Σελίδες

Wednesday 13 April 2011

Κατά πλειοψηφία πέρασε το ψήφισμα για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ψήφισμα, που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, πέρασε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του ΠΣ της 11ης Απριλίου, εξασφαλίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη θεσμική κατοχύρωση της πρότασης της πλειοψηφούσας παράταξης.

Το ΠΣ Πελοποννήσου επιβεβαιώνοντας τη θέση του ότι το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μείζον θέμα, επεσήμανε ότι το πρόγραμμα για την ολική διαχείριση των στερεών αποβλήτων σε επίπεδο περιφέρειας θα υλοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού, ανοικτού σε όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες. Ο διαγωνισμός θα πρέπει, σύμφωνα με το ΠΣ, να στηρίζεται σε τέσσερις αρχές:



- Στην αυστηρή τήρηση της ευρωπαϊκής και εθνικής νομοθεσίας με ελαχιστοποίηση των ρύπων


- Στην ελαχιστοποίηση του κόστους για τους πολίτες


- Στην δημιουργία μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού οφέλους


- Στην ελαχιστοποίηση του υπολείμματος που θα οδηγείται σε ταφή


Το συμβούλιο επίσης, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης όπως επεσήμανε, κάλεσε την Πολιτεία να προχωρήσει στην όσο το δυνατό ταχύτερη εκχώρηση στην αιρετή περιφέρεια των κάτωθι αρμοδιοτήτων:
-Στην ωρίμανση και υλοποίηση των έργων προσωρινής αποθήκευσης μεταφόρτωσης, αξιοποίησης και διάθεσης των αστικών αποβλήτων που προβλέπονται από το νέο ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε με απόφαση γ.γ Περιφέρειας Πελοποννήσου
-Στην παύση λειτουργίας, την ωρίμανση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των ΧΑΔΑ.
Ταυτόχρονα το ΠΣ διαπιστώνοντας ότι για την υλοποίηση του σχεδιασμού στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, τόσο την προσωρινή όσο και την οριστική, απαιτείται ισχυρή κοινωνική συναίνεση, κάλεσε την Πολιτεία να θεσμοθετήσει έναν διαβαθμιδικό ΦοΔΣΑ στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με επιτελική συμμετοχή σε αυτόν της αιρετής περιφέρειας.
Τέλος, το ΠΣ καθόρισε τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει που συνοψίζονται στις εξής:
-Συνέχιση της παύσης λειτουργίας και των τελευταίων 30 ΧΑΔΑ και παράλληλη αξιοποίηση των πόρων από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση όλων των ΧΑΔΑ. Στόχος, σύμφωνα με το συμβούλιο, είναι μέσα στη θητεία του παρόντος Περιφερειακού Συμβουλίου να αποδώσει όλους τους χώρους αποκαταστημένους στις τοπικές κοινωνίες. Για τους ΧΑΔΑ μεγάλης σημασίας θα προχωρήσει, όπως ανακοίνωσε, σε πρότυπες αναπλάσεις.
-Οργάνωση της ανακύκλωσης, σε συνεργασία με τους δήμους βασιζόμενοι σε προγράμματα ευαισθητοποίησης των πολιτών.
- Άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών για τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού για την προσωρινή και οριστική διαχείριση των απορριμμάτων και προκήρυξη του διαγωνισμού έπειτα από την ολοκλήρωση δημόσιας διαβούλευσης για το σχετικό θέμα.
Μια «συνεδρίαση χωρίς εστίαση» κατά την οποία «δεν υπήρξε ιδιαίτερη εξέλιξη στο μείζον θέμα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων» ανέφερε ο εκπρόσωπος των οικολόγων πράσινων και γραμματέας του ΠΣ κ. Λάμπρος Μπούκλης για τη συνεδρίαση του ΠΣ της 11ης Απριλίου. Ο ίδιος σε ανακοίνωση του υπογράμμισε:
«Είχαμε επανάληψη, από πλευράς πλειοψηφίας των όσων κατά καιρούς έχουν δηλώσει και προεκλογικά και μετεκλογικά. Γενικολογίες, ακαθόριστα πλάνα και ένας διεθνής διαγωνισμός που έχει ανακηρυχθεί ως το μοναδικό εργαλείο λύσης όλων των προβλημάτων.
Και όλα αυτά την ώρα που η ανακύκλωση στην Πελοπόννησο έχει εξαιρετικά χαμηλές επιδόσεις σε σχέση με τους εθνικούς στόχους ανακύκλωσης».
Ο κ. Μπούκλης, με τη σύμφωνη γνώμη και υπογραφή έξι δημάρχων της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας κατέθεσε γραπτή επερώτηση-πρότασή για εναλλακτική διαχείριση των στερεών αποβλήτων και αναμένεται η απάντηση του κ. Τατούλη.
«Αποδείχθηκε, δυστυχώς, ότι η ανακύκλωση (ας ελπίσουμε για την ώρα), δεν αποτελεί προτεραιότητα στις επιλογές και στις άμεσες δράσεις της νέας περιφερειακής αρχής» δήλωσε ο γραμματέας του ΠΣ και συνέχισε «Είμαστε βέβαιοι, ότι η άμεση και υπερκομματική ανταπόκριση του συνόλου των δημάρχων της ΠΕ Κορινθίας, στο κάλεσμα για την προώθηση της ανακύκλωσης θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες τέσσερις ΠΕ Πελοποννήσου».

No comments:

Post a Comment

;