Σελίδες

Wednesday, 1 December 2010

Γαστρονομικές εξερευνήσεις

Γεωτρόπιο - Μάιος 2010
Καρυές Λακωνίας - Γεωτρόπιο Τεύχος 524 - 1 Μαΐου

Στις Καρυές τα τραπέζια των γάμων έχουν παραδοσιακά ως κύριο φαγητό το κοκκινιστό αρνί (καπαμά) συνοδευμένο με χονδρά τρυπητά μακαρόνια. Από την πλούσια και φημισμένη τυροκομική παραγωγή του χωριού στα μακαρόνια βάζουν τριμμένη μανουρομυζήθρα. Εννοείται ότι το φαγητό γίνεται εξίσου καλό και με κατσίκι.





Η συνταγή

Αρνί καπαμά με χονδρό μακαρόνι


Υλικά (για 4 – 5 άτομα)


1.5 κιλό αρνί μπροστινό μέρος κομμένο σε μερίδες
1 πακέτο χονδρά μακαρόνια με τρύπα
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
λίγο βούτυρο
3 κ.σ. πελτέ τομάτας
τριμμένη μυζήθρα Καρυών
χυμό από 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, κανέλα


Εκτέλεση
Στο χυμό λεμονιού προσθέστε το αλατοπίπερο και την κανέλα, ανακατέψτε καλά και επαλείψτε το κρέας. Στη συνέχεια, σοτάρετέ το σ’ ένα τηγάνι με το ελαιόλαδο. Διαλύστε τον πελτέ τομάτας σε 1 λίτρο νερό.
Ρίξτε το σοταρισμένο αρνί μαζί με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το νερό με τον πελτέ και αφήστε το φαγητό να βράζει σε σιγανή φωτιά επί 1 με 1.5 ώρα ώστε να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα του.
Αφού βράσετε τα μακαρόνια, βουτυρώστε τα και ανακατέψτε τα με τη σάλτσα του κρέατος.
Τα σερβίρετε με τριμμένη μυζήθρα Καρυών και μια μερίδα αρνί.

από την κα Αρετή Κουτσόγιωργα
Καρυές – ν. Λακωνίας

No comments:

Post a Comment

;