Σελίδες

Monday 9 January 2012

Το Ταξίδι - 1962


Η καλύτερη ταινία της Αλίκης! Σενάριο της νεορεαλιστικής σχολής με έντιμη καταγραφή του κόσμου "πέρα από την βιτρίνα", όμορφο πρωταγωνιστικό ντουέτο και τους Διαμαντόπουλο, Περγιάλη και Λαμπρινού σε τρεις δεύτερους ρόλους συγκλονιστικούς!
Δυστυχώς η εξαιρετική αυτή ταινία, παρ' ότι άρεσε στους κριτικούς δεν γνώρισε καλή υποδοχή από το κοινό, αφού δεν ήταν στο πλαίσιο που είχε καθιερωθεί ήδη η Αλίκη. Άλλωστε ακόμα και σήμερα, ενώ έχει πια αναγνωρισθεί ως μία από τις καλύτερές της, είναι η λιγότερο παιγμένη από τα τηλεοπτικά κανάλια.

Πλοκή: Η Μαρίνα (Αλίκη Βουγιουκλάκη) ζει σε μια φτωχογειτονιά του Πειραιά με την μητέρα της (Ελένη Ζαφειρίου) και την αδελφή της, Αθηνά (Μαργαρίτα Λαμπρινού). Το μεγαλύτερο όνειρο της είναι η απελευθέρωση της από τη μιζέρια της μικρής κοινωνίας της, ένα μεγάλο ταξίδι μακριά από την φτώχεια της μικρής γειτονιάς της. Οι μόνοι που συμμερίζονται τα όνειρα της είναι ο τρελο-Μανώλης (Βασίλης Διαμαντόπουλος), ένας γέρος που δεν μπορεί να συνέλθει από τότε που τον εγκατάλειψε η γυναίκα του για έναν άλλο άνδρα, και ο Ρώσος αλκοολικός Γρηγόρης Γαβρίλοβιτς (Νότης Περγιάλης). Μια μέρα στη στάση του λεωφορείου γνωρίζει έναν εργάτη-υδραυλικό, τον Στέφανο (Νίκος Κούρκουλος). Ο νεαρός άνδρας θα μετατραπεί στον απόλυτο έρωτα, στον μοναδικό συνοδοιπόρο στο μελλοντικό ταξίδι της. Ο Στέφανος, αν και ζει χωριστά από τη γυναίκα του Σούλα (Λίλη Παπαγιάννη), δεν έχει καταφέρει να κερδίσει το πολυπόθητο διαζύγιο και η ηθική της εποχής μαζί με τις ίντριγκες της γυναίκας του στέκονται εμπόδιο στη μελλοντική ευτυχία τους. Όταν ο Στέφανος θα προσπαθήσει να επιλύσει βίαια τις διαφορές με τη γυναίκα του, η Μαρίνα θα πέσει σαν άλλη Στέλλα στο μαχαίρι και το ταξίδι τους θα ακυρωθεί οριστικά.

Ηθοποιοί: Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μαρίνα) , Νίκος Κούρκουλος (Στέφανος) , Μαργαρίτα Λαμπρινού (Αθηνά, αδελφή Μαρίνας) , Βασίλης Διαμαντόπουλος (τρελο-Μανώλης) , Σμάρω Στεφανίδου , Θόδωρος Έξαρχος , Ελένη Ζαφειρίου (μητέρα Μαρίνας) , Νότης Περγιάλης (Γρηγόρης Γαβρίλοβιτς) , Αλίκη Ζωγράφου , Λίλη Παπαγιάννη (Σούλα, γυναίκα Στέφανου) , Δέσποινα Νικολαϊδου , Τζόλυ Γαρμπή , Γιώργος Νέζος , Γιώργος Τσιτσόπουλος , Δέσποινα Στυλιανοπούλου , Δήμος Σταρένιος , Σαπφώ Νοταρά , Ζωή Φυτούση , Μήτσος Λυγίζος , Αθανασία Μουστάκα , Κώστας Ναός , Χριστόφορος Ζήκας , Λίλιαν Σουρτζή , Κώστας Γεννατάς , Άγγελος Γιαννούλης , Γιώργος Πασχαλίδης.

Σκηνοθεσία:Ντίνος Δημόπουλος.
Σενάριο: Βαγγέλης Γκούφας.
Μουσική/μουσική επιμέλεια: Σταύρος Ξαρχάκος.
Τραγούδι: Ζωή Φυτούση "Τα δάκρυά μου είναι καυτά"

Η ταινία γυρίστηκε στο Πέραμα.

No comments:

Post a Comment

;