκολο τομέα της εμπορίας
Η Δήμητρα Αλιέως, Αγοραστής Ελαιολάδου στη Διεθνή Αγορά-Οικονομολόγος θα ξαφνιάσει με επισημάνσεις και συμβουλές.
Ποιος δεν θα ήθελε να ακούσει τον Ιωάννη Γρηγοράτο, Γεωπόνο-Μελετητή, Σύμβουλο Γεωργικών Επιχειρήσεων.

Τη συζήτηση που προκαλεί και υποστηρίζει η πολιτικός Φεβρωνία Πατριανάκου θα συντονίσει Γιώργος Στρατάκος, Γεωπόνος MSc
Αν ανήκετε σε αυτούς που θεωρούν:
Τα 2 ευρώ χαμηλή τιμή για τι κιλό ελαιολάδου
Τις 3.000 τόνους απούλητο ελαιόλαδο απαράδεκτο δεδομένο
Το λακωνικό ελαιόλαδο ως  καταλύτη καλής ποιότητας στις ανά τον κόσμο προσμίξεις  μια υπόθεση ύποπτη.
Τη διαβούλευση μέχρι σήμερα για το προϊόν προβληματική
Την ανάγκη για έκφραση αυτών που παράγουν λάδι και ελιά ευκαιρία 
τότε πρέπει να βρεθείτε στο ακροατήριο αυτής της εκδήλωσης.
Όταν οι επιχειρήσεις και το εμπόριο όλης της Λακωνίας περιμένει κάθε χρόνο τη στάθμη παραγωγής, ποιότητας και απόδοσης  του λακωνικού Ελαιολάδου και της Ελιάς, ίσως τότε, στο ακροατήριο να πρέπει να βρεθούν και οι άνθρωποι που «ζούν» εμμέσως από αυτό (επιχειρηματίες, έμποροι, επιτηδευματίες)
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι εθνικής απήχησης ΜΜΕ έδειξαν ενδιαφέρον για την «κάλυψη» και μετάδοση αυτής της εκδήλωσης που γίνεται σε έναν λαδότοπο, στους Μολάους Λακωνίας.

No comments:

Post a Comment

;