Σελίδες

Thursday, 2 June 2011

Τα Άγια Πάθη του τόπου μας δια στόματος Κώστα Μπέη

Η Ελλάδα της κρίσης σχολιάστηκε στη Σπάρτη




Το ένθερμο χειροκρότημα του ακροατηρίου εισέπραξε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ξενοδοχείο «Sparta Inn» ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Δικονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Κώστας Μπέης, την Πέμπτη 26 Μαΐου.
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης, ο κ. Μπέης μίλησε για την «Ελλάδα της κρίσης» και, κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στο παρελθόν, παρουσίασε τις ρίζες της δεινής οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας.

Μιλώντας με τόλμη και ειλικρίνεια, ο εισηγητής εξέφρασε τις προσωπικές του απόψεις για την εφιαλτική περιπέτεια, όπως τη χαρακτήρισε, που βιώνουμε ως χώρα, στοχοποιώντας τόσο τα κόμματα όσο και τον Τύπο -έντυπο και ηλεκτρονικό- για την έλλειψη ενημέρωσης, αλλά και για την άγνοια των πολιτών σχετικά με την πορεία του δημόσιου χρέους μας.
Εκθέτοντας με συγκεκριμένα στοιχεία την ανοδική πορεία που παρουσίασε το χρέος της Ελλάδας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει εκτοξευθεί στα ύψη, ο κ. Μπέης στάθηκε στη χρονιά του 1989, όπου η νεοσχηματισθείσα τότε οικουμενική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΚΚΕ και επί πρωθυπουργίας του Ξενοφώντα Ζολώτα δεν ήταν σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και προσέφυγε στον εξωτερικό δανεισμό.
Ξεκαθαρίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί καμία πολιτική παράταξη, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εξήρε τη σταθεροποίηση του χρέους το πρώτο τετράμηνο της κυβέρνησης Κ. Σημίτη και το πρώτο δίμηνο της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, κατηγορώντας ωστόσο τα δύο πολιτικά πρόσωπα για πρωθυπουργικές υπεκφυγές και ως κύριους υπεύθυνους για την έσχατη βαθμολογική θέση της Ελλάδας μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
«Δύο χρόνια πριν αντελήφθην ότι η χώρα μας έχει ήδη χρεοκοπήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέης, παρουσιάζοντας το πόρισμα της πηγής του, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα έχει καταταγεί στις τελευταίες χώρες του ΟΟΣΑ, αναφορικά με το δείκτη ικανότητας μεταρρυθμίσεων και βελτιώσεων στους τομείς κοινωνικής πολιτικής απασχόλησης και βιωσιμότητας, όπως επίσης σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, το επίπεδο εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας αλλά και την προοπτική ανάπτυξης της χώρας στους τομείς αυτούς. Σύμφωνα δε, με το συγκεκριμένο πόρισμα, η Ελλάδα βρίσκεται στην 30η θέση αναφορικά με τις ικανότητες της κυβέρνησής της και τη δραστικότητας της λογοδοσίας εκείνης σχετικά με το όσα διαπράττει η παραλείπει.
«Θα ήταν αβάσιμο και άδικο αν η γενική υποβάθμιση της χώρας χρεωνόταν αποκλειστικά στις κυβερνήσεις και στον εκάστοτε πρωθυπουργό της», τόνισε ο κ. Μπέης, προσθέτοντας ότι «τα ιδία ισχύουν σε όλους τους τομείς των δημόσιων υπηρεσιών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…παχιά λόγια κάτω από τα οποία οργιάζει η παρανομία διαρπαγή και λεηλασία στις ΤΑ, τις εφορίες, τις πολεοδομίες, τα τελωνεία και σε άλλους χώρους που έχουν ως αποστολή την πάταξη της παρανομίας. Η χώρα έχει τη θέση που έχει, επειδή αυτή είναι η επιδερμική ηθική παιδεία μας δεν μπορεί να ανακόψει την ορμή του κορμού του λαού σε ραδιουργίες και λαδώματα. Αξίζει να θυμηθούμε ποιος πακτωλός οικονομικής βοηθείας εισέρευσε στον τόπο μας τα τελευταία 30 χρόνια, τόσο από κοινοτικές πηγές όσο και από άφρονα υπερδανεισμό. Να αναρωτηθούμε που αξιοποιήθηκε οικονομικά ο δυσθεώρητος πακτωλός, τι έγιναν και πως σπαταλήθηκαν αυτές οι οικονομικές σε όλη τη διαδρομή του έθνους μας εισφορές. Ο καθένας γνωρίζει ή είναι σε θέση να καταλάβει από τον υπαινιγμό ότι τα κοινοτικά κονδύλια, λόγου χάρη για την ενίσχυση της προσπάθειας γεωργικών αναπροσαρμογών και βελτιώσεων σχεδόν ποτέ -κατά ελάχιστο ποσοστό- επενδύθηκαν για το σκοπό που εισπράχθηκαν».
Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνονται τώρα, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι «η χωρά μόνο κατ’ όνομα κυβερνάται από την κυβέρνηση. Στην ουσία κυβερνάται από τους δανειστές μας, οι οποίοι έχουν δημεύσει ακόμα και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς μας. Τα σκληρά μέτρα δε λαμβάνονται για να εξυγιανθεί η ελληνική δημόσια οικονομία, αλλά για να πάρουν οι δανειστές πίσω τα δανεικά που εμείς κατασπαταλήσαμε σε αγαθά ευζωίας, αγοράζοντας τα πανάκριβα βιομηχανικά προϊόντα των γερμανών και των άλλων ισχυρών οικονομιών. Δεν υπάρχει στον ορίζοντα κανένας μάγος που να μας βγάλει από την οικονομική καταστροφή που όλο και πιο βαθιά κατρακυλάμε».
Στο βασικό ερώτημα που έθεσε ο κ. Μπέης, αν δηλαδή θα μείνουμε άπραγοι θεατές της αυτοκαταστροφής μας, τόνισε ότι «το να ανορθώσουμε την κατεστραμμένη οικονομία μας είναι αδύνατο, τουλάχιστον για το ορατό μέλλον. Εκείνο που κατά τη γνώμη μου πρέπει να κάνουμε είναι να αρχίσουμε να νοικοκυρευόμαστε ως κράτος. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε βάζοντας άλλα αξιόπιστα και δραστικά θεμέλια στη δομή και λειτουργία του κράτους μας».
Δύο βασικούς άξονες έθεσε ο ομότιμος καθηγητής για το «νοικοκύρεμα» στο οποίο αναφέρθηκε προηγουμένως: τη δημιουργία νέου Συντάγματος με αξιόπιστους θεσμούς, αλλά και τη νέα, γοργή και δραστήρια λειτουργία των δικαστηρίων μας, ώστε να παταχθεί κατακέφαλα η ληστρική διαρπαγή που χαρακτηρίζει τη λειτουργία πολλών δημοσίων υπηρεσιών.
Μάλιστα, χαρακτηρίζοντας ως κόσμημα για όλο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό το Σύνταγμα της Ελλάδας που συντάχθηκε από τους σοφούς διδασκάλους κ.κ. Κων/νο Τσάτσο και Γιώργο Κασσιμάτη και με την τελευταία αναθεώρησή του, ενέμεινε στην ιδέα της αναδιάρθρωσής του με τη φράση ότι «διαφορετικά δε γίνεται». Σημείωσε δε, χαρακτηριστικά, ότι «το Σύνταγμα που πέρασε από τα χέρια του Τσάτσου και του Κασσιμάτη είναι για χώρες και λαούς του ευπρεπούς και έντιμου βορρά…το δικό μας Σύνταγμα στερείται αμυντικών αναχωμάτων, αναγκαίων για ένα λαό σαν το δικό μας όπου κυριαρχεί το σύστημα της κομματικής πελατείας και των πανίσχυρων πολιτικών οικογενειών, που διατηρούν τη χώρα στα χάλια της κομματικής επαιτείας, της ρουσφετολογίας και της διασπάθισης του δημόσιου πλούτου. Παθολογίες που εξακολουθούν να δεσπόζουν στον ταλαίπωρο τόπο μας, όπως ακριβώς και πριν από 150 χρόνια. Βεβαίως φταίμε και εμείς που τόσα χρόνια ανεχτήκαμε τη δυναστεία από κομματικές οικογενειοκρατίες και την αντίστοιχη καταισχύνη της δικής μας σταθερής επαιτείας για το βόλεμα το δικό μας ή των παιδιών μας σε κάποια θέση ή θεσούλα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτή τη σταθερή ντροπή του έθνους μας, την εξάρτηση δηλαδή από τα κομματικά τζάκια, το Σύνταγμά μας δεν έχει φροντίσει να αντιμετωπίσει με ειλικρίνεια και να πατάξει».
«Είναι καιρός αυτή τη δύσοσμη πληγή από την οποία απορρέουν όλες οι παθογένειες να προσεγγίσουμε με θάρρος και ευθυκρισία», επεσήμανε τέλος ο κ. Μπέης.
Πηγή  http://www.lakonikos.gr  

No comments:

Post a Comment

;