Είναι πλέον φανερό σε όλους, πολίτες και πολιτικό προσωπικό, ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση της χώρας. Το αίτημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αποτελούσε αίτημα της Αυτοδιοίκησης και των δύο βαθμών από την δεκαετία του ’90 έγινε πράξη το 2010 μέσω του «Καλλικράτη.
Μένει όμως να αποδειχθεί από 1-1-2011, εάν η Αυτοδιοίκηση στη σχέση της με τους πολίτες διατηρεί τα βασικά χαρακτηριστικά που είχε έως σήμερα, η θα μετατραπεί, όπως το ΚΚΕ υποστηρίζει, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό κρατικής διοίκησης, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Σ’ αυτή τη εκλογική μάχη, η οποια προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερο, χαρακτηριστικά δημοψηφίσματος υπερ η κατά του μνημονίου, οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προέρχονται από την Αυτοδιοίκηση, έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα, έναντι των αμιγώς κομματικών επιλογών, που αφορούν πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, τα οποία ελάχιστη σχέση έχουν με τις τοπικές κοινωνίες και τα προβλήματα τους.
Στην περίπτωση του υποψήφιου περιφερειάρχη Πελοποννήσου και νυν νομάρχη Μεσσηνίας Δημήτρη Δράκου τα πράγματα είναι ξεκάθαρα για τον πολίτη που θα κληθεί να επιλέξει μπροστά στην κάλπη στις 7 Νοεμβρίου.
Στην μακρόχρονη αυτοδιοικητική του πορεία υπερέβη τις διαχωριστικές γραμμές., διεκδίκησε περισσότερα έργα, τόλμησε ρήξεις, πρωτοπόρησε με προτάσεις και παρεμβάσεις. Αγκάλιασε ανεξαιρέτως, όλους τους πολίτες. Πέτυχε να δώσει στο θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης το χαρακτήρα που αρμόζει σε κάθε τοπική Αρχή, το χαρακτήρα της ανεξάρτητης Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει ως αιρετός περιφερειάρχης Πελοποννήσου ο κ. Δράκος σημειώνει χαρακτηριστικά : «Πως ο πολίτης πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του κυρίως στις θέσεις που θα κομίσουν οι υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Για παράδειγμα, εμείς κομίζουμε συνολική πρόταση για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα θέλαμε να αξιολογηθούμε με βάση αυτή».
.
Στην τελευταία δημοσκόπηση τα δύο κόμματα εξουσίας καταγράφουν αθροιστικά, ποσοστά κάτω από 50%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος, σημειώνει ρεκόρ. Δυσκολεύει το δικό σας αγώνα, αυτή η διάχυτη δυσαρέσκεια;
Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται αντιμέτωπο με τις παθογένειες που το ίδιο δημιούργησε τα τελευταία τριάντα χρόνια. Πελατειακή αντίληψη, λαϊκισμός, έλλειψη θάρρους, φόβος για το πολιτικό κόστος. Εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και συντεχνιών σε βάρος του γενικού καλού. Υπάρχει συσσωρευμένη δυσαρέσκεια του κόσμου. Δικαιολογημένη στον απόλυτο βαθμό. Ελλοχεύει όμως ο εξής κίνδυνος: να παρασυρθούμε σε ένα φαύλο κύκλο μηδενισμού, υπονομεύοντας κάθε σωστή προσπάθεια που μπορεί να μας βγάλει από το τέλμα της στασιμότητας. Ωστόσο, το άλμα για μία άλλη Ελλάδα, εκείνη της Ελπίδας, μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης. Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύω πως ο πολίτης πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή του κυρίως στις θέσεις που θα κομίσουν οι υποψήφιοι στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Για παράδειγμα, εμείς κομίζουμε συνολική πρόταση για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και θα θέλαμε να αξιολογηθούμε με βάση αυτή.
Πάνω σε ποια χαρακτηριστικά στηρίζεται η υποψηφιότητα η δική σας, του Δημήτρη Δράκου, σε αυτές τις εκλογές;
Αυτοδιοικητικό όραμα, αναπτυξιακοί στόχοι, οργανωμένο σχέδιο, μετρήσιμο έργο. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του συνδυασμού που διαμορφώνουμε για την Αιρετή Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σε ότι αφορά εμένα ως επικεφαλής του συνδυασμού αυτού, το μόνο που μου επιτρέπεται να πω είναι ότι είμαι το εντελώς αντίθετο από χθεσινός, περαστικός, ή επισκέπτης στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Είτε ως Νομάρχης Μεσσηνίας, είτε ως πρόεδρος της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ), εδώ και δέκα-πέντε χρόνια παλεύω μαζί με τους άλλους συναδέλφους για να κάνουμε πράξη το όραμα της Ανάπτυξης μέσω της Αποκέντρωσης, διοικητικής και οικονομικής. Μένοντας μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και πηγαίνοντας ενάντια στα κέντρα αποφάσεων που θέλουν την κυριαρχία ενός υδροκέφαλου κεντρικού κράτους, επιτύχαμε αποφασιστικά βήματα προόδου, φέρνοντας την Αυτοδιοίκηση ψηλά στην πυραμίδα των θεσμών. Ακριβώς μέσα στην καρδιά των πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τον Καλλικράτη έκανε ένα μεγάλο μεταρρυθμιστικό άλμα. Θα σας βοηθήσει το νέο σύστημα να εκπληρώσετε τους στόχους σας;
Χρόνια παλεύαμε όλοι οι αυτοδιοικητικοί, ανεξαρτήτως κομμάτων, για μία γενναία μεταρρύθμιση. Για μία Αυτοδιοίκηση, με πραγματική πολιτική, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια. Ο «Καλλικράτης» τον οποίο έφερε στη Βουλή και ψήφισε το κυβερνόν κόμμα, δεν έχει σχέση με τίποτα από τα προηγούμενα. Πρόκειται για ένα διαχειριστικό σκαρίφημα, στα μέτρα της Τρόικας και του Μνημονίου, που δε διευκολύνει καμιά μετάβαση σε ένα νέο αποκεντρωμένο διοικητικό μοντέλο, σε ότι αφορά την οργάνωση και τις αρμοδιότητες. Όσο για τα Οικονομικά, αρκεί να σας πω ότι ενώ οι τωρινές Περιφέρειες λαμβάνουν 1,5 δις ευρώ, οι Αιρετές Περιφέρειες δε θα λαμβάνουν πάνω από 900 εκατ. συνολικά, αν και θα ‘χουν αυξημένες υποχρεώσεις. Εμείς προτείνουμε έναν διαφορετικό δρόμο, εκείνον της Ανάπτυξης μέσω της Περιφέρειας. Πρόκειται για ένα μοντέλο δοκιμασμένο και αποτελεσματικό, όπως μας διδάσκει η ευρωπαϊκή εμπειρία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Γαλλία που με τις Αιρετές της Περιφέρειες συμβάλλει ενεργά στην αναμόρφωση ολόκληρου του Ευρωπαϊκού Νότου. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως, είναι να εμπιστευτούν οι δικοί μας πολίτες τους ανθρώπους που διαθέτουν αποδεδειγμένα γνώση και πείρα στην Αυτοδιοίκηση.
Η ΝΔ ακολουθεί στρατηγική κατά του Μνημονίου. Ταυτίζεστε με αυτή, ή ως αυτοδιοικητικός τηρείτε κάποια απόσταση;
Η πολιτική του Μνημονίου φέρνει ύφεση και ανεργία. Το βιώνουμε καθημερινά σε εθνικό επίπεδο, αλλά κυρίως, στις τοπικές κοινωνίες. Πως μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σ’ αυτή την κατάσταση εμείς οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης; Από την άλλη μεριά, το ΕΣΠΑ έχει κολλήσει. Το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων το πρώτο εξάμηνο βρίσκεται 40% κάτω. Ο αναπτυξιακός νόμος δόθηκε σε διαβούλευση μόλις πριν ένα μήνα, παρότι φέτος είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Δε τοποθετούμαστε ενάντια στη λογική του Μνημονίου από κομματική σκοπιά, αλλά από εθνικό και κοινωνικό καθήκον.
Αντίπαλός σας είναι αυτή τη στιγμή ο κ. Τατούλης. Μέχρι να κυκλοφορήσει η εφημερίδα, θα ξέρουμε και την επιλογή ΠΑΣΟΚ για την Πελοπόννησο. Προτιμάτε δύο βασικούς αντιπάλους, ή έναν;
Μόνο στο ποδόσφαιρο το δύο εναντίον ενός σφυρίζεται φάουλ. Σε εκλογές, κάθε κόμμα μπορεί να στηρίξει όποιον υποψήφιο θέλει και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να θέσει υποψηφιότητα. Εμείς δεν κινούμαστε σε πνεύμα αντιπαλοτήτων και ξεκαθαρισμάτων, όσοι ή όποιοι κι αν είναι οι συνυποψήφιοι. Εμείς σχεδιάζουμε μία Περιφέρεια Πελοποννήσου που θα είναι πηγή ανάπτυξης, προόδου και δημιουργίας, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Το σπουδαίο ανθρώπινο δυναμικό μας, τον φυσικό πλούτο, τα αγαθά μας, την παράδοση, τον πολιτισμό μας. Είμαστε αποφασισμένοι να πετύχουμε να δώσουμε άλλη πνοή στον τόπο. Αυτή τη φορά, ο Μοριάς θα πάρει τα σκήπτρα για μία νέα επανάσταση. Εκείνη που θα αποτινάξει το ζυγό της μιζέριας, της κακοδαιμονίας και της αναπτυξιακής υστέρησης.
No comments:
Post a Comment