Σελίδες

Tuesday 13 September 2011

Στο «κόκκινο» η Λακωνία για τα υπόγεια ύδατά της

Όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα καλλιέργειας το πρόβλημα της επάρκειας υδάτων είναι εμφανής.
Η Λακωνία θεωρείται περιοχή που βρίσκεται στο «κόκκινο».
Ο συνδυασμός που θέτει τη Λακωνία σε κατάσταση συναγερμού είναι ο εξής:
- Τα υπόγεια ύδατα εξαντλούνται
- Τα επόμενα χρόνια θα αλλάξει (θερμότερο/ξηρότερο) το κλίμα λόγω γενικότερων αλλαγών στον πλανήτη
- Οι εντατικές καλλιέργειες συνεχίζονται με έμφαση στην άρδευση ακόμα και σε ορεινούς ελαιώνες

Σύμφωνα με τον διευθυντή Υδρογεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκο Σιέμο «Οπουδήποτε υπάρχει κάμπος ή πεδιάδα με εύφορο έδαφος υπάρχει υπόγειο νερό. Τα υπόγεια ρεύματα μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε βάθος 200 και 300 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της γης. Η επιστημονική γνώση μας επιτρέπει να γνωρίζουμε που βρίσκονται τα υπόγεια ρεύματα αλλά όχι πόσο νερό υπάρχει Τα στοιχεία που έχουμε είναι περισσότερο εμπειρικά και αφορούν τις ποσότητες του νερού που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, οι οποίες στην χώρα μας έχουν μειωθεί δραματικά».
Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες της χώρας και της Λακωνίας προχωρούν σε καλλιέργειες αφού έχουν ως προϋπόθεση την έντονη υδρομάστευση που έχει ήδη οδηγήσει σε αδιέξοδο. Οι γεωτρήσεις που γίνονται πλέον στα ημιορεινά φθάνουν σε μεγάλο βάθος που ξεπερνά τα 300 μέτρα ενώ στους κάμπους η απειλή υφαλμύρωσης του υπόγειο υδροφόρου ορίζοντα από το θαλασσινό νερό είναι εμφανής.
Ο Νίκος Σιέμος αναφέρει ότι σε ορισμένες περιοχές της χώρας έχουν εντοπίσει γεωτρήσεις που φθάνουν ακόμα και τα 500 μέτρα βάθος. Αυτές τραβούν το λεγόμενο απολιθωμένο νερό που βρίσκεται εκεί από αιώνες χωρίς να εμπλουτίζεται. Πρόκειται για νερό στάσιμο και σίγουρα η ποιότητά του είναι πολύ κακή.
Στην Ελλάδα κάνουμε χρήση αρδευτικού ύδατος σε ποσοστό μεγαλύτερο κατά 16% από τον μέσο όρο (70%). Η πολιτική διαχείρισης πρέπει να αλλάξει αλλά κανείς δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.
Στη Λακωνία, πρόσφατα αναδείχθηκε το θέμα της κρισιμότητας των υπόγειων υδάτων του Βασιλοπόταμου Σκάλας όταν επιχειρήθηκε η μεταφοράς τους στην Νοτιοανατολική Λακωνία.
Κάθε περιοχή που έχει έντονη δραστηριότητα εντατικών αρδευόμενων καλλιεργειών πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα με σύνεση και σχεδιασμό διότι τα στοιχεία που επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι εξαιρετικά ανησυχητικά.
Οι μισοί Νομοί της Ελλάδας είναι στο «κόκκινο» σε ότι αφορά την επάρκεια των υπόγειων υδάτων, ανάμεσά τους και η Λακωνία (χάρτης).
Πηγή -   http://www.notospress.gr

No comments:

Post a Comment

;