Σελίδες

Tuesday 11 May 2010

ΕΣΥ Νομού Λακωνίας - Δραματική κατάσταση στο Νοσοκομείο Σπάρτης

Σε δραματική κατάσταση εχει περιέλθει η λειτουργία του Νοσοκομείου Σπάρτης, όπως καταγγέλλει η διοίκηση της Ενωσης Γιατρών
ΕΣΥ Νομού Λακωνίας με έγγραφο που απέστειλε στις αρχές της εβδομάδας προς την 6η ΔΥΠΕ.
Οπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο της Ενωσης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λακωνίας προσπαθεί να λειτουργήσει εκ των ενόντων, καθώς εξακολουθεί να μην έχει διοίκηση, ενώ παράλληλα οφείλει στο ιατρικό προσωπικό τις εφημερίες Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου.
Αναλυτικά, στην ανακοίνωση της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Λακωνίας την οποία υπογράφουν η πρόεδρος Χρύσα Ντοροβίτσα και
ο γραμματέας Παναγιώτης Ανδριόπουλος- επισημαίνονται τα εξής:
«H δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λόγω της πρωτοφανούς και εγκληματικής ανευθυνότητας των κυβερνώντων επί
σειρά ετών, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αντί της αναβάθμισης του ΕΣΥ και της υλοποίησης της συλλογικής
σύμβασης, καθυστερούν αδικαιολόγητα οι προσλήψεις των ολοκληρωμένων κρίσεων συναδέλφων, εξυφαίνονται σενάρια για συγχωνεύσεις μονάδων υγείας, κατάργηση ιατρείων, νοσοκομείων, κλείσιμο τμημάτων, συρρίκνωση δραστηριοτήτων, ενώ ταυτόχρονα γίνεται δραματική μείωση αποδοχών εργαζομένων στο χώρο της υγείας.
Εν μέσω της δραματικής κατάστασης που διαμορφώνεται και με τα σοβαρά προβλήματα των νοσοκομείων να διογκώνονται, το Γ.Ν.
Σπάρτης και τα Κ.Υ. παραμένουν χωρίς διοίκηση. Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει σε πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία του νοσοκομείου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την κατάρτιση του προγράμματος εφημεριών. Με δεδομένα τα ελλειμματικά κονδύλια που διέθεσε πανελλαδικά το υπουργείο Υγείας για την εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων, το Γ.Ν. Σπάρτης και τα όμορα κέντρα υγείας, κάθε μήνα, έχουν σοβαρά προβλήματα στην κατάρτιση πλήρους και ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης.
Εν μέσω δραματικής μείωσης των τακτικών αποδοχών του ιατρικού σώματος οι οποίες εν πολλοίς αγγίζουν το 20% μηνιαίως, γεγονός
που θα γίνει αισθητό με την πάροδο των μηνών οι συνάδελφοι καλούνται σε περικοπή επιπλέον 20% από τις αποδοχές των εφημεριών.
Αν συνυπολογίσουμε και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησής τους, η συρρίκνωση των εφημεριακών αποδοχών ξεπερνά το 30%.
Με αυτά τα δεδομένα, οι ιατροί του Γ.Ν. Σπάρτης και των κέντρων υγείας καλούνται να καλύψουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο εφημεριακά την υπηρεσία, παρά τη μείωση της αποζημίωσής τους, με τα διοικητικά όργανα του νοσοκομείου να επιδίδονται σε λογιστικές αλχημείες για την επίτευξη των πολυπόθητων περικοπών. Ολα αυτά, τη στιγμή που ακόμη και παρά τις ρητές δεσμεύσεις
του υπουργείου δεν έχουν καταβληθεί οι εφημερίες Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου, που υποτίθεται ότι θα καταβάλλονταν μέχρι το Πάσχα.
Με δεδομένη την έλλειψη διοίκησης, ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, αναλαμβάνοντας ρόλο «Προκρούστη», προβαίνει σε αυθαίρετη τροποποίηση των προγραμμάτων εφημέρευσης, χωρίς τις εισηγήσεις των διευθυντών των τμημάτων και χωρίς την εισήγηση του Επιστημονικού Συμβουλίου.
Καλούμε το διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας να προασπίσει την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου και τα δικαιώματα του ιατρικού
σώματος και να λειτουργήσει πρωτίστως ως γιατρός και όχι ως υπάλληλος διοίκησης.
Απαιτούμε την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων.
Καλούμε το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει, όπως έπραξε για το πρώτο δίμηνο του 2010, τα ποσά που διαθέτει το κράτος για την
εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων.
Καλούμε το υπουργείο να διορίσει άμεσα τη νέα διοίκηση ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου και να σταματήσει κάθε συμπεριφορά που πυροδοτεί το κλίμα έντασης και ανασφάλειας μεταξύ των γιατρών και να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα και σοβαρά προβλήματα του νοσοκομείου μας.
Προτεραιότητα της λειτουργίας νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι η παροχή υψηλού επιπέδου φροντίδας στους ασθενείς και μόνον.

No comments:

Post a Comment

;