Σελίδες

Monday 17 May 2010

Κτηνοτρόφοι με Γρηγοράκο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη είχαν την περασμένη Τρίτη ο βουλευτής Λακωνίας Λεωνίδας Γρηγοράκος και αντιπροσωπεία των Κτηνοτροφικών Συνεταιρισμών Καρυών και Μολάων, και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Λακωνίας.
Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η πρόθεση του υπουργείου να σταθεί αρωγός στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο και τονίστηκε πως η καταβολή των ενισχύσεων στους αγρότες της Λακωνίας θα υλοποιηθεί κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό και με όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις.
Ο κ. Γρηγοράκος επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στο νομό, ενώ ανέλυσε την υπάρχουσα κατάσταση στον υφυπουργό και έλαβε τις ανάλογες διαβεβαιώσεις για την εξασφάλιση του μέλλοντος του κλάδου. Με γνώμονα πάντα τη διαφάνεια, την ποιότητα και τους καλύτερους όρους ανάπτυξης του αγροτικού τομέα της Λακωνίας, το υπουργείο θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό
των δαπανών και το πρόγραμμα πληρωμών θα συνεχιστεί κανονικά.
Επίσης, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο στο νομό, μεταξύ αυτών και τα θέματα εξισωτικών αποζημιώσεων και οι τρόποι καταβολής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από πλευράς υπουργείου υπήρξε η διαβεβαίωση ότι η κτηνοτροφία συνιστά βασικότατο άξονα στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και γι’ αυτό θα υπάρξει στήριξη του κλάδου, όπως και διαβεβαίωση ότι κανείς δεν θα απολέσει εισόδημα. Αναφορικά με το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων στη Λακωνία, ξεκαθαρίστηκε ότι θα δοθούν κανονικά, παρά την οικονομική κρίση, ενώ αναφορά έγινε στο τέλμα που είχε φέρει η προηγούμενη κυβέρνηση το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, μιας και οι πόροι για την περίοδο 2007-2013 ήταν μειωμένοι κατά 650.000.000 ευρώ σε σχέση με την περίοδο 2000-2006.
Επιπλέον, έγινε ενημέρωση για τους τρόπους χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας αναφορικά με το νέο τρόπο εφαρμογής των ποιοτικών παρακρατήσεων, ενώ υπήρξε έντονη επιχειρηματολογία περί των προσπαθειών που καταβάλλει το υπουργείο για την αντιμετώπιση των σοβαρών και πολλαπλών θεσμικών θεμάτων των κτηνοτρόφων.
Σε σχέση με τις άδειες λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων αλλά και τον έλεγχο της αγοράς και την αποφυγή των ελληνοποιήσεων, ο κ. Γρηγοράκος έλαβε την αναγνώριση του θέματος από το υπουργείο, το οποίο εφεξής θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση επίλυσή του. Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκε η διαβεβαίωση ότι για το υπουργείο αποτελεί μέγιστης σημασίας προτεραιότητα η στήριξη του εισοδήματος των κτηνοτρόφων με την παράλληλη επίλυση των χρόνιων και σοβαρών
θεσμικών τους ζητημάτων, καθότι η αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

No comments:

Post a Comment

;