Σελίδες

Monday, 31 January 2011

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΚΡΕΠΕΤΗΣ ΤΟΝΙΖΕΙ- «Το μεγάλο στοίχημα είναι η καθημερινότητα»

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε με τις υπηρεσίες μας να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα σε πρώτη φάση, και μετά υπάρχουν έργα μεγάλα που χρειάζονται συζήτηση και μελέτη». Αυτό σημειώνει σε συνέντευξή του στην “Ε” ο αντιδήμαρχος Σπάρτης Απόστολος Σκρεπέτης. σημαίνει πως «τα βασικά προβλήματα των δήμων που συνενώνονται με τον κεντρικό δήμο είναι η ύδρευση και οι αγροτικοί δρόμοι» - και εκφράζει την πίστη ότι η Πολεοδομία, την οποία βρήκαν χωρίς μηχανικό, θα λειτουργήσει καλύτερα.
Επι
 Εκτιμά ότι «άμα δε λυθεί κεντρικά το ζήτημα των σκουπιδιών, δε λύνεται ποτέ» και παρατηρεί πως θα πρέπει να κινηθούν προς κάθε κατεύθυνση για να αξιοποιήσουν τη φήμη και το όνομα της Σπάρτης και του Μυστρά.
 
Είστε υπεύθυνος για τις Τεχνικές Υπηρεσίες και την Πολεοδομία. Πόσο δύσκολη είναι η οργάνωσή τους στον νέο δήμο;


«Σαφώς και είναι δύσκολη... Δεν υπήρχε τίποτα μέχρι να οργανωθούν οι υπηρεσίες. Επρεπε να βρούμε τον υπεύθυνο, τον προϊστάμενο, το διευθυντή. Ηταν λίγο δύσκολα αυτά, αλλά τώρα ξεκινάμε σιγά σιγά».

Η Πολεοδομία που έχετε αρμοδιότητα είναι από τις πιο δύσκολες υπηρεσίες. Θεωρείται ότι αποτελεί το μεγάλο στοίχημα. Πώς είναι τα πράγματα εκεί;


«Η Πολεοδομία είναι μια βασική υπηρεσία και είναι Εμείς είχαμε ένα επιπλέον πρόβλημα, γιατί μας ήρθε χωρίς γραμματειακή υποστήριξη και χωρίς ένα μηχανικό. Η Πολεοδομία λειτουργούσε με λιγότερο προσωπικό, αλλά ήταν καίριο το σημείο της γραμματειακής υποστήριξης που μας έφυγε. Οι υπάλληλοι και στο Περιβάλλον και στη Χωροταξία πήγαν στην Περιφέρεια. Με την ανοχή της νέας περιφερειακής διοίκησης έχουν παραμείνει, για να ενημερώσουν τους νέους συναδέλφους, και πιστεύουμε πως τώρα η υπηρεσία θα λειτουργήσει καλύτερα».

Οσον αφορά την έλλειψη μηχανικού;


«Είχε ένα πολιτικό μηχανικό, που έφυγε και πήγε στην Περιφέρεια. Τώρα πήραμε 3 μηχανικούς, αλλά

είναι άπειροι γύρω από τα πολεοδομικά. Πιστεύουμε όμως ότι όλα θα τα ξεπεράσουμε. Εχουμε προβλήματα που δεν αφορούν εμάς.
Δεν έχουν οριστεί επιτροπές, η Αρχιτεκτονική, η Επιτροπή Αυθαιρέτων, το παλιό ΣΧΟΠ... Δεν μπορεί
χωρίς Επιτροπή Αυθαιρέτων και χωρίς ΕΠΑΕ να λειτουργήσει η Πολεοδομία».
  
Είστε αισιόδοξος, πιστεύετε στον “Καλλικράτη”;


«Σαν ιδέα μού άρεσε ο “Καλλικράτης“. Στην εφαρμογή του έχει προβλήματα. Δηλαδή, πιστεύω ότι βιαστήκαμε. Επρεπε να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο μιας 4ετίας τουλάχιστον, που η συνένωση των δήμων έπρεπε να γίνεται σταδιακά μέσα στην 4ετία.
Γιατί ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει οι αρμοδιότητες. Για παράδειγμα, για την παρακολούθηση των ρυμοτομικών σχεδίων με το νόμο 1337 η αρμοδιότητα είναι και στον αιρετό περιφερειάρχη και στον γενικό της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Θα δημιουργηθούν προβλήματα, ποιος υπογράφει τι».

Υπάρχει πάντα και το ζήτημα της μείωσης των πόρων, λόγω της οικονομικής κρίσης. Δε σας ανησυχεί;


«Σαφώς και μπορεί να υπάρξει ζήτημα πόρων. Το ακούμε, δεν το έχουμε δει ακόμα. Το περιμένουμε.
Επειδή όλοι γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση που υπάρχει, υπάρχει και μια ανοχή. Ευελπιστούμε ότι θα πάνε όλα καλύτερα ώστε να μην οδηγηθούμε σε ακραίες καταστάσεις».

Εργα προτεραιότητας στον νέο δήμο ποια είναι κατά τη γνώμη σας;


«Μόλις τελείωσα μια περιοδεία σε όλους τους συνενούμενους δήμους, όπου μάζευα τα προβλήματα. Τα βασικά προβλήματα των δήμων που συνενώνονται με τον κεντρικό είναι η ύδρεση και οι αγροτικοί δρόμοι».


Δηλαδή δεν έχουν επάρκεια νερού;


«Δεν υπάρχει σωστή διαχείριση νερού. Δηλαδή, υπάρχει χωριό που το νερό χύνεται στο ρέμα και έχει
πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα περισσότερα προβλήματα είναι καθημερινότητας.
Η αγροτική οδοποιία είναι 3 φορές το εθνικό οδικό δίκτυο της περιοχής... Το μεγάλο στοίχημα είναι να μπορέσουμε με τις υπηρεσίες μας να αντιμετωπίσουμε την καθημερινότητα σε πρώτη φάση, και
μετά υπάρχουν έργα μεγάλα που χρειάζονται συζήτηση και μελέτη - όπως είναι στην πόλη της Σπάρτης το κυκλοφοριακό, οι μη διανοιγμένοι δρόμοι. Είναι πολλά τα προβλήματα...».


Πώς σκέφτεστε να τα αντιμετωπίσετε;


«Με τους μικρούς δήμους είχαν βρει τρόπους οι δήμαρχοι στο μικροπεριβάλλον που ζούσαν, να λύνουν κάποια προβληματάκια. Οπως το ποιος θα φτιάξει τη βρύση, ποιος θα κόψει το χορτάρι. Είχαν βρει σύντομους τρόπους. Τώρα ο μεγάλος δήμος με ομαδοποιημένα τα μικροπροβλήματα πρέπει να προσφεύγει σε δημοπρασίες.
Πράγμα που είναι δυσλειτουργικό όσον αφορά τη λύση προβλημάτων που χρήζουν άμεσης επέμβασης».


Με το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών, που εξακολουθεί να παραμένει σοβαρό πρόβλημα, πώς βλέπετε τα πράγματα;


«Από το ’96 που θυμάμαι, συνεχώς γίνονται περιφερειακοί σχεδιασμοί, σχεδιασμοί από το υπουργείο. Η αίσθηση που μου δημιουργείται είναι ότι δε θέλουν να λύσουν το πρόβλημα. Τουλάχιστον δε θέλουν να το λύσουν με κάποιους τρόπους απ’ αυτούς που κατά καιρούς έχουμε ζήσει. Τώρα πρόσφατα είχαμε τους δεματοποιητές. Δεν ξέρω αν αγοράστηκαν, πάντως δε λειτούργησαν ποτέ... Τώρα υποτίθεται ότι η διαχείριση θα πάει σε επίπεδο Περιφέρειας με υπεργολάβους, κάτι τέτοιο ακούμε».


Τώρα μιλούν για ολοκληρωμένη διαχείριση, αλλά δεν έχουν βρει τη μέθοδο. Θα δοθεί λύση, λέτε;


«Δε νομίζω ότι είναι δύσκολο να λυθεί το πρόβλημα, αρκεί κάποιος να το αποφασίσει ότι θα λυθεί μ’
αυτόν τον τρόπο. Οταν κάθε 3 χρόνια αλλάζουμε τον τρόπο, δεν μπορούμε να στοχεύσουμε σε μια λύση».


Είναι θέμα βούλησης τελικά;


«Σαφώς είναι θέμα βούλησης, αλλά όχι των δήμων. Και της Περιφέρειας και της κεντρικής διοίκησης. Η κεντρική εξουσία βγάζει νόμους και διώχνει από πάνω τις ευθύνες. Ετσι δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Οταν έχει επί σειρά ετών μια ευθύνη, δεν μπορεί διά νόμου να τη δίνει στους δήμους, που δεν το επιτρέπουν τα οικονομικά τους ούτε έχουν και τη δύναμη να επέμβουν σε μεγάλη έκταση. Αμα δε λυθεί κεντρικά αυτό το ζήτημα, δε λύνεται ποτέ».


Ο νέος δήμος έχει μνημεία, έχει τα ονόματα Μυστράς, Σπάρτη... Πώς μπορούν να αξιοποιηθούν;


«Η Σπάρτη έχει το Μυστρά, είναι σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ο νέος δήμος. Πράγματι σκεφτόμαστε όχι να κάνουμε γνωστή τη Σπάρτη -είναι γνωστή από μόνη της-, αλλά να την αξιοποιήσουμε. Θα πρέπει να κινηθούμε προς κάθε κατεύθυνση. Να μην είναι αυτό το χάλι που είναι τώρα, που υπάρχει η Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων χωρίς υπαλλήλους... Αυτά δε γίνονται πουθενά. Η Σπάρτη να ελέγχεται από άκρο σε άκρο από την Αρχαιολογία, και η Αρχαιολογία να μην
έχει υπαλλήλους! Πρέπει να κάνουμε και πολιτικές παρεμβάσεις. Πρώτα, όπως σας είπα, να λύσουμε την καθημερινότητα. Αυτή τη στιγμή οι συμπολίτες μας περιμένουν να φτιάξουν ένα σπιτάκι και περιμένουν ακόμα και χρόνια».
Συνέντευξη στον Γιάννη Σινάπη http://www.eleftherianews.gr/

No comments:

Post a Comment

;