Σελίδες

Friday 17 June 2011

Απειλείται με λουκέτο το θερινό σινεμά «Ρόδον»


“ Επιστολή της Παρέμβαση Πολιτών προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης ”
«Το θερινό σινεμά «ΡΟΔΟΝ» είναι στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Η Σπάρτη το έχει ανάγκη. Οι πολίτες της το χρειάζονται.». Αυτά είναι όσα αναφέρονται σε επιστολή που συνέταξε η Παρέμβαση Πολιτών Σπάρτης με αποδέκτη το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης. Τα μέλη του Συλλόγου, αφού προβάλλουν την ιστορική και πολιτιστική σημασία που έχει η διατήρηση του σινεμά , καλούν το Δήμο Σπάρτης να μη δείξει ολιγωρία και να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία του «Ρόδον». Χαρακτηριστικά αναφέρουν: 
«Η σχέση του λαού μας με την πολιτιστική του παράδοση είναι από τα πλέον επίκαιρα θέματα του καιρού μας. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια τα θερινά σινεμά έχουν τη δική τους αξία και σημειολογία.
Η αλλαγή του τρόπου ζωής και η εισβολή ξένων πολιτιστικών προτύπων οδήγησε τα θερινά σινεμά στην εξόντωση Ελάχιστα απ’ αυτά λειτουργούν σήμερα στη χώρα μας χάρη στο μεράκι κάποιων «αμετανόητων» ρομαντικών και χάρη στην ευαισθησία κάποιων δημοτικών αρχών που έκριναν (καλώς) ότι η επένδυση στον πολιτισμό είναι επένδυση στον Άνθρωπο και στο μέλλον.
Στη Σπάρτη, τα θερινά σινεμά ΡΕΞ, ΦΛΟΡΑΛ και ΡΟΔΟΝ υπήρξαν σημαντικό πολιτιστικό τοπικό κεφάλαιο δίνοντας προσιτή ψυχαγωγία στη λαϊκή οικογένεια , που πάσχιζε να ορθοποδήσει και να βρει ελπίδα μετά την κατοχή και τον εμφύλιο.
Σήμερα ΜΟΝΟ το «ΡΟΔΟΝ» έχει απομείνει να αντιστέκεται στην ισοπέδωση των νέων καιρών.
Άνοιξε στα 1964. Γνώρισε στιγμές δόξας έως τα 1973 . Παραδόθηκε στην ερήμωση και τη λησμονιά ώσπου το 2002, μετά από 29 ολόκληρα χρόνια απουσίας, τα φώτα του «ΡΟΔΟΝ» άναψαν και πάλι, τα γιασεμιά του ξανάνθισαν και η οθόνη του ζωντάνεψε.
Πίσω απ’ αυτήν την χαροποιό ανάσταση βρισκόταν ο εκλεκτός συμπολίτης μας, ρέκτης και παλιός κινηματογραφιστής Κώστας Ρουμελιώτης, ο οποίος με προσωπικές θυσίες και μέσα από φοβερές δυσκολίες κατόρθωσε να κρατήσει το «ΡΟΔΟΝ» ανοιχτό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο κι απ’ αυτό της πρώτης περιόδου λειτουργίας του. Με ποιοτικές, επιλεγμένες ταινίες έδωσε την ευκαιρία στους μεγάλους να ξαναθυμηθούν παλιές, όμορφες εποχές και στους νέους και τα παιδιά να ανακαλύψουν ένα άλλο είδος ψυχαγωγίας, που τόσο το είχαν ανάγκη στους καιρούς της πολιτιστικής ξηρασίας που ζούμε.
Σήμερα το θέμα του «ΡΟΔΟΝ», του τελευταίου θερινού σινεμά της Σπάρτης και της Λακωνίας, ενός από τα ελάχιστα λειτουργούντα παραδοσιακά θερινά σινεμά σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο:
΄Η θα αποδοθεί η χρήση του οικοπέδου στον ιδιοκτήτη του για ανοικοδόμηση (υπάρχει δικαστική διεκδίκηση) ή θα αγοραστεί από το δήμο Σπάρτης και θα αποδοθεί ως πολιτιστική προίκα διαρκείας στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές , αφού ο ιδιοκτήτης συζητά θετικά μια τέτοια εξέλιξη.
ΚΑΛΟΥΜΕ το δήμο Σπάρτης να μην ολιγωρήσει. Το παράδειγμα της ομολογημένης ευθύνης για την απώλεια του σινεμά «ΑΝΕΣΙΣ», δεν πρέπει να επαναληφθεί.
Το θερινό σινεμά «ΡΟΔΟΝ» είναι στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Η Σπάρτη το έχει ανάγκη. Οι πολίτες της το χρειάζονται.»

No comments:

Post a Comment

;