Σελίδες

Friday 27 August 2010

Προσωρινό «όχι» Σ. Μοιράγια στη διεκδίκηση της δημαρχίας

Τολμηρός και αποκαλυπτικός υπήρξε κατά το προγραμματισμένο ραντεβού του με τους δημοσιογράφους ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σπύρος Μοιράγιας, καθώς ανακοίνωνε την απόφασή του να μην κατέλθει στις εκλογές του Νοεμβρίου ως υποψήφιος δήμαρχος, υπό τα δεδομένα της 23ης Αυγούστου.

Αναπτύσσοντας την πολιτική πορεία που ακολούθησε ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του μέχρι την στιγμή που εκφράστηκε η επιθυμία η Κίνησή τους να διεκδικήσει τη δημαρχία του νέου Δήμου Σπάρτης, ο δημοτικός σύμβουλος ανέλυσε τους λόγους που τον οδήγησαν να «παγώσει» τις ενέργειές του.
«Η κίνηση ξεκίνησε γύρω στους πέντε με έξι μήνες πριν. Στην αρχή φούσκωσε αρκετά και σε κάποια στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα συμμετάσχουμε με τα σημερινά δεδομένα, γιατί οι συγκυρίες δεν μας επιτρέπουν να εκφράσουμε αυτό που θέλουμεφάση είδαμε και το διαπίστωσα και εγώ ότι δεν προχωρά με τους ρυθμούς που θα θέλαμε όσον αφορά τα άτομα. Ψάχνοντας τους λόγους, διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι από τους συμπολίτες στους οποίους απευθυνόμαστε πληρούσαν τα κριτήρια που είχαμε θέσει: να είναι επιτυχημένοι στο χώρο τους, να έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία, να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο ασχοληθεί με τα κοινά και να έχουν τα αυτιά τους ανοιχτά και στις καινούργιες προκλήσεις και στον κόσμο. Είδαμε ότι δεν προχωρούσε, μερικοί από αυτούς είχαν προσχωρήσει στους άλλους συνδυασμούς, ενώ διαπιστώσαμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι δεν θέλει να συμμετάσχει, γιατί λέει πάλι τα ίδια και τα ίδια».
Στο σημείο εκείνο ήταν που ο κ. Μοιράγιας τόλμησε να προχωρήσει σε μία πρόταση που δεν βρήκε συνολική αποδοχή: «Έκανα τότε την πρόταση να συγκροτηθεί ένας ενιαίος συνδυασμός ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης προσώπων, ένας συνδυασμός όπου θα έμπαιναν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ελεύθεροι όσοι ήθελαν και στα τοπικά συμβούλια θα έμπαιναν οι αξιότεροι.
Την πρόταση αυτή την κατέθεσα και στους τρεις τότε πιθανούς υποψηφίους, τον κ. Μανουσάκη, τον κ. Φούρκα και τον κ. Αργειτάκο, αλλά και δημοσίως. Δεν έγινε αποδεκτή γιατί όλοι θέλουν την πρώτη θέση.
Παρά τα εμπόδια που συναντήσουμε, συνεχίσαμε τις προσπάθειες συγκρότησης συνδυασμού και φτάσαμε σε ένα σημείο ικανοποιητικό. Βρήκαμε θετική ανταπόκριση από τον κόσμο, όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Μετά από ώριμη σκέψη και επειδή μας ενδιαφέρει η κοινωνία να είναι ενωμένη, αποφασίσαμε να είμαστε μάχιμοι. Είμαστε δίπλα στους συμπολίτες, οι οποίοι μας συμπαραστάθηκαν σε όλο αυτό το διάστημα και στέλνουμε το μήνυμα ότι στα προβλήματά τους θα είμαστε δίπλα τους απ’ όποια θέση βρίσκεται ο καθένας μας. Αλλά στις εκλογές του Νοεμβρίου δεν θα συμμετάσχουμε με τα σημερινά δεδομένα, γιατί οι συγκυρίες δεν μας επιτρέπουν να εκφράσουμε αυτό που θέλουμε», δήλωσε ο κ. Μοιράγιας εκ μέρους και των συνεργατών του.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο δημοτικός σύμβουλος έδωσε διευκρινήσεις για τις επαφές που είχε με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, από την οποία -σύμφωνα με τις πληροφορίες που διέρρεαν- διεκδικούσε στήριξη. «Είχαμε συζητήσεις με όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές και φυσικό ήταν να έρθουμε σε επαφή και με το ΠΑΣΟΚ που είναι το δεύτερο κόμμα στο νομό μας», είπε, ξεκαθαρίζοντας πως η κίνησή τους ήταν διακομματική αυτοδιοικητική και απέβλεπε μόνο στο να κατέβει στις εκλογές για το δήμο. «Με κάλεσε η ΝΕ ΠΑΣΟΚ, τους εξήγησα πως δεν είμαι μέλος του κόμματος, είμαι υπέρ του Καλλικράτη και ζήτησα, εφόσον το θέλουν, να δώσουν 4-5 άτομα στον κάθε «καλλικρατικό» δήμο από τα δικά τους στελέχη. Μου έγινε η ερώτηση πως θα επιλέξω αυτά τα άτομα και τους είπα: εσείς θα τα προτείνετε και εγώ θα τα επιλέξω με τα κριτήρια που έχω θέσει. Την επόμενη ημέρα με ενημέρωσαν ότι θα στηρίξουν αυτή την κίνηση με τον παραπάνω τρόπο, αλλά μόνο στα λόγια. Δεν ζήτησα κανένα χρίσμα. Η υπόθεση ναυάγησε επειδή δεν βρέθηκαν συγκεκριμένα άτομα σε κάποιους δήμους». «Έχω μάθει να αγωνίζομαι και δεν είμαι πικραμένος από κανέναν», σημείωσε λίγο αργότερα, τονίζοντας πως οι επαγγελματίες πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν πως τα κόμματα περνούν κρίση.
Ερωτώμενος αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει την άποψή του μέχρι τις εκλογές, ο κ. Μοιράγιας απάντησε πως αυτό εξαρτάται από τον κόσμο. «Είμαστε πάντα διαθέσιμοι, αλλά -όπως είχα πει και παλαιότερα- ο λαός πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Κάνω την ευθεία ερώτηση: Είναι ευχαριστημένοι οι συμπολίτες μας από το κανένα νηπιαγωγείο που έχουμε; Είναι ευχαριστημένοι από την υπόθεση των σκουπιδιών που θα γίνουμε Γύθειο; Είναι ευχαριστημένοι που δεν έρχεται το φυσικό αέριο στη Λακωνία και γιατί δεν έρχεται; Ας ξυπνήσει και ο λαός να διεκδικήσει».
Όσον αφορά στο τι πρόκειται να κάνει ο ίδιος στην περίπτωση που εμείνει στην απόφαση να μην εκτεθεί στις επερχόμενες εκλογές, ο κ. Μοιράγιας δήλωσε πως θα μείνει ενεργός πολίτης, αλλά δεν πρόκειται να προσχωρήσει σε κάποιον από τους άλλους συνδυασμούς. «Τιμώ όλους τους συνυποψήφιους, αλλά πιστεύω πως χωρίς ανανέωση δεν γίνεται τίποτα στο δήμο μας», συμπλήρωσε τέλος.

No comments:

Post a Comment

;