Σελίδες

Wednesday 29 June 2011

Πολιτισμική ευκαιρία για τους πολίτες η διάσωση του θερινού «Ρόδον»

Σήμερα 29/6/2011 το θέμα στο ΔΣ Σπάρτης

Με την ανοιχτή συζήτηση στο θερινό κινηματογράφο «Ρόδον», ολοκληρώθηκε, την Κυριακή 26 Ιουνίου, η εβδομάδα προβολών και παράλληλων εκδηλώσεων που συνδιοργάνωσαν η Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης «Ρόδον», η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη και η Λέσχη Φωτογραφίας Σπάρτης. Στην καταληκτήρια συζήτηση της Κυριακής, στην οποία έλαβαν μέρος ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδος Δημήτρης Καλαντίδης, ο εκπαιδευτικός Βαγγέλης Μητράκος, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης και ο πολιτικός μηχανικός Κώστας Πατρώνης, συντόνισε ως εκπρόσωπος των διοργανωτών ο Βασ. Γεωργιάδης και έλαβαν το λόγο πολλοί παριστάμενοι ενεργοί συμπολίτες, όπως οι κ.κ. Ν. Καλογεράκος, Τ. Κανελλοπούλου, Γ. Λαμπρόπουλος, Γ. Γιαξόγλου, Β. Βαλιώτης, Μ. Τζωρτζάκης, Π. Λιόκαυτος, Κ. Ψυχογιός κ.ά. 
Στη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η ιδιαιτερότητα του πολιτιστικού φαινομένου των θερινών σινεμά και η ανάγκη διατήρησης του τελευταίου τέτοιου κινηματογράφου της Σπάρτης (ενός από τους λίγους εναπομείναντες σ’ ολόκληρη τη χώρα), ως χώρου διατήρησης της ιστορικής συλλογικής μνήμης, αλλά και ως σύγχρονης εστίας πολιτισμού. Ανάγκη που έχει αναγνωριστεί εδώ και πολλά χρόνια και από την Πολιτεία και έχει αποτυπωθεί στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Εξάλλου, η διατήρηση του θερινού σινεμά «Ρόδον» είναι και μια συμβολή στο αίτημα για τη λειτουργία, στο πλαίσιο των πολιτιστικών οργάνων του Δήμου, Δημοτικής Ταινιοθήκης και Κινηματογράφου.
Παρά τον όποιο εύλογο προβληματισμό για την απαιτούμενη δαπάνη, αλλά και τη μελλοντική βιωσιμότητα ενός δημοτικού θερινού σινεμά, η τοπική κοινωνία και ο δήμος της Σπάρτης πρέπει να αντλήσουν από τη χρήσιμη εμπειρία ανάλογων πρωτοβουλιών σε ολόκληρη τη χώρα, που οδήγησε στη διάσωση και ανανεωμένη λειτουργία θερινών σινεμά που κινδύνευαν να χαθούν. Εάν υπάρχει βούληση, προφανώς και θα βρεθεί και ο τρόπος. Στα πλαίσια της συζήτησης κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, επικουρικές ή εναλλακτικές, για τη διάσωση του «Ρόδον».

Η δύσκολη οικονομική συγκυρία εμπεριέχει ταυτοχρόνως και μια μοναδική ευκαιρία για το δήμο της Σπάρτης: τώρα είναι περισσότερο από ποτέ εφικτό να προγραμματιστεί και δρομολογηθεί η απόκτηση των απαιτούμενων και προβλεπόμενων χώρων, όπως ελεύθερων χώρων, χώρων πρασίνου, χώρων για νηπιαγωγεία και σχολειά, χώρων πολιτισμού. Τώρα, στα «ιστορικά χαμηλά» των αξιών γης και του χρηματιστηρίου των οικοδομών, πολλοί από τους αναγκαίους χώρους είναι διαπραγματεύσιμοι. Εκείνο που δεν είναι διαπραγματεύσιμο είναι η καίρια και αναντικατάστατη συμβολή της Τέχνης και του Πολιτισμού στην ποιότητα ζωής των σημερινών -και, πολύ περισσότερο, των αυριανών -ανθρώπων αυτού του τόπου!

Εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στο θεματολόγιο της οποίας, περιλαμβάνεται συζήτηση σχετική με τη διατήρηση του θερινού σινεμά “Ρόδον”, πέραν των υπομνημάτων που ήδη έχουν υποβληθεί στο Δήμο Σπάρτης, κατατίθεται και το ακόλουθο κείμενο, το οποίο και υπέγραψαν μέχρι στιγμής 200 συμπολίτες, που παρακολούθησαν τις σχετικές εκδηλώσεις:


Σύμφωνα με αυτό, οι υπογράφοντες ζητούν:

«Να παραμείνει το “Ρόδον” και να μη χτιστεί στη θέση του άλλη μια πολυκατοικία. Μοναδική διέξοδος για τη συνέχισή του είναι να πάρει ο Δήμος της Σπάρτης πρωτοβουλίες. Να το κάνει δημοτικό. Πείρα υπάρχει. Έγινε σε πολλές πόλεις. Γιατί όχι και στη δική μας;

Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν καλόπιστες (στις κακόπιστες δεν απαντάμε καν) ενστάσεις: “Μα, η οικονομική συγκυρία… Δεν υπάρχουν χρήματα…” κλπ. Υπάρχει λύση. Να αγοραστεί το ακίνητο, έστω και με δάνειο. Ο δήμος μας είναι από τους πλέον υγιείς στη χώρα. Μα και οι δαπάνες για τον πολιτισμό και τις υποδομές του, είναι επένδυση για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων αυτού του τόπου. Αν περιμένουμε πότε οι συνθήκες θα είναι “καλές”, τότε μοιραίοι κι άβουλοι θα παρακολουθούμε να γκρεμίζονται τα πάντα και τίποτα δεν θα γίνει ποτέ.

Εξ άλλου η ιστορία δείχνει ότι οι άνθρωποι, όχι μόνο όταν δεν είχαν οικονομική άνεση, αλλά και τότε ακόμη που δεν είχαν κατασκευάσει κατοικίες, όταν δηλαδή ζούσαν ακόμη ως πρωτόγονοι, είχαν ανάγκη την τέχνη, γι’ αυτό και ζωγράφιζαν στις σπηλιές.

Ας δώσουμε σήμερα στην πόλη της Σπάρτης, στους κατοίκους της, στα παιδιά της μια ευκαιρία στον πολιτισμό. Την έχουν ανάγκη.

Σήμερα, ένα θερινό σινεμά για τη Σπάρτη του αύριο!

Κινηματογραφική Λέσχη Σπάρτης “Ρόδον”».

No comments:

Post a Comment

;