Σελίδες

Friday 21 January 2011

Συνεχίζονται οι έλεγχοι υπολειμμάτων στη Λακωνία - Αυστηρές ποινές για τους παραβάτες

Εντείνονται οι έλεγχοι των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ανάπτυξης Λακωνίας για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε οπωροκηπευτικά.

Στο στόχαστρο των γεωπόνων έχουν μπει λαϊκές αγορές, μανάβικα και σούπερ μάρκετ του νομού, ενώ η όλη διαδικασία γίνεται βάσει του επίσημου ετήσιου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η λήψη των δειγμάτων διενεργείται δειγματοληπτικά και κατόπιν συνεννόησης με τα αναγνωρισμένα κρατικά εργαστήρια υπολειμμάτων, ενώ σύμφωνα με την ακολουθούμενη διαδικασία, οι πιθανοί παραβάτες, στα προϊόντα των οποίων εντοπιστούν προβληματικά δείγματα, καλούνται άμεσα να υποβάλλουν τις απόψεις τους. Επιπροσθέτως, τους στερείται η δυνατότητα διάθεσης στην αγορά προϊόντων ίδιου είδους, παρά μόνο αφού προηγηθεί έλεγχος υπολειμμάτων στο χωράφι και τα αποτελέσματα είναι αρνητικά.
Η Διεύθυνση συστήνει στους παραγωγούς χρήση με σύννομο τρόπο των εγκεκριμένων και μόνο φυτοπροστατευτικών ουσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια Υγεία και να επιτευχθεί αναβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων οπωροκηπευτικών. Τονίζει επιπλέον, ότι είναι η μόνη αρμόδια αρχή για τη διεξαγωγή ελέγχων και την ανακοίνωση επίσημων στοιχείων, ενημερώνοντας ότι υπεύθυνη για τον έλεγχο υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών ουσιών σε νωπά προϊόντα είναι η κ. Α. Γρηγοράκου.
Πηγή http://www.lakonikos.gr

No comments:

Post a Comment

;