Σελίδες

Monday 27 September 2010

Τιμήθηκε η μνήμη των εκτελεσμένων δικηγόρων στο Μονοδένδρι

Πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των πλακετών που κοσμούν την είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου Σπάρτης, όπου μνημονεύονται τα ονόματα των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης που θυσιάστηκαν στο Μονοδένδρι στις 26 Νοεμβρίου 1943, ενώ παράλληλα τελέστηκε ο αγιασμός με την ευκαιρία της έναρξης της νέας δικαστικής χρονιάς.

Τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος, παρουσία δικαστικών λειτουργών και δικηγόρων. Μετά την τελετή ο κ. Ευστάθιος ευχήθηκε στους παρευρισκόμενους “σωματική και ψυχική υγεία, ώστε να ανταποκριθούν στο δύσκολο και υπεύθυνο έργο τους”.
Ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σπάρτης Κώστας Δημητράκουλας καλωσόρισε στη Σπάρτη τους νέους δικαστές, την πρόεδρο και τους τέσσερις νέους πρωτοδίκες: “Χαιρόμαστε για την παρουσία σας και σας διαβεβαιώνουμε ότι από την πλευρά μας θα υπάρξει άψογη συνεργασία. Από κοινού θα πετύχουμε περισσότερα σε σύγκριση με το παρελθόν”. Συμπλήρωσε επίσης ότι η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί μια ημέρα-ορόσημο για το Δικηγορικό Σύλλογο Σπάρτης, καθώς “αποδίδεται ελάχιστος φόρος τιμής σ’ αυτούς που πρόσφεραν στην ελευθερία της πατρίδας, αλλά και στους θεμελιωτές του νέου Δικαστικού Μεγάρου, ενός χώρου που συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης”.
Αμέσως μετά, η τελετή συνεχίστηκε στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου όπου και πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια των πλακετών. Σε μια από αυτές μάλιστα αναγράφονται τα ονόματα των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, που ήταν ανάμεσα στους 118 Ελληνες που εκτελέστηκαν στο Μονοδένδρι από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής το 1943: ο τότε πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γιατράκος, ο Δημήτρης Αλεμαγγίδης, ο Ηλίας Σάλμας, ο Δημοσθένης Τζιβανόπουλος και ο Μελέτης Φικιώρης.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποίησαν ο μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης Ευστάθιος και ο κ. Δημητράκουλας,οι οποίοι παρέδωσαν την ελληνική σημαία στην κ. Αννίτα Γιατράκου Λούβη, κόρη του Γιώργου Γιατράκου.
Στη συνέχεια, ο κ. Δημητράκουλας αναφέρθηκε στην πλακέτα θεμελίωσης του Δικαστικού Μεγάρου και στην αναγραφή του ονόματος τού τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγελου Γιαννόπουλου που είχε δηλώσει ότι “μετά το θεμέλιο λίθο που τοποθετήθηκε, θα προχωρήσει η ανέγερση του κτηρίου και κανείς δεν θα κάνει πίσω”.

Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειεςτου Σταύρου Μηνακάκη, ο οποίος από τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου για 21 χρόνια συνέβαλε στην ανέγερση του κτηρίου, ενώ η θεμελίωση έγινε επί προεδρίας του. Ο κ. Μηνακάκης μάλιστα σημείωσε στον χαιρετισμό του πως “μου είναι αρκετή η ικανοποίηση ότι ευοδώθηκαν οι προσπάθειες μας”, ενώ ο κ. Δημητράκουλας κατέληξε προσθέτοντας “τιμή και δόξα σε όσους προσέφεραν και απευθύνουμε τις ευχαριστίες μας και στον κ. Μηνακάκη, καθώς η προσφορά πρέπει να αναγνωρίζεται πάντα κι από όλους”.Πηγή: http://www.eleftherianews.gr

No comments:

Post a Comment

;