Σελίδες

Wednesday 1 December 2010

Οινικές εξερευνήσεις

Γεωτρόπιο - Μάιος 2010
Καρυές Λακωνίας - Γεωτρόπιο Τεύχος 524 - 1 Μαΐου

Το κρασί


Από τις Καρυές και νότια, στο ανατολικό τμήμα της Λακωνίας κατά μήκος του Πάρνωνα, αναπτύσσεται η κύρια αμπελουργική και οινοπαραγωγός περιοχή του νομού. Οι Καρυές, όμως, είναι πολύ κοντά και στην Αρκαδία και στη ζώνη καλλιέργειας του μοσχοφίλερου και αυτό έχει ορίσει σε μεγάλο βαθμό την αμπελουργική και οινική παράδοσή τους.

Οι Καρυές, που προς το παρόν είναι αυτόνομη κοινότητα, μπορεί να είναι σχετικώς μικρό χωρίο αλλά το οινοποιείο τους το έχουν! Είναι το βορειότερο και στο μεγαλύτερο υψόμετρο από όλα τα οινοποιεία της Λακωνίας. Το επισκέψιμο «Κτήμα Διαμαντούρου» βρίσκεται στις βορειοανατολικές παρυφές του χωριού. Καλλιεργεί δικά του αμπέλια και από το 2002 άρχισε να παράγει εμφιαλωμένα κρασιά χαρακτηρισμένα ως Τοπικούς οίνους Λακωνίας, τα οποία κυκλοφορούν υπό την κοινή ονομασία «Καρυάτικο», σε ποσότητες περί τις 5000 φιάλες το καθένα.
Οι Αριστοτέλης και Γιώργος Διαμαντούρος αξιοποιούν τις λευκές ποικιλίες μοσχοφίλερο, ροδίτη και τις ερυθρές καμπερνέ σοβινιόν, μερλό και σιρά. Το λευκό τους «Καρυάτικο» παράγεται ανάλογα με τη χρονιά περίπου ισόποσα από τις δύο λευκές ποικιλίες, οι οποίες μαζί με το ερυθρό σιρά δίνουν και το νεότερο κρασί τους το «Καρυάρικο Ροζέ». Τα ερυθρά τους είναι δύο. Το «Καρυάτικο CabernetSauvignon» είναι ποικιλιακό κρασί που ωριμάζει 12 μήνες σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το «Καρυάτικο Ερυθρός» ήταν το πρώτο τους προϊόν και εκτός από καμπερνέ σοβινιόν περιέχει μικρή ποσότητα της ποικιλίας μερλό. Είναι φρέσκο κρασί δεξαμενής και νομίζω πως είναι αυτό που θα ταιριάξει καλύτερα με το φαγητό που μας προτείνει η κα Αρετή.

No comments:

Post a Comment

;