Σελίδες

Friday 10 June 2011

Έτοιμη για το καλοκαίρι η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μάθε όμως τι πρέπει να κάνεις και εσύ για να μην καούμε

Σε ετοιμότητα και σε διαρκή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται η Πυροσβεστική Υπηρεσία Σπάρτης εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, με στόχο την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση πυρκαγιών στην περιοχή.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το πρωί της Πέμπτης 2 Ιουνίου ο διοικητής της ΠΥ Σπάρτης, πύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας, παρασχέθηκε ενημέρωση σχετικά με το σχεδιασμό, που έχει τεθεί ήδη σε εφαρμογή. Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές με τις αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τις εθελοντικές ομάδες της ΕΟΔ Λακωνίας, του ΕΟΣ Σπάρτης και των Καρυών και, όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξει καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού πολύ καλή συνεργασία, ώστε να εφαρμοστούν με τον καλύτερο τρόπο τα προβλεπόμενα σχέδια.
"Η Υπηρεσία μας θα είναι σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, τα περιπολικά μας έχουν αναπτυχθεί στις περιοχές που προβλέπονται στο σχεδιασμό, τα πυροφυλάκια λειτουργούν ήδη και εμείς καταβάλουμε κάθε προσπάθεια στο μέτρο των δυνατοτήτων μας", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους, ο κ. Γιόβας υπενθύμισε την ισχύ της απαγόρευσης καύσης από 1η Μαΐου έως και 30/10/2011 και συμβούλευσε:
  Οι πολίτες να μην βάζουν φωτιές στην ύπαιθρο και ιδιαίτερα κοντά σε δασικές περιοχές.
  Να μην κάνουν θερμές εργασίες, όπως ηλεκτροσυγκόλληση, κοντά σε ξηρά χόρτα και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα.
  Να μην πετούν αναμμένα τσιγάρα στο δρόμο.
  Να προσέχουν που πετούν κάρβουνα από τζάκι ή ψησταριές.
  Οι μελισσοκόμοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με το κάπνισμα των μελισσών στις δασικές περιοχές που έχουν τις κυψέλες.
Ο διοικητής της ΠΥ Σπάρτης τόνισε επίσης πως τα μέτρα πρόληψης θα πρέπει να ξεκινούν από τα σπίτια μας, με τον καθαρισμό των αυλών, το κλάδεμα των δένδρων που εφάπτονται με τις στέγες και κυρίως τον καθαρισμό των οικοπεδικών εκτάσεων, ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κατοικημένες περιοχές να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες. Σημείωσε ακόμη ότι από φέτος ο καθαρισμός των οικοπέδων αποτελεί ευθύνη των δήμων και των υπηρεσιών τους και συνέστησε στο κοινό να απευθύνεται σε αυτούς σε περίπτωση εντοπισμού έκτασης που χρίζει επέμβασης.
Εξάλλου, στις τοπικές κοινότητες οι πρόεδροι προχωρούν ήδη στον καθαρισμό των τοπικών και αγροτικών οδών για προληπτικούς λόγους, ενώ οργανώνουν εθελοντικές ομάδες που αν χρειαστεί θα επέμβουν άμεσα.
Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε πολίτης εντοπίσει καπνό προερχόμενο ακόμα και από ελεγχόμενη φωτιά θα πρέπει να ειδοποιήσει την ΠΥ στο τηλέφωνο 199, όπως τόνισε ο κ. Γιόβας, ενώ συμπλήρωσε: "Είναι καλύτερα οι άνδρες του Σώματος να κάνουν μια έξοδο από την Υπηρεσία έστω και άσκοπα, θα έχουμε όμως κερδίσει πολύτιμο χρόνο σε περίπτωση που είναι πραγματικό συμβάν".
Οι πολίτες που επιθυμούν να συνδράμουν το έργο των πυροσβεστών σε μια ενδεχόμενη εκδήλωση φωτιάς, συμβουλεύονται να απευθυνθούν στον επικεφαλής της επιχείρησης κατάσβεσης, καθώς και να είναι κατάλληλα ενδεδυμένοι.
Αναφορικά, τέλος, με το ανθρώπινο δυναμικό που έχει στη διάθεσή της η Υπηρεσία, ο διοικητής ανέφερε ότι οι σαράντα μόνιμοι υπάλληλοι συμπληρώνονται από σαράντα ακόμα εποχικούς πυροσβέστες, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τα προβλήματα που παρουσιάζουν οι κτηριακές εγκαταστάσεις της ΠΥ Σπάρτης, ενημέρωσε πως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προτίθεται να καλύψει κονδύλι που έχει εγκριθεί από το αρχηγείο του Σώματος, προκειμένου να βελτιωθούν οι χώροι υγιεινής.

No comments:

Post a Comment

;