Σελίδες

Thursday 14 October 2010

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και η Υφυπουργός Μιλένα Αποστολάκη συναντήθηκαν σήμερα με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) προκειμένου να συζητήσουν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Κατά τη συνάντηση, η ΠΕΚ κατέθεσε μέσω υπομνήματος τις προτάσεις της, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, στο ζήτημα της τιμής του γάλακτος, στο θέμα των αδειών ίδρυσης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, στην ενίσχυση της βιολογικής κτηνοτροφίας και στην ανάγκη ίδρυσης του αγροτικού ΤΕΜΠΜΕ.

Ο Κώστας Σκανδαλίδης, αφού χαρακτήρισε την κτηνοτροφία στρατηγικό τομέα της αγροτικής παραγωγής λόγω του συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτει η χώρα μας σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΚ για την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα ΚAΠ και για τη μάχη που δίνει η χώρα προκειμένου να διασφαλιστούν οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κτηνοτροφίας, που αφορούν στην ύπαρξη πολυάριθμων μικρών εκμεταλλεύσεων, κτηνοτρόφων που δραστηριοποιούνται κυρίως σε ορεινές, νησιώτικες και μειονεκτικές περιοχές. Αναφέρθηκε ακόμη στις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί στη δομή και οργάνωση της ελληνικής γεωργίας.

Η Μιλένα Αποστολάκη τόνισε στην ΠΕΚ τη σημασία της ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής ως μοχλός που θα βοηθήσει τη χώρα να εξέλθει από τη κρίση που διανύει και ξεκαθάρισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η αύξηση της εγχώριας παραγωγής κρέατος που σήμερα επαρκεί για την κάλυψη μόνο του 56% των καταναλωτικών αναγκών της χώρας. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη τόνωσης της βιολογικής κτηνοτροφίας στη χώρα μας και ανακοίνωσε ότι μετά την έγκριση της αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα εξεταστούν οι δυνατότητες για την προκήρυξη ενός νέου προγράμματος για τη βιολογική κτηνοτροφία.
 
Για το κρίσιμο ζήτημα της διευθέτησης των αδειών λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, η Υφυπουργός, ενημέρωσε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τα συναρμόδια υπουργεία. Τέλος, αναφορικά με το ζήτημα της τιμής του γάλακτος, επισήμανε στους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ενισχυθεί η διαπραγματευτική τους θέση απέναντι στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες είναι να συγκροτήσουν μεγάλες και αξιόπιστες ομάδες παραγωγών.
Πηγη http://flyradio.gr/

No comments:

Post a Comment

;