Σελίδες

Monday, 4 October 2010

Ο Διον. Θωμάς υποψ. αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας του ΣΥΝ.



...Το βιογραφικό του κ. Πετράκου...


...Γεννήθηκε το 1954 στην Kορώνη Μεσσηνίας από γονείς αγρότες. Tελείωσε το Δημοτικό και το Γυμνάσιο στην Kορώνη. Tο 1972 εγγράφηκε στο Mαθηματικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Συμμετείχε ενεργά στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα, στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στο φοιτητικό κίνημα της μεταπολίτευσης. Ανέπτυξε έντονη πολιτική, κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική δραστηριότητα μέσα από τις γραμμές του Συλλόγου Mεσσηνίων Φοιτητών του οποίου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρός του. Από το 1982 κατοικεί μόνιμα στη Μεσσηνία και έχει συνεχή πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα για τα προβλήματα του νομού. Στέλεχος του ενιαίου KKE μέχρι το 1991 και έκτοτε στο ΣΥΝασπισμό. Σήμερα είναι μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣYN. Ήταν υποψήφιος νομάρχης επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία» στις εκλογές του 1994, 1998, 2002 και 2006. Όλο αυτό το διάστημα ως εκλεγμένος νομαρχιακός σύμβουλος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», ανέπτυξε πλούσια δράση για τα προβλήματα της Μεσσηνίας, γεγονός που εκτιμάται ευρύτερα. Είναι εκπαιδευτικός και υπηρετεί στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Είναι παντρεμένος με τη Γεωπόνο Καραγεώργη Γεωργία και έχει δύο παιδιά.

***Προεκλογική κίνηση του συνδιασμού...
...Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θανάσης Πετράκος και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Γιώργος Αντωνόπουλος και υποψήφιοι του συνδυασμού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΣΕΓΕΣ Τάκη Πεβερέτο και με την πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Αργολίδας κα Κατερίνα Ζούζια και μέλη του Συλλόγου. Στις συναντήσεις αυτές ενημερώθηκαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Αργολίδας και όλης της Πελοποννήσου.
Μετά τη συνάντηση ο Θανάσης Πετράκος δήλωσε:
Η «Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου» δεσμεύεται να αγωνιστεί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να συγκροτηθεί περιφερειακή πολιτική και κλαδικές πολιτικές για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, φέτα, εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και ψάρια κ.λπ.). 

Δεσμευόμαστε απέναντι στους κτηνοτρόφους ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο θα επιμένουμε για:
    •    Να δώσει κίνητρα και χρηματοδότηση η περιφέρεια για τη δημιουργία ενός νέου τύπου παραγωγικών συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και την ενίσχυση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων. Μέσα από νέου τύπου  παραγωγικούς συνεταιρισμούς μπορεί να υπάρξει μαζική προμήθεια ζωοτροφών, αγορά ψυγείων, δημιουργία εμφιαλωτηρίων και τυποποιητηρίων κ.λπ.
    •    Κτηνιατρική υποστήριξη από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
    •    Κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής για τους κτηνοτρόφους (εγγειοβελτιωτικά, δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κ.λπ.).
    •    Ενημέρωση και εκπαίδευση των νέων κτηνοτρόφων.
    •    Αυστηρός έλεγχος στις ελληνοποιήσεις και κατάργηση του νόμου περί ελληνοποιήσεων.
    •    Καθορισμός των χρήσεων γης, κτηνοτροφικών ζωνών και ζωνών βοσκοτόπων.
    •    Να γίνει σταθμός γενετικής βελτίωσης των ζώων, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες της Πελοποννήσου που τείνουν να εκλείψουν.
    •    Κίνητρα στους μικρούς κτηνοτρόφους για να μείνουν στο επάγγελμα απλοποιώντας τις διαδικασίες.
    •    Δημιουργία προγράμματος «μικρών σχεδίων βελτίωσης» (επιδοτώντας την κατασκευή αρμεκτηρίων, χαρμανιερών και αποθηκών), δημιουργία εργαστηρίου ανάλυσης της ποιότητας τους, καθότι λόγω των κακών ζωοτροφών μειώνεται η παραγωγή γάλακτος κατά 30%.

***Κατά την περιοδεία του το Σάββατο το απόγευμα σε Αριστομένη, Διοδια, Στρέφι και Λυκότραφο ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Θανάσης Πετράκος, τόνισε κατά τις συναντήσεις του με τους αγρότες ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες και των κυβερνήσεων, αλλά και των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την κατάσταση την οποία βρίσκονται σήμερα οι αγρότες. Η αγροτική οικονομία βρίσκεται δυστυχώς σε κατάρρευση, οι αγρότες σε απόγνωση και οι αγροτικές περιοχές σε πορεία εγκατάλειψης.
Πρέπει, είπε να ύπαρξη κινητοποίηση όλων για να αποτρέψουμε να γίνουν αποφάσεις στις 27 Οκτώβρη οι προτάσεις της Ε.Ε. με τις οποίες δυστυχώς συμφωνεί η Ελληνική κυβέρνηση για αναστολή των επιδοτήσεων. Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε ότι οι κύριοι Δράκος και Τατούλης δεν έχουν πάρει θέση για το σοβαρό αυτό θέμα. Τους προκαλώ και πάλι είπε να πάρουν θέση.
Η παράταξή μας τόνισε ότι, όπως έκανε και μέχρι τώρα ως «Συνεργασία για τη Μεσσηνία», θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη συγκρότηση περιφερειακής πολιτικής και κλαδικών πολιτικών για τα βασικά αγροτικά προϊόντα της Πελοποννήσου (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ελιές Καλαμών, κρασί, εσπεριδοειδή, σύκα, σταφίδα, φέτα, εξαιρετικής ποιότητας κρέατα και ψάρια κ.λπ.).
Η παράταξή μας δεσμεύεται ότι θα επιμείνει στη συγκρότηση και λειτουργία αγροτικής επιτροπής σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και κατά Νομό, για να μπορούν να συμμετέχουν στη διαμόρφωση της αγροτικής πολιτικής της περιφέρειας οι απλοί παραγωγοί.
Η Πελοπόννησος από τη φύση της μπορεί να αναδειχθεί ως κατ’ εξοχήν περιοχή παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της ελληνικής διατροφής. Η αιρετή Περιφέρεια, αν έχει την πολιτική βούληση, έχοντας ως «σημαία» το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και τα υπόλοιπα τοπικά αγροτικά προϊόντα, μπορεί να προβάλει και να πουλήσει ένα «καλάθι» τοπικών αγροτικών προϊόντων διεθνώς αναγνωρισμένων και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα και να πρωτοστατήσει σε δράσεις, που θα μειώνουν το κόστος παραγωγής και θα ενισχύουν το εισόδημα των αγροτών.
Στην κατεύθυνση αυτή, ενδεικτικά τονίζουμε την ανάγκη ορισμένων βασικών δράσεων όπως:
    •    η κατασκευή των απαραίτητων έργων υποδομής (εγγειοβελτιωτικά, δρόμοι, ηλεκτροφωτισμός, κ.λπ.) και επιδότηση για την αλλαγή του τρόπου άρδευσης (ορθολογική διαχείριση των υδάτων).
    •    η δημιουργία ενός νέου τύπου παραγωγικών συνεταιρισμών, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων, την αύξηση της τυποποίησης, με τελικό στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος των γεωργών, κτηνοτρόφων και ψαράδων.
    •    η ανάδειξη της Πελοποννήσου ως παγκόσμιου κέντρου του έξτρα παρθένου ελαιολάδου και της ελιάς Καλαμών. Απαιτείται ένα σύνολο μέτρων και δράσεων που θα κατοχυρώνουν την ταυτότητά τους (ζώνες Π.Ο.Π., ολοκληρωμένη διαχείριση, αύξηση βιολογικής καλλιέργειας κ.λπ.), την προστασία του από τα κυκλώματα νοθείας και αισχροκέρδειας, τη βελτίωση των συνθηκών έκθλιψης και αποθήκευσης με παράλληλη πιστοποίησή τους, συντονισμένες ενέργειες για αύξηση της κατανάλωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, τη στήριξη των συνεταιρισμών για αύξηση της τυποποίησης.
    •    η προστασία των ντόπιων ποικιλιών (όπως Μοσχοφίλερο Μαντινείας, κρασιά Νεμέας, μήλα «Πιλαφά Ντελίσιους» Αρκαδίας, ξερά σύκα κ.λπ.).
    •    η ολοκληρωμένη μελέτη για νέες καλλιέργειες, λαμβάνοντας υπόψη και τις κλιματικές αλλαγές.
    •    η προβολή και αξιοποίηση των αρωματικών φυτών που υπάρχουν στην Πελοπόννησο.
    •    η δημιουργία δημοπρατηρίων με στόχο το κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στο ράφι.
    •    η υποστήριξη των γεωργών και των κτηνοτρόφων μέσα από περιφερειακά προγράμματα «μικρών σχεδίων βελτίωσης».
    •    η ενημέρωση και των αγροτών και των καταναλωτών.
    •    ο έλεγχος της αγοράς για να τσακιστούν τα κυκλώματα της νοθείας, των καρτέλ, των «ελληνοποιήσεων» κ.λπ. ώστε να προστατεύονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και οι καταναλωτές.
    •    η σύνδεση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό μέσω της κατοχύρωσης και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του «καλαθιού» των τοπικών προϊόντων, στα πλαίσια της προώθησης της μεσογειακής διατροφής (έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σύκα, φέτα, κρασί, φρούτα κ.λπ.). Πρέπει να αξιοποιηθεί ότι η Κορώνη και η Βυτίνα είναι παγκόσμια κέντρα της μεσογειακής διατροφής.
    •    η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να επιβάλλει να μην υπάρχει χώρος μαζικής εστίασης που να μη χρησιμοποιεί τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα.
    •    ο καθορισμός χρήσεων γης, π.χ. ζωνών βοσκοτόπων κ.λπ.
    •    η δημιουργία κέντρου γενετικής βελτίωσης των ζώων, αξιοποιώντας τις παραδοσιακές ποικιλίες της Πελοποννήσου που τείνουν να εκλείψουν.
    •    η αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών με νέες ποικιλίες, με στόχο την επιμήκυνση της παραγωγής και συνεπώς τη μείωση του κόστους.
    •    η συμβολή της περιφέρειας στην οργάνωση καταναλωτικών συνεταιρισμών με την ενεργοποίηση των συλλογικών μορφών οργάνωσης των εργαζομένων (σύλλογοι, σωματεία, εργατικά κέντρα, νομαρχιακά τμήματα ΑΔΕΔΥ κ.λπ.).
Η υλοποίηση όλων αυτών, βέβαια, συνδέεται με τον αγώνα για άμεση έξοδο της χώρας μας από τον καταστροφικό μηχανισμό Ε.Ε.-ΔΝΤ και άμεση ακύρωση όλων των κατεδαφιστικών μέτρων που έχουν ληφθεί στο πλαίσιο του Μνημονίου.
Ζητάμε δύναμη για να μπορούμε αποτελεσματικά να βοηθήσουμε....

Πηγή http://www.935radio.gr 

4 Οκτωβρίου 2010.
 Ο κ. Διονύσης Θωμάς, ορίστηκε υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, με τον συνδιασμό του κ. Αθανασίου Πετράκου (φωτο) που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ...Ο κ. Θωμάς, γεννήθηκε το 1953 στην Κεφαλονιά, αλλά από το 1979 ζει μόνιμα στη Σπάρτη. Εργάστηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας και στη συνέχεια ως ιδιώτης οικονομολόγος. Ενταγμένος στην Αριστερά από το 1975. Αρχικά στέλεχος του ΚΚΕ και από το 1991 στέλεχος του ΣΥΝ. Μέλος του Δ.Σ. του Περιφερειακού Τμήματος Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Αντιπρόεδρος της ΟΚΕ Λακωνίας....

No comments:

Post a Comment

;