Σελίδες

Thursday 15 December 2011

Ψάχνει σε μια βδομάδα 1,2 δις για το τσεκ η ΑΤΕbank.

Σε αναζήτηση ρευστού βρίσκεται από τώρα η διοίκηση της ΑΤΕbank, για να καλύψει τις ανάγκες εξόφλησης της ενιαίας ενίσχυσης τα Χριστούγεννα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας Agrenda, το ποσό που χρειάζεται αυτή τη φορά είναι «χοντρικά» 1,2 δισ. ευρώ, το οποίο φυσικά θα μειωθεί αναλόγως με τις διάφορες παρακρατήσεις π.χ. για την εισφορά του ΕΛΓΑ και τα «τεχνάσματα» της προείσπραξης οφειλών, με τη δέσμευση μέρους του ποσού που αναλογεί σε όσους δικαιούχους χρωστάνε χρήματα στην τράπεζα.

Στην πληρωμή της προκαταβολής του «τσεκ», πολλοί παραγωγοί είδαν ένα μέρος των χρημάτων τους να μην είναι διαθέσιμο λίγα λεπτά μετά την κατάθεση του ποσού από την τράπεζα. Η εξήγηση ήταν ότι δεσμεύτηκαν αυτά τα χρήματα για οφειλές προς την τράπεζα. Με τέτοια τεχνάσματα, το συνολικό ποσό που κατέθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ (968.084.266,46 ευρώ), στην πραγματικότητα ήταν κατά 20-30% μικρότερο.
Για την εξόφληση, όμως, του τσεκ θα χρειαστούνε περισσότερα χρήματα, σε μια περίοδο που οι ανάγκες ρευστότητας είναι μεγαλύτερες (περίοδος Χριστουγέννων) και γι’ αυτό το λόγο η τράπεζα έχει ξεκινήσει από τώρα την αναζήτηση. Στην περίπτωση που δεν το καταφέρει, μοιάζει απίθανο να βρει το συγκεκριμένο ποσό κατά τη διάρκεια των γιορτών, οπότε και θα εφαρμοστεί το – χειρότερο – «plan B», δηλαδή πληρωμή μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.
Την ίδια ώρα οι επιτροπές ενστάσεων και διορθώσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν εντείνει τους ρυθμούς και τους ελέγχους, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία για το μεγαλύτερο μέρος των παραγωγών που δεν πήραν καθόλου προκαταβολή για διάφορους λόγους, στις αμέσως επόμενες ημέρες. Από την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων έχουμε δει ότι για να περαστούν όλες οι διορθωμένες καταστάσεις των δικαιούχων προς πληρωμή θέλει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τώρα το στοίχημα είναι να μπορέσουν να προλάβουν την εξόφληση όσο το δυνατόν περισσότεροι γίνεται από τους αδικημένους.
Αναδημοσίευση από: http://www.agronews.gr/

No comments:

Post a Comment

;