Σελίδες

Friday 29 April 2011

Ενημερωτική ανακοίνωση για το έλκος των πλατανιών

Ενημερωτική ανακοίνωση σχετικά με το μεταχρωματικό έλκος των πλατανιών εξέδωσε ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης Κτηνοτροφίας και Αλιείας του Δήμου Τριφυλίας, για την καλύτερη ενημέρωση όλων, ώστε να προστατευτούν τα πλατάνια της περιοχής από την καταστρεπτική αυτή ασθένεια. 
Αυτό ενδιαφέρει άμεσα οπωσδήποτε και το χωριό μας τις Καρυές και ειναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που πρέπει όλοι οι κάτοικοι του χωριού μας να είναι γνώστες ώστε να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία για τα πλατάνια του χωριού μας.Στην ανακοίνωση σημειώνονται τα εξής:«Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.p. platani. Ο μύκητας αυτός έχει αποδειχθεί ότι είναι τραυματοπαράσιτο. Η προσβολή μπορεί να γίνει από πληγές στο φλοιό των κλάδων, του κορμού ή των ριζών.

Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια του Νομού Μεσσηνίας και, επίσης, για όλη την Ελλάδα και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δέντρων.
Τα πλατάνια αποτελούν ένα φυτικό είδος το οποίο είναι αναπόσπαστο μέρος της χλωρίδας του δήμου μας. Η μη αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος θα έχει σαν αποτέλεσμα την αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής, με καταστροφικές συνέπειες στην φυσική ομορφιά κάποιου χωριού και επιπλέον αρνητικές επιπτώσεις στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.
Σας γνωρίζουμε ότι απαγορεύεται το πλήγωμα κορμού, κλάδων και ριζών πλατάνου, με οποιονδήποτε τρόπο. Η χρήση μολυσμένων εργαλείων όπως πριόνια, μαχαίρια, καρφιά, προκαλούν την μετάδοση της αρρώστιας με αποτέλεσμα να καταστραφούν τα πλατάνια μας. Εάν χρειάζεται να γίνει οποιαδήποτε εργασία σε δέντρο πλατάνου θα πρέπει να ενημερώσετε και να λάβετε οδηγίες και σχετική έγκριση από τις αρμόδιες δασικές υπηρεσίες.
Είναι επιβεβλημένη ανάγκη, σε περίπτωση κοπή δέντρων πλατάνων, να γίνει απολύμανση όλων των εργαλείων υλοτομίας (τσεκούρια, πριόνια, λάμες, αλυσοπρίονα κ.λπ.) με εμβάπτιση για αρκετά λεπτά σε ένα διάλυμα υποχλωριώδους νατρίου 1% (20% χλωρίνης) ή φορμόλης 5% ή μετουσιωμένης αιθυλικής αλκοόλης (πράσινο οινόπνευμα) 50%».

No comments:

Post a Comment

;