Σελίδες

Tuesday 21 June 2011

«Ένα θερινό σινεμά για τη Σπάρτη!»

Τα θερινά σινεμά αποτέλεσαν, λόγω συνθηκών , όχι μόνο κλιματικών, αναπόσπαστο μέρος της διασκέδασης των Ελλήνων. Πρωτευουσιάνων και επαρχιωτών. Απ’ το 1950 μέχρι το 1975 κάθε γειτονιά είχε το δικό της σινεμά. Ταινίες αμερικάνικες, ευρωπαϊκές, αλλά και ελληνικές. «Καζαμπλάνκα», «Για μια χούφτα δολάρια», «Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου», απ’ όλα είχε ο μπαξές των θερινών.
Ήρθαν καιροί, όμως, που έφεραν έναν άλλο τρόπο ζωής. Ήρθε η τηλεόραση, το βίντεο, κι’ άρχισαν τα κεσάτια. Ήρθε κι’ η «αντιπαροχή» και τα αφάνισε.
Η νοσταλγία για ένα τρόπο ψυχαγωγίας που χάθηκε, καταγράφηκε μελωδικά στη συλλογική μνήμη της κοινωνίας μας με το τραγούδι του Κηλαηδόνη «…είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι…».

Κι’ επειδή είναι κανόνας, όταν μας λείπει κάτι, τότε να το εκτιμάμε, άρχισαν γύρω στο 1990 να πληθαίνουν οι φωνές για μια ποιοτική διέξοδο στη διασκέδαση. Έστω εναλλακτική της τηλεόρασης.
Μπαίνουν μπροστά κάποιοι ευαίσθητοι δήμαρχοι και η διάσωση μερικών θερινών γίνεται πραγματικότητα. Δημιουργείται έτσι και ένας νέος μέχρι τότε θεσμός, τα δημοτικά θερινά σινεμά. Αυτά τα δημοτικά σινεμά αποτέλεσαν τη «μαγιά» και ακολούθησε η αναβίωση πολλών άλλων.
Έτσι και στην πόλη μας ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες το θερινό σινεμά.
Ένας μερακλής παλιός κινηματογραφιστής δεν άντεχε το ερειπωμένο «ΡΟΔΟΝ» και πριν μερικά χρόνια αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει. Έκανε το ερείπιο αγνώριστο. Το λειτούργησε με κόπο μέχρι τώρα προσφέροντας τη μοναδική εναλλακτική διέξοδο στην τοπική κοινωνία.
Αλλά, άλλα -και νομίμως- ο ιδιοκτήτης του χώρου κελεύει…
Έτσι, βρισκόμαστε μπροστά στο δίλημμα :
Να παραμείνει το «ΡΟΔΟΝ» ή να χτιστεί στη θέση του άλλη μια πολυκατοικία;
Μοναδική διέξοδος για τη συνέχισή του είναι να πάρει ο Δήμος της Σπάρτης πρωτοβουλίες. Να το κάνει δημοτικό. Πείρα υπάρχει. Έγινε σε πολλές πόλεις.
Γιατί όχι και στη δική μας;
Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν καλόπιστες (στις κακόπιστες δεν απαντάμε καν) ενστάσεις: « Μα, η οικονομική συγκυρία… Δεν υπάρχουν χρήματα…» κλπ.
Υπάρχει λύση. Να αγοραστεί το ακίνητο, έστω και με δάνειο. Ο Δήμος μας είναι από τους πλέον υγιείς στη χώρα. Μα και οι δαπάνες για τον πολιτισμό και τις υποδομές του, είναι επένδυση για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτού του τόπου.
Αν περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι «καλές», τότε μοιραίοι κι άβουλοι θα παρακολουθούμε να γκρεμίζονται τα πάντα και τίποτα δεν θα γίνει ποτέ.
Εξ άλλου η ιστορία δείχνει ότι οι άνθρωποι, όχι μόνο όταν δεν είχαν οικονομική άνεση, αλλά και τότε ακόμη που δεν είχαν κατασκευάσει κατοικίες, όταν δηλαδή ζούσαν ακόμη ως πρωτόγονοι, είχαν ανάγκη την τέχνη, γι’ αυτό και ζωγράφιζαν στις σπηλιές.
Ας δώσουμε σήμερα στην πόλη της Σπάρτης, στους κατοίκους της, στα παιδιά της μια ευκαιρία στον πολιτισμό. Την έχουν ανάγκη.
Σήμερα, ένα θερινό σινεμά για τη Σπάρτη του αύριο !

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20/6, ώρα 8.30 μ.μ.

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας των Δημήτρη Τσεβά - Γιάννη Ασημακόπουλου με τίτλο «Θερινά Σινεμά» στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη Σπάρτης. Στη συνέχεια, μετάβαση στο θερινό κινηματογράφο «Ρόδον» για την προβολή του σχετικού με την έκθεση και το ομώνυμο λεύκωμα, DVD.

ΤΡΙΤΗ, 21/6, ώρα 9.00 μ.μ.

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη: «Η μεγάλη οθόνη και ο μαγικός κόσμος της στις σπαρτιατικές αίθουσες, 1929-1970». Ομιλία της Πέπης Γαβαλά για τους παλαιούς κινηματογράφους της Σπάρτης.

ΤΡΙΤΗ, 21/6, ώρα 9.30 μ.μ.

Θερινός Κιν/φος «Ρόδον»: ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Τα Δελφινάκια του Αμβρακικού».

ΤΕΤΑΡΤΗ, 22/6, ώρα 9.30 μ.μ.

Θερινός Κιν/φος «Ρόδον»: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Τέλος Εποχής».

ΠΕΜΠΤΗ, 23/6, ώρα 9.30 μ.μ.

Θερινός Κιν/φος «Ρόδον»: ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ «Ο Βασιλιάς των Μασκών».

ΠΕΜΠΤΗ, 23/6, ώρα 11.30 μ.μ.

Κουμαντάρειος Πινακοθήκη: ΠΡΟΒΟΛΗ «βωβής» ΤΑΙΝΙΑΣ «Τα φώτα της πόλης». Επενδύει μουσικά ο Κώστας Γιαξόγλου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 24/6, ώρα 9.30 μ.μ.

Θερινός Κιν/φος «Ρόδον»: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Ήσυχες μέρες του Αυγούστου».

ΣΑΒΒΑΤΟ, 25/6, ώρα 9.30 μ.μ.

Θερινός Κιν/φος «Ρόδον»: ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ «Η εαρινή σύναξη των αγροφυλάκων».

ΚΥΡΙΑΚΗ, 26/6, ώρα 8.30 μ.μ.

Θερινός Κιν/φος «Ρόδον»: Ανοιχτή συζήτηση για την αναγκαιότητα διάσωσης του τελευταίου θερινού κινηματογράφου της πόλης .

Μιλούν και συζητούν με το κοινό : Δημήτρης Καλαντίδης (πρόεδρος Ομοσπονδίας Κιν/φικών Λεσχών), Μανούσος Μανουσάκης (σκηνοθέτης -Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης), Βαγγέλης Μητράκος (εκπαιδευτικός), Κώστας Πατρώνης (πολιτικός μηχανικός).



















No comments:

Post a Comment

;