Στο επίκεντρο της συζήτησης του συμβουλίου βρέθηκε και ο νομός Λακωνίας, με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλη να δεσμεύεται για τη δρομολόγηση των διαδικασιών που απαιτούνται, ώστε να αναδειχθούν τα μνημεία που καταγράφουν την ιστορικότητα του νομού και τη φυσική ομορφιά του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τατούλης υποσχέθηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη προκαταρκτικής μελέτης για τα έργα που αφορούν στην κατασκευή του νέου Μουσείου Σπάρτης, στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου της πόλης μας, στη χρηματοδότηση μουσειολογικής-μουσειογραφικής μελέτης του μουσείου Νεάπολης και στην ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου.
Επιπλέον, δεκτή έγινε η πρόταση της αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα για την ανάδειξη των βυζαντινών κάστρων του Ν. Λακωνίας και τη στήριξη των εκδηλώσεων «Καστρεία», καθώς και για την ένταξη στον Κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO του Καβομαλιά και του Κάστρου Μονεμβασίας.
Παράλληλα, η κ. Τζανετέα εξέφρασε την ικανοποίησή της για «την δυναμική» όπως ανέφερε απαίτηση του κ. Τατούλη, για την επιστροφή της εικόνας του Ελκόμενου Χριστού στην εκκλησία του Ελκόμενου στην Μονεμβάσια.
Απευθυνόμενη στον κ. Γερουλάνου και τονίζοντας την ιστορικής σημασίας παρουσία του νομού η κ. Τζανετέα ανέφερε:
«Είναι κοινή η διαπίστωση πως η βαριά αυτή ιστορική κληρονομιά παραμένει ακόμη ή ανεκμετάλλευτη ή θαμμένη ή αποθηκευμένη, διάσπαρτη σε υγρά υπόγεια και αποθήκες. Η αποκάλυψη, ανάδειξη, προσπέλαση και έκθεση ευρημάτων και αρχαιολογικών χώρων δεν είναι μόνο ιστορική υποχρέωση και εθνική απαίτηση. Είναι και μέσον για την εξασφάλιση τεράστιων οικονομικών πόρων από το βέβαιο “τουριστικό ιστορικό ενδιαφέρον” που θα προκαλέσει».
Στη συνέχεια η αντιπεριφερειάρχης απαρίθμησε στον κ. Γερουλάνο τα έργα τα οποία κρίνονται απαραίτητο να υλοποιηθούν για την ανάδειξη και συντήρηση του ιστορικού πλούτου του νομού και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής του κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, η κ. Τζανετέα ανέφερε ότι για το Αρχαίο Θέατρο Σπάρτης έχει ήδη συνταχθεί σχετική μελέτη από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών από το 2001 με χρηματοδότηση του τ. Δήμου Σπαρτιατών, η οποία όμως ακόμα δεν έχει τύχει της έγκρισης από το αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης και τη σύνδεση του με τον Ευρώτα και την Ακρόπολη, ώστε να σχηματισθεί μια ζώνη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στην είσοδο της πόλεως. Μάλιστα, υπογράμμισε την ανάγκη ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και το σχεδιασμό πολιτιστικών διαδρομών, με στόχο τη σύνδεση των κορυφαίων αρχαιολογικών χώρων και μνημείων εντός και στην περιφέρεια της Σπάρτης.
Όσον αφορά στο Μυστρά, η κ. Τζανετέα τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης και θεσμοθέτησης των ζωνών προστασίας του αρχαιολογικού χώρου, εξασφάλισης επαρκούς χώρου στάθμευσης, καθώς και της βελτίωσης της πρόσβασης στον αρχαιολογικό χώρο με ταυτόχρονη συνέχιση της αναστύλωσης των μνημείων της Καστροπολιτείας.
Παράλληλα, όπως σημείωσε, η παρουσίαση του θεάματος «Ήχος και Φως» εντός του αρχαιολογικού χώρου του Μυστρά καθώς και η ανακατασκευή του κτιρίου που θα στεγασθεί το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα ολοκληρώσουν τα έργα για την ανάδειξη του ιστορικού τόπου.
Όσον αφορά στο Γεράκι, η αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι έχει ήδη εγκριθεί η κατασκευή περιπτέρου στην είσοδό του για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου, ενώ για το κάστρο της Μονεμβασίας απαραίτητη κρίνεται η σύνταξη μελέτης φωτισμού του κάστρου, καθώς και η σύνταξη μελέτης για την άρση της επικινδυνότητας από τις πτώσεις βράχων.
Η κ. Τζανετέα αναφέρθηκε και στα απαιτούμενα έργα αποκατάστασης του κάστρου Μεσοχωρίου στη Νεάπολη, καθώς και στη δημιουργία σειράς ενημερωτικού υλικού για την προβολή του αρχαιολογικού χώρου της Πελλάνας.
Επίσης, αναφερόμενη στα απαραίτητα προς υλοποίηση έργα στην περιοχή της Μάνης, επεσήμανε την ανάγκη για αποκατάσταση του Αρχαίου Θεάτρου Γυθείου, την ολοκλήρωση αναπαλαίωσης και μετεγκατάστασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Γυθείου στο «Παρθεναγωγείο Γυθείου», την ανάδειξη Σπηλαίων Δυρού και του Πύργου Τζανετάκη, αλλά και τις εκτεταμένες εργασίες καθαρισμού τόσο στο κάστρο Πασσαβά όσο και στο κάστρο Μπαρδούνιας
Απευθυνόμενη τέλος στον κ. Γερουλάνο και ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η αντιπεριφερειάρχης δήλωσε:
«Αναφερθήκαμε παραδειγματικά σε μερικές μόνο από τις άμεσες ενέργειες που απαιτούνται για τη στοιχειώδη συντήρηση και ανάδειξη του ιστορικού μας πλούτου.
Πίστη μας είναι ότι η Λακωνία δεν είναι μόνο οι “300” του Λεωνίδα, αλλά κάτι βαθύτερο και σημαντικότερο. Η Λακωνία στη μακραίωνη ιστορία της δημιούργησε πολιτισμό, υπήρξε κομβικό σημείο σε κάθε ιστορική στάση της Ελλάδας, προϊστορική, μυκηναϊκή, αρχαϊκή, κλασσική, ελληνιστική, βυζαντινή και νεώτερη.
Ευελπιστούμε πως η επίσκεψή σας στην περιφέρεια Πελοποννήσου θα σηματοδοτήσει την απαρχή μιας νέας πολιτισμικής και τουριστικής πολιτικής για τον τόπο μας, με την δρομολόγηση των απαιτούμενων δράσεων και ενεργειών, φρονώντας ότι οι όποιες αναγκαίες δαπάνες απαιτηθούν για το σκοπό αυτό θα αποδώσουν στο πολλαπλάσιο».
http://www.lakonikos.gr
No comments:
Post a Comment