Σελίδες

Friday 3 June 2011

Ανακύκλωση στην πηγή προτείνουν οι Οικολόγοι της Λακωνίας

Επιστολή του ΟΙΚΟΣΥΛ στο Δήμαρχο Σπάρτης
Τη δική του πρόταση στο πρόβλημα της αποκομιδής και εναπόθεσης των στερεών αποβλήτων του Δήμου Σπάρτης καταθέτει ο Οικολογικός Σύνδεσμος Λακωνίας. Με επιστολή τους προς το Δήμαρχο Σπάρτης Σταύρο Αργειτάκο, τα μέλη του ΟΙΚΟΣΥΛ προτείνουν την υιοθέτηση της λύσης ολοκληρωμένης ανακύκλωσης απορριμμάτων στην πηγή, τεχνική που όπως αναφέρουν εφαρμόζεται ήδη σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Σε άλλο σημείο της επιστολής, ο ΟΙΚΟΣΥΛ καλεί το Δήμαρχο Σπάρτης να εγκαταλείψει τη λύση εγκατάστασης δεματοποιητή και να στραφεί στην τοποθέτηση ΧΥΤΥ «σε μέρος που θα επιλεγεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια».
Η επιστολή, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΟΙΚΟΣΥΛ κ.κ. Κυριάκος Μιχαλακάκος και Ιωάννης Μητράκος αντίστοιχα, αναφέρει τα εξής:
«Κύριε Δήμαρχε.
Σας είναι γνωστό ότι, ο Σύλλογός μας, από το έτος ιδρύσεώς του (1989) έως σήμερα, έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα των απορριμμάτων κι έχει πάρει σαφή και ξεκάθαρη θέση, για την αντιμετώπισή του, με την εφαρμογή ενός προγράμματος ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στην πηγή, ώστε να μειωθεί δραστικά ο όγκος τους και να περιοριστεί στο ελάχιστο η επιβάρυνση του αστικού και φυσικού περιβάλλοντος.
Αυτή εξάλλου είναι η ορθή οικολογική λύση που εφαρμόζεται σε όλες τις πολιτισμένες χώρες.
Οι προκάτοχοί σας, δυστυχώς, αγνόησαν τις προτάσεις μας, με τη σκέψη ότι, το αίσχος του ΧΑΔΑ Αφισιού, θα διαιωνίζεται και θα προσφέρει «λύση» στην αποκομιδή και διάθεση των απορριμμάτων του Δήμου Σπάρτης., επιδείξαντες μια ολιγωρία και παθητικότητα αχαρακτήριστη.
Προ ολίγων ετών, μετά την  έναρξη των δικαιολογημένων δυναμικών αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής Αφισιού, ο ΟΙΚΟΣΥΛ, με δημόσια ανακοίνωσή του καλούσε το Δήμο Σπάρτης να εγκαταλείψει τα ημίμετρα και τις προσωρινές λύσεις (π.χ. δεματοποιητές) και να κινηθεί με ταχύτητα προς την εφαρμογή της ανακύκλωσης των απορριμμάτων και την ανάπλαση του ΧΑΔΑ Αφισιού.  Και πάλι προσκρούσαμε στην εκκωφαντική σιωπή των αρμοδίων οι οποίοι έσπευσαν να καλυφθούν πίσω από τη δήθεν λύση του περιφερειακού σχεδιασμού, η οποία όμως περιορίζεται στη λογική του δεματοποιητή  και της δημιουργίας  βουνών από «μπάλες» απορριμμάτων, καθώς και της ίδρυσης μονάδας καύσης τους, με όλους τους κινδύνους που συνεπάγεται αυτό για τη δημόσια υγεία (εκπομπή καρκινογόνων διοξινών).  
Οι πρόσφατες εξελίξεις (δικαστική απόφαση παύσης του  ΧΑΔΑ Αφισιού, αυτόφωρα οδηγών απορριμματοφόρων, απειλές για αύξηση τελών καθαριότητας κι εγκατάλειψης της ανάπλασης  του ΧΑΔΑ κλπ. κλπ.) αποδεικνύουν περίτρανα το αδιέξοδο που δημιούργησε η απραξία της Δημοτικής Αρχής  και τον ορατό, πλέον, κίνδυνο κοινωνικών αναταράξεων και συγκρούσεων.¨
Κύριε Δήμαρχε.
Ο ΟΙΚΟΣΥΛ σας καλεί, για άλλη μια φορά, να υιοθετήσετε τη λύση της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στην πηγή, που εφαρμόζεται επιτυχώς σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και να εγκαταλείψετε τις φρούδες ελπίδες πως θα υπάρξει κάποτε –πότε άραγε;- η εφαρμογή του λεγόμενου περιφερειακού σχεδιασμού, που είναι κατά την ταπεινή μας γνώμη αόριστος και νεφελώδης.
Είναι δεδομένο  πλέον ότι υπάρχουν:
1. Η κατάλληλη επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία.
2. Οι καταρτισμένοι επιστήμονες και τεχνικοί.
3. Τα δοκιμασμένα κι επιτυχημένα προγράμματα ανακύκλωσης.
4. Οι ιδιωτικοί φορείς που ασχολούνται με την ανακύκλωση.
5. Οι πόροι που μπορούν να αντληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό που απομένει, συνεπώς, είναι η πολιτική βούληση και απόφαση. Θεωρούμε σκόπιμο, λοιπόν, να αναλάβετε πρωτοβουλία διαδημοτικής συνεννόησης και συνεργασίας στο Νομό Λακωνίας, ώστε να κινηθούν αμέσως οι διαδικασίες για την εφαρμογή της ολοκληρωμένης ανακύκλωσης στον τόπο μας με ταυτόχρονη δημιουργία ΧΥΤΥ σε μέρος που θα επιλεγεί με αμιγώς επιστημονικά κριτήρια.
Κάθε αναποφασιστικότητα και καθυστέρηση, από εδώ και πέρα, θα είναι τουλάχιστον περίεργη και θα δίνει περιθώρια για κάθε λογής υποψίες. Εμείς, ως ενεργοί πολίτες και δημότες, σας δηλώνουμε πως θεωρούμε εντελώς άδικο να επιβαρυνθούμε με το κόστος, είτε των ευρωπαϊκών προστίμων για τη λειτουργία του ΧΑΔΑ, είτε για τη μεταφορά των απορριμμάτων, γιατί είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι  πως για τη δημιουργία του υφιστάμενου προβλήματος απορριμμάτων υπεύθυνοι είναι οι εκάστοτε εκπρόσωποί μας στην εξουσία του Δήμου Σπάρτης κι όχι μόνο.
Τέλος σας γνωρίζουμε ότι ως Σύλλογος είμαστε στη διάθεσή σας για να συζητήσουμε την άρση του δήθεν αδιεξόδου με την άμεση προσφυγή στην ανακύκλωση των απορριμμάτων.»
Πηγή  http://www.notospress.gr

No comments:

Post a Comment

;