Σελίδες

Tuesday 25 May 2010

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΡΥΕΣ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΝΩΝΑ


Το Σάββατο 22-5-2010 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στις Καρυές για την δημιουργία Ορεινου Δήμου ως συνέχεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που είχε πραγματοποιηθεί την περασμένη Τετάρτη στην Σελλασία, Υπενθυμίζουμε οτι η Κοινότητα Καρυών και ο Δήμος Οινούντας διεκδικούν Ορεινο Δήμο.
Στο Ηχητικό και φωτογραφικό ρεπορτάζ λαμβάνουν μέρος οι
1. ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΡΥΩΝ
2. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΒΑΛΙΩΤΗΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΝΟΥΝΤΟΣ
Και το σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ


Ρεπορτάζ – Φωτογραφίες: Λεωνίδας Χονδρόπουλος

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καρυών κ. Θεόδωρος Σταθάκης, ανέγνωσε υπόμνημα των προαναφερόμενων Ο.Τ.Α. προς το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΚΕ:
"Ο Δήμος Οινούντος και η Κοινότητα Καρυών με ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού και Κοινοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα (αρ. 57/28.4.2010 Δήμου Οινούντος και αρ 18/4.5.2010 Κοινότητας Καρυών), αφού έλαβαν υπόψη τα αναφερόμενα στο επισυναπτόμενο παράρτημα, αποφάσισαν ότι:
• Διαπίστωσαν ότι στη σχεδιαζόμενη συγκρότηση των Δήμων για τη νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πρόγραμμα "Καλλικράτης" η συνένωση του Δήμου Οινούντος και της Κοινότητας Καρυών στο νέο Δήμο Σπάρτης (ο οποίος θα αποτελείται από τους Δήμους Σπάρτης, Οινούντος, Μυστρά, Πελλάνας, Θεραπνών, Φάριδος και τη Κοινότητα Καρυών), αντίκειται στα κριτήρια που εφαρμόστηκαν για το σχεδιασμό του προγράμματος και αλλοιώνει τον ορεινό χαρακτήρα της περιοχής ερχόμενη σε αντίθεση με τη Συνταγματική επιταγή για διακριτή μεταχείριση των ορεινών Δήμων.
• Ο Δήμος Οινούντος πληρεί και το κριτήριο χαρακτηρισμού ως ορεινός Δήμος και το διακριτό πληθυσμιακό κατώφλι που τέθηκε για τους ορεινούς Δήμους, το οποίο προσδιορίστηκε στους 2.000 κατοίκους, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής ο Δήμος Οινούντος έχει μόνιμο πληθυσμό 2.094 κατοίκους (απογραφή 2001) και είναι Ορεινός (τα πέντε από τα οκτώ Τοπικά Διαμερίσματα είναι ορεινά, που αποτελούν ποσοστό 80,9% της έκτασης του Δήμου μας, και τα υπόλοιπα τρία είναι ημιορεινά δηλ. ποσοστό 19,1 % της έκτασης).
• Η Κοινότητα Καρυών πληρεί το κριτήριο χαρακτηρισμού ως ορεινή σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Αρχής ενώ έχει 626 μόνιμους κατοίκους, και είναι όμορη του Δήμου Οινούντος.
• Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω θα πρέπει ο Δήμος Οινούντος και η Κοινότητα Καρυών, να αποτελέσουν έναν ορεινό Δήμο και να εξαιρεθούν από τη σχεδιαζόμενη συνένωση.
• Η απόφαση να κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για ενημέρωση και τις δικές τους ενέργειες προς την ανωτέρω κατεύθυνση στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το προσχέδιο νόμου.
Επιπλέον των ανωτέρω η ΤΕΔΚ Νομού Λακωνίας με την αρ. 54/7-5-2010 ομόφωνή Απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της (η οποία επισυνάπτεται) πρότεινε ο Δήμος Οινούντος και η Κοινότητα Καρυών, δεδομένου ότι υπερκαλύπτουν τα κριτήρια περί ορεινότητας που θέτει το Υπουργείο, να συνενωθούν και να αποτελέσουν ένα ξεχωριστό Δήμο με έδρα τη Σελλασία.
Παράκληση και συγχρόνως απαίτηση μας, ύστερα από τα ανωτέρω, ο Δήμος Οινούντος μαζί με την Κοινότητα Καρυών, να συνενωθούν μεταξύ τους και να αποτελέσουν έναν ενιαίο ορεινό Δήμο και να εξαιρεθούν από τη σχεδιαζόμενη συνένωση στο νέο Δήμο Σπάρτης.
Είμαστε σίγουροι ότι θα δείτε θετικά και θα ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας".


Πηγή: http://www.apela.gr/

Επίσης διαβάστε σχετικό αρθρο στον ΛΑΚΩΝΙΚΟ ΤΥΠΟ στον σύνδεσμο http://www.lakonikos.gr/index.php?c_id=31&n_id=1434

No comments:

Post a Comment

;