Σελίδες

Wednesday 19 May 2010

Λύση στα «επείγοντα προβλήματα» Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι

Κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι διεκδικώντας λύσεις στα επείγοντα, όπως τα χαρακτηρίζουν, προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την απόφαση πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που συνεδρίασε στις 14 Μαΐου 2010, και ήδη προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΑΤ στο τέλος Μαΐου.

Τα βασικά αιτήματα τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΚ, είναι τα εξής:

α) Η διενέργεια αυστηρών ελέγχων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΕΛΟΓΑΚ, ΕΦΕΤ, Νομαρχίες κ.λ.π.) προκειμένου να μειωθούν οι ελληνοποιήσεις και η εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού, αλλά και να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα κτηνοτρόφου.

β) Αμεση ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΣΕΚ (ήδη 5.000 κτηνοτρόφοι έβαλαν λουκέτο τον προηγούμενο χρόνο).

γ) Αμεση καταβολή της εξισωτικής ενίσχυσης για τους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών χωρών, προκειμένου να αγοράσουν τις απαιτούμενες ζωοτροφές την εποχή του θερισμού σε χαμηλές τιμές.

δ) Επιστροφή σε όλους τους κτηνοτρόφους του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί τις αξίας πώλησης των προϊόντων τους.

ε) Επανεξέταση του προτεινόμενου θεσμικού πλαισίου για τον ΕΛΓΑ στην κατεύθυνση της δίκαιης μεταχείρισής τους.

Σχετικά με τη μείωση των τιμών πώλησης αγελαδινού γάλακτος στην κατανάλωση, ο ΣΕΚ προτείνει να μην προέλθει από τους κτηνοτρόφους, αλλά από τις βιομηχανίες και τα Super Market, οι οποίοι αγοράζουν το γάλα 0,37 ευρώ το κιλό και στον καταναλωτή φθάνει μέχρι 1,60 ευρώ το λίτρο.

Επίσης για το αιγοπρόβειο γάλα δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν μείωση της τιμής πώλησής του, αφού είναι καθηλωμένη τα δέκα τελευταία χρόνια.

πηγή http://www.in.gr/

No comments:

Post a Comment

;