Σελίδες

Monday 5 December 2011

Απειλούνται οι αποικίες μελισσών από τα χημικά για το κόκκινο σκαθάρι

Κατάρρευση των μελισσών σημαίνει αφανισμό της γεωργικής παραγωγής σε ποσοστό 85%
Ένα από τα προϊόντα που φημίζεται η Λακωνία είναι το μέλι. Σε διάφορες ποικιλίες αποτελεί απαραίτητο συστατικό της λακωνικής διατροφής αλλά και της παραγωγικής ταυτότητας του τόπου.
Τα νέα που φθάνουν από την Αθήνα δεν είναι καλά. Στην Αττική οι μελισσοκόμοι έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα από την χρήση χημικών για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού που προσβάλει τους φοίνικες.

Η Λακωνία έχει πλείστα φοινικοειδή, γεγονός που την καθιστά ενδιαφέρουσα περιοχή για την μέθοδο με την οποία πρόκειται να καταπολεμήσει το σκαθάρι.
Αν γίνει χρήση νευροτοξικών ουσιών απειλείται άμεσα ο πληθυσμός μελισσών και φυσικά η παραγωγή μελιού.

Το τραγικό αποτέλεσμα της χρήσης – απαγορευμένων από την Ε.Ε. – χημικών είναι η συρρίκνωση του πληθυσμού και η εμφάνιση του φαινομένου Colony Collapse Disorder , δηλαδή Διαταραχή Κατάρρευσης Αποικίας. Κατά το φαινόμενο αυτό οι εργάτριες μέλισσες εγκαταλείπουν την κυψέλη αφήνοντας την βασίλισσα κάποιους γόνους και μερικές εργάτριες κι εξαφανίζονται.

Είναι ολοφάνερο ότι οι Λακωνικές αρχές πρέπει να αντιμετωπίσουν με ψυχραιμία και αμεσότητα το πρόβλημα που δημιουργεί στους φοίνικες το κόκκινο σκαθάρι με γνώμονα πάντα την προστασία των μελισσών που – να σημειωθεί – έχουν ως βασική τροφή της ταξιανθίες του φοίνικα.

Η Αττική ήδη έχει πρόβλημα. Το ίδιο και άλλες περιοχές.
Πρέπει να συνυπολογιστεί ότι ενδεχόμενη «κατάρρευση» των αποικιών της μέλισσας θα έχει τραγικές συνέπειες σε όλη την γεωργική παραγωγή αφού το 85% των προϊόντων εξαρτάται από τους επικονιασμούς των μελισσών.

Η Αυτοδιοίκηση και ο Σύλλογος Γεωπόνων στη Λακωνία   να έχουν κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και το πρόβλημα, αν δεν είναι ήδη εντός, είναι σίγουρα προ των πυλών.
πηγή http://www.notospress.gr 

No comments:

Post a Comment

;