Σελίδες

Wednesday 18 May 2011

Ανακοίνωση της Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ για το ζήτημα των απορριμμάτων στο Δήμο Σπάρτης

Η κατάσταση που επικρατεί στο Δήμο Σπάρτης με την τη λειτουργία του σκουπιδότοπου του Αφυσσού, αναδεικνύει για μια ακόμη φορά το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων που δεν είναι τεχνικό πρόβλημα αλλά βαθιά πολιτικό και αποκαλύπτει τεράστιες πολιτικές ευθύνες.

Η διαχείριση των απορριμμάτων σε ολόκληρη την χώρα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε τραγικά αδιέξοδα με επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σε οικονομικό και περιβαντολλογικό επίπεδο. Εδώ μας έχουν οδηγήσει οι πολιτικές του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ που θέλουν να ιδιωτικοποιήσουν όλους τους τομείς καθαριότητας, να περάσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου. Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ στήριξε και στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων ης περιοχής από την πρώτη στιγμή χωρίς σκοπιμότητες και ψεύτικα προσωπεία.

Οι ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση είναι οι εξής :

*Την πρώτη και κύρια ευθύνη την έχει η πολιτεία, οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, που δεν έδωσαν λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών όχι μόνο στη Σπάρτη και στη Λακωνία αλλά και σε όλη τη χώρα, όχι από ανικανότητα αλλά από πολιτική επιλογή έτσι ώστε να φτάσουμε σε ένα σημείο που θα μπουν στο χορό ιδιώτες και θα εμφανιστούν σαν σωτήρες. Ο τζίρος των σκουπιδιών είναι τεράστιος και με εξασφαλισμένη δουλειά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα του τζίρου είναι η ανακύκλωση, οι μπαλοποιητές, τα εργοστάσια πυρόλυσης κλπ.


*Συνένοχη στη κατάσταση είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου που πλέον τώρα αναλαμβάνει να ανοίξει το δρόμο για το μεγάλο κεφάλαιο σε όλη την Περιφέρεια. Προωθεί λύσεις που ευνοούν τους γνωστούς και μη εξαιρετέους μεγαλοεργολάβους αξιοποιώντας το ευρωπρόστιμο και την ηθελημένη στασιμότητα τόσων χρόνων στο συγκεκριμένο ζήτημα.
*Ευθύνες έχουν και οι δημοτικές αρχές οι προηγούμενες και η τωρινή. Όχι μόνο δεν πίεσαν για να δοθεί φιλολαϊκή λύση στο πρόβλημα αλλά παίζουν το μεσάζοντα των εργολάβων με τα δικά μας χρήματα.
*Ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που συμφωνούν στην παραχώρηση αρμοδιοτήτων διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες, που ανέχονται την εσκεμμένη κωλυσιεργία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ- ΝΔ.


*Υποκριτική και επιβλαβής είναι η στάση της ΕΕ που την παρουσιάζουν σαν περιβαντολλογική. Η ιστορία της αλλά και η πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα ένα σκοπό έχουν μόνο: να βοηθήσουν στο να παραδοθεί ο κερδοφόρος τομέας των σκουπιδιών στους μεγάλους καρχαρίες. Γι’ αυτό βάζει τα ψευτοπρόστιμα για το περιβάλλον για να υποχρεωθούν όλες οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περάσουν πιο γρήγορα την αποκομιδή και επεξεργασία των σκουπιδιών σε μεγάλες εταιρείες συμφερόντων.


Η πίεση προς τους κατοίκους και προς άλλους φορείς για το τι θα γίνουν τώρα τα σκουπίδια, που θα πάνε δεν πρέπει να αγγίζει τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Την ευθύνη την έχουν αυτοί που είχαν τόσα χρόνια και το πεπόνι και το μαχαίρι.
Στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια στον επιστημονικό-τεχνικό χώρο ενιαία αντίληψη για το βέλτιστο συνδυασμό των μεθόδων διαχείρισης. Άρα θα μπορούσε να έχει δοθεί φιλολαϊκή λύση και χωρίς καμία επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.


Το ΚΚΕ λέει ΟΧΙ :


 Στην καύση των απορριμμάτων που είναι ρυπογόνα και αντιεπιστημονική έστω και αν της δίνουν διάφορα ονόματα (παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, πυρόλυση, σύγχρονή μέθοδο επεξεργασίας) που ακούγονται ευχάριστα στα αυτιά μας.


 Στις ανεξέλεγκτες χωματερές.


 Σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης μέρους ή συνόλου της καθαριότητας. Η διαχείριση των απορριμμάτων, περιλαμβάνοντας και την ανακύκλωση, να ασκείται μόνο από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ και των Συνδέσμων τους.


 Στη διατήρηση των χωματερών στο δήμο Σπάρτης και στη Λακωνία έστω και με τη μορφή του μπαλοποιητή που είναι αποσπασματικό και ρυπογόνο μέτρο.


 Στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας γιατί ο λαός αναγκάζεται να πληρώσει για δεύτερη φόρα τις ίδιες ουσιαστικά υπηρεσίες που πληρώνει μέσω της φορολογίας του.


Τι προτείνει το ΚΚΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων :


 Το πρόβλημα της χωροθέτησης είναι ευθύνη του κράτους, του ΥΠΕΧΩΔΕ, των υπηρεσιών του που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή έτσι ώστε να σχεδιαστούν κεντρικά. Το πρόβλημα των απορριμμάτων μπορεί ολοκληρωμένα να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από ένα Εθνικό Σχέδιο ασφαλούς διαχείρισης των αποβλήτων που θα εκπονείται από Ενιαίο Κρατικό Φορέα.


 Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές. Μερικά μέτρα είναι τα εξής :

Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων – ΧΥΤΥ

Την προώθηση της ανακύκλωσης διαλογή στην πηγή

• Εργοστάσιο μηχανικής επεξεργασίας των απορριμμάτων

• Εργοστάσιο διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών

• Μονάδα λιπασματοποίησης – ΜΟ.Λ.Α.

• Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων


 Άμεση αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών που υπάρχουν στο Δήμο Σπάρτης αλλά και σε όλο το νομό.


 Αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με αποκλειστικά μόνιμο προσωπικό. Να παρθούν όλα τα σύγχρονα και αναγκαία μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.


 Η χρηματοδότηση να είναι αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς καμία φορολογία και επιχειρηματική δραστηριότητα.
πηγή http://www.eleftheriaonline.gr

No comments:

Post a Comment

;