Σελίδες

Sunday 18 September 2011

Ο Χρηματιστής και Τεχνικός αναλυτής Στράτης Σαραντάκος στο ραδιόφωνο ΠΟΛΙΤΕΙΑ 90,7

Ακούστε την συνέντευξη:  http://www.politiaradio.gr/index.php?c_id=12&n_id=688 

Η  Διαβάστε την συνέντευση:

1) Ο Πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνέντευξη του στην Θεσσαλονίκη παρομοίασε την κατάσταση της χώρας μας, σαν να είμαστε σε πόλεμο. Ισχύει κάτι τέτοιο ?


Βεβαίως και ισχύει κάτι τέτοιο, σε πολύ μεγάλο βαθμό. Η Ελλάδα έχει πέσει “θύμα” ενός οικονομικού πολέμου. Ενός πολέμου μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής και όταν μιλάμε για Ευρώπη, μιλάμε κυρίως για την ισχυρή οικονομία της Γερμανίας.

Η Ελλάδα λοιπόν , ήταν το πρώτο “θύμα” στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους και στην συνέχεια την ακολούθησαν και άλλα κράτη, όπως αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, που έχουν ήδη ενταχθεί στον μηχανισμό στήριξης, ενώ Ιταλία και Ισπανία , βρίσκονται στον προθάλαμο να ακολουθήσουν τα χνάρια της Ελλάδας.


2) Το ερώτημα που βασανίζει τους πολίτες , είναι γιατί να “χτυπηθεί” η Ελλάδα. Τι έχουν να κερδίσουν από εμάς; Να πάρουν τα Πετρέλαια μας, εάν όντως υπάρχουν, να αγοράσουν την Ελλάδα “τσάμπα” ;


Πολύ εύλογο το ερώτημα σας, και πάρα πολλοί αναρωτιούνται γιατί συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα ; Η απάντηση που μπορώ να δώσω και χωρίς βεβαίως να μπορώ να γνωρίζω το τι συμβαίνει στο παρασκήνιο , έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα βρέθηκε σε λάθος σημείο την λάθος ώρα. Τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο του 2009, που ξεκίνησε η Ελληνική κρίση χρέους και στην συνέχεια επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, είχαμε τις εκλογές στην Ελλάδα, που σημαίνει αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και δυστυχώς , έληγαν πάρα πολλά ελληνικά ομόλογα και θα έπρεπε να βγούμε στις αγορές και να δανειστούμε. Την στιγμή εκείνη, η Ελλάδα ήταν ο εύκολος “στόχος” για τους κερδοσκόπους, όπως είναι για τους ληστές μια γιαγιά που περπατάει στον δρόμο αμέριμνα και της επιτέθηκαν με πολύ μεγάλη ευκολία , αλλά και με πολύ μεγάλη επιτυχία. Τώρα , εάν όλα αυτά τα κάνουν για τα Πετρέλαια ή γιατί θέλουν να αγοράσουν τα “φιλέτα” της Ελλάδας φτηνά, ενδεχομένως και να το κάνουν. Αλλά γιατί ταυτόχρονα επιτέθηκαν στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, για τους ίδιους λόγους; Εκτιμώ, πως μέσα από την κρίση χρέους που δημιούργησαν , κέρδισαν τεράστια ποσά μόνο από την αύξηση των επιτοκίων που δημιούργησαν στα περισσότερα κράτη , ώστε να καλύψουν τον δανεισμό τους.


3) Βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον , η Κυβέρνηση να μην πιάνει τους στόχους της, η Τρόικα να μας απειλεί με την επόμενη δόση και η Κυβέρνηση να παίρνει νέα μέτρα, με τελευταίο, αυτό της επιβολής φόρου στα ακίνητα. Πιστεύετε πως η επιβολή νέων φόρων είναι αναγκαία για να μην χρεοκοπήσουμε;


Πράγματι αυτό συμβαίνει. Η Κυβέρνηση βάζει κάποιους στόχους σε οικονομικό επίπεδο, στην συνέχεια διαπιστώνει πως δεν μπορεί να τους “πιάσει”, η Τρόικα μας απειλεί ότι δεν θα μας δώσει την επόμενη δόση και η Κυβέρνηση ανακοινώνει νέα μέτρα. Με αποτέλεσμα, η ύφεση βαθαίνει και ο κόσμος να έχει φτάσει στα όρια του . Το ερώτημα είναι γιατι δεν πιάνουμε τους στόχους ;Κάνουμε κάτι λάθος ή μήπως τελικά οι στόχοι που μας έχει επιβάλει η Τρόικα από την αρχή ήταν τόσο μεγάλοι που ήταν σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθούν; Από την αρχή, ο πήχης των στόχων από την Τρόικα τέθηκε πολύ ψηλά και ήταν σχεδόν αδύνατον να πραγματοποιηθεί . Μας ζήτησαν να μειώσουμε το έλλειμμα μας κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες , σε 3 μόλις χρόνια. Αυτός ο στόχος, σύμφωνα με την στατιστική και σε άλλα Κράτη που πήγε η Τρόικα δεν υλοποιήθηκε από κανένα κράτος. Πόσο μάλλον, δεν μπορούσε να υλοποιηθεί από την Ελλάδα, που είχε χτυπηθεί από την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 80 ετών και μιλάω για την περίοδο του 2008, 2009. Είναι σαν να ζητάνε από έναν άνθρωπο που δεν έχει καμία σχέση με τον αθλητισμό , είναι παχύσαρκος και χρόνια καπνιστής, να τρέξει στο “ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ”. Και όχι μόνο να τρέξει ,αλλά και να τερματίσει, και όχι μόνο να τερματίσει, αλλά και να βγει πρώτος και όχι μόνο να βγει πρώτος, αλλά και να σπάσει το ρεκόρ των αγώνων. Καλαβαίνουμε λοιπόν όλοι, πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί και το βλέπουμε στην πράξη. Και μέσα από αυτήν την υπερπροσπάθεια να τερματίσουμε στον “μαραθώνιο” , ο αθλητής και η Ελληνική οικονομία, κινδυνεύουν ανα πάσα στιγμή να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή.


4) Άρα η επιβολή νέων φόρων δεν βοηθάει την Ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση και να γλυτώσουμε την χρεοκοπία ;


Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει πως εάν επιβάλλεις νέους φόρους σε μια οικονομία η οποία είναι σε ύφεση, τότε το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να αυξήσεις το ποσοστό της ύφεσης και να κάνεις ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια της χώρας να βγει από αυτήν. Αυτό έχει συμβεί και με την Ελλάδα. Η Ελλάδα παραμένει στην ύφεση για 3ο διαδοχικό χρόνο, και πολύ φοβάμαι πως και το 2012 θα σημειώσουμε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η ανεργία έχει ξεπεράσει το 16%, 4 στους 10 νέους θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό για σπουδές και να παραμείνουν εκεί για εργασία , τα ελλείματα παραμένουν και το χρέος έχει ξεπεράσει τα 350 δις. Εάν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από το τούνελ της ύφεσης θα πρέπει να κάνουμε ακριβώς τα αντίθετα. Μείωση των φόρων, αύξηση των κινήτρων για επενδύσεις σε τουρισμό, ναυτιλία, εξαγωγές αγροτικών προιόντων, μείωση της γραφειοκρατίας, εφαρμογή των νόμων και οργάνωση από την αρχή, αυτό που λέμε Κράτος.


5) Από εδώ και πέρα τι να περιμένουμε για την Οικονομία; Τα σενάρια για χρεοκοπία και έξοδο μας από το Ευρώ παραμένουν σε καθημερινή βάση.


Πράγματι έτσι είναι. Οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας έφτασαν το 98% πριν από 2 ημέρες και η εταιρία που έδινε αυτές τις πιθανότητες σταμάτησε πλέον να βαθμολογεί την Ελλάδα και την έβαλε σε ένα ειδικό καθεστώς. Αν και είναι δύσκολο σε αυτή την φάση να γίνουν προβλέψεις και εκτιμήσεις για το πώς θα εξελιχουν τα πράγματα , καθώς όλα αυτά που βιώνουμε καθημερινά συμβαίνουν για πρώτη φορά, εκτιμώ, πως αυτό που περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες, είναι μια ακόμα υποβάθμιση της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Αυτή την στιγμή, είμαστε στην κατηγορία 3 C, και η αμέσως επόμενη βαθμολογική κατηγορία είναι το D. To Default, δηλαδή η κατηγορία της πτώχευσης, είτε με την μορφή της επιλεκτικής ή της άτακτης χρεοκοπίας.


6) Αυτό, πρακτικά, τι σημαίνει για τον κόσμο; Ο κόσμος ακούει την λέξη “πτώχευση” επιλεκτική ή μη και φοβάται.


Θα σας πω. Κατ ‘ αρχήν να πούμε στο κόσμο, γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει μια νέα υποβάθμιση αργά ή γρήγορα. Σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων και εκτιμήσεων των επενδυτικών οίκων αξιολόγησης, εάν τα SPREAD , που εδώ και 1,5 χρόνο τα ακούμε σε καθημερινή βάση ότι αυξήθηκαν , εάν λοιπόν αυξηθούν από ένα όριο και πάνω, τότε υποχρεούνται οι οίκοι αυτοί να μας βαθμολογήσουν σε μια νέα κατηγορία. Στις 21 Ιουλίου, που υπήρξε το 2ο πακέτο στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, τα SPREAD ήταν στις 1600 μονάδες περίπου και τώρα είναι πάνω από τις 2000 μονάδες, σε ιστορικά υψηλά. Αυτό και μόνο το γεγονός, επιβάλει στους επενδυτικούς οίκους να μας θέσουν σε μια νέα βαθμολογική κατηγορία.


7) Εάν λοιπόν , υπάρξει η νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης , αυτό σημαίνει ότι το κράτος θα κυρήξη στάση πληρωμών;


Όχι, σε καμία περίπτωση. Η κατηγορία της πτώχευσης θα είναι καθαρά θέμα βαθμολογικό. Υπάρχουν παραδείγματα, που το κράτος έχει βρεθεί στην κατηγορία αυτή και συνεχίζει κανονικά να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Και να πούμε και κάτι άλλο πολύ σημαντικό, για τις αποφάσεις της 21 Ιουλίου και το 2ο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.


8) Ναι , πείτε μας λίγο για το 2ο Πακέτο στήριξης , γιατί είδαμε όλους του Πολιτικούς σε Ελλάδα και Ευρώπη να πανηγυρίζουν για αυτή την επιτυχία και ένα, ενάμιση μήνα μετά, είμαστε στην ίδια και χειρότερη κατάσταση από πριν.


Αυτό που είδαμε στις 21 Ιουλίου είναι αυτό που είχαμε πει και σε παλαιότερες εκπομπές. Ότι δηλαδή, το χρέος της Ελλάδας είναι τεράστιο και θα προσπαθήσουμε να επιμηκύνουμε το χρονικό διάστημα της αποπληρωμής των δανείων , με νέα δάνεια μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει και ένα “κούρεμα” σε αυτά, το λεγόμενο “haircut” . Δηλαδή , από τα 100 που χρωστούσαμε , πάρτε ένα νέο ομόλογο, νέο δάνειο αξίας 79, με μεγαλύτερης χρονική λήξη. Στην ουσία δηλαδή, οι δανειστές μας έχουν αποδεχτεί μια χρεοκοπίας της Ελλάδας ήδη κατά 21% και από το να τα χάσουν όλα και να μην πάρουν τίποτα, προτιμούν να ανταλλάξουν τα παλαιά ομόλογα τους με νέα, μειωμένης αξίας κατά 21%. Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεση μας, το 21% , ενδεχομένως να μην είναι αρκετό και το επόμενο χρονικό διάστημα , να χρειαστεί ένα επιπλέον κούρεμα της τάξεως του 30% και αθροιστικά να φτάσουμε περίπου στο 50% . Αυτό εξηγεί , γιατί το Ελληνικό χρηματιστήριο και οι τραπεζικές μετοχές, έχουν βουλιάξει το τελευταίο χρονικό διάστημα, γιατί από αυτό το “κούρεμα” ήδη γράφουν πολύ μεγάλες ζημιές, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις , θα ολοκληρώσουν το 2011 , με 4,5 δις ευρώ σε ζημιές.


9) Ας περάσουμε λίγο και στο εξωτερικό. Την τελευταία φορά που είχαμε μιλήσει στην εκπομπή,, μας είχατε πει για το πρόβλημα χρέους της Αμερικής και μετά από ένα μήνα ακολούθησε υποβάθμιση. Τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα ;


Δυστυχώς , τα πράγματα και στο εξωτερικό δεν είναι ευχάριστα. Η μισή Ευρώπη έχει πρόβλημα , χθες υποβαθμίστηκαν 2 μεγάλες τράπεζες στην Γαλλία, λόγω του χρέους που έχουν σε Ελληνικά ομόλογα και εκτιμώ πως και αυτή η χώρα έχει μπει στο στόχαστρο των κερδοσκόπων. Τα οικονομικά στοιχεία της χώρας αυτής είναι χειρότερα από αυτά της Αμερικής και δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα έχει την ανώτατη βαθμολόγηση στα Ομόλογα της, το ΑΑΑ. Τα χρηματιστήρια έχουν υποχωρήσει γύρω στο 20-25% το τελευταίο δίμηνο, αντίδραση προς το παρόν δεν έχει υπάρξει και μοναδικός κερδισμένος μέσα σε αυτό το αβέβαιο πολιτικό και οικονομικό κλίμα, είναι ο Χρυσός. Είναι η 11η διαδοχική χρονιά που καταγράφει κέρδη και από τα 250 δολάρια που είχε το 2001, έχει πλέον φτάσει τα 1800 , με πολλούς αναλυτές να μιλάνε για τιμές πάνω από τα 2000 δολάρια , τους επόμενους μήνες.

No comments:

Post a Comment

;