Σελίδες

Monday 23 May 2011

Καθυστερήσεις Στις Εξελίξεις Για Το Νέο Μουσείο Καταγγέλει Το Ινστιτούτο Σπάρτης

Για αδράνεια στο θέμα της κατασκευής του νέου Αρχαιολογικού Μουσείο Σπάρτης στο χώρο του ΧΥΜΟΦΙΞ κατηγορεί την Περιφέρεια Πελοποννήσου το "Ινστιτούτο Σπάρτης" με ανακοίνωση που εξέδωσε και στην οποία αναφέρει τα εξής:

" Η Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, ήταν η Παγκόσμια ημέρα η αφιερωμένη στα Μουσεία. Είθισται αυτές τις μέρες να γίνονται διάφορες δηλώσεις από τα δημόσια πρόσωπα που λειτουργούν στα πλαίσια κάθε τοπικής κοινωνίας, με στόχο την ανάδειξη του γεγονότος που εορτάζεται, την αξία του και την συμβολή του στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Κατά περίεργο , αλλά όχι και δυσεξήγητο τρόπο, κανένας από τους παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου μας, κατά τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας των μουσείων , δεν αναφέρθηκε με την έμφαση και την ένταση που απαιτείται, στο θέμα που καίει την Σπάρτη, στο μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που αναμένεται να ξεκινήσει , τουλάχιστον σε μελετητικό επίπεδο, στο νέο αρχαιολογικό μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ.

Αυτό δείχνει κατά την γνώμη μας προσπάθεια συγκάλυψης της αδράνειας στην οποία έχει υποπέσει ο αρμόδιος πλέον για το θέμα φορέας της Περιφερειακής αυτοδιοίκησης, δηλαδή η Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και η Αντιπεριφέρεια Λακωνίας.

Έτσι , ενώ επιδείξαμε υπομονή και κατανόηση τους πέντε αυτούς μήνες γιατί στα πλαίσια της εφαρμογής του Καλλικράτη, πραγματικά χρειαζόταν -και χρειάζεται ακόμα- χρόνος για την ρύθμιση της λειτουργίας της διοίκησης και των αυτοδιοικητικών μονάδων, θεωρούμε πλέον ότι για το θέμα του νέου αρχαιολογικού μουσείου στο ΧΥΜΟΦΙΞ, η περιφερειακή αυτοδιοίκηση ενώ βρήκε μία έτοιμη προγραμματική σύμβαση και τα χρήματα διασφαλισμένα, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την προώθηση της μελέτης του έργου, δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει σε καμία ενέργεια.

Σήμερα, δεν γνωρίζουμε που βρίσκεται το θέμα. Δεν γνωρίζουμε ποιες ενέργειες γίνονται για την προώθησή του. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι δεν έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την μελέτη. Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια καθυστέρηση, η οποία θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Γνωρίζουμε ότι το νέο αρχαιολογικό μουσείο , μετά το φιάσκο των άλλων έργων υποδομής στον νομό μας και στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που βιώνουμε ως χώρα, αποτελεί μάλλον την μοναδική αναπτυξιακή επένδυση που φαντάζει υλοποιήσιμη.

Γνωρίζουμε ότι η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λακωνίας, της οποίας την ευθύνη σήμερα έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, και του Υπουργείου Πολιτισμού, έχει πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα , το οποίο κατά την γνώμη μας θα πρέπει να τηρηθεί με ευλάβεια και συνέπεια, στα πλαίσια, βέβαια, των δυσκολιών που προκάλεσαν οι διοικητικές μεταρρυθμίζεις.

Με την ευκαιρία , λοιπόν, της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων , καλούμε κάθε αρμόδιο παράγοντα, και ιδιαίτερα την Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου Πολιτισμού , να μας ενημερώσουν για την πορεία της προγραμματικής σύμβασης που αφορά στην μελέτη για το νέο αρχαιολογικό μουσείο στο ΧΥΜΟΦΙΞ, για το χρονοδιάγραμμα της προγραμματικής σύμβασης και της μελέτης, όταν προκηρυχθεί, προκειμένου και οι Σπαρτιάτες και οι Λάκωνες να γνωρίζουμε πότε επιτέλους θα αποκτήσουμε τον χώρο που αξίζει στην μοναδική στους αιώνες ΣΠΑΡΤΗ μας .

Το Ινστιτούτο Σπάρτης δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για την υλοποίηση του έργου του νέου αρχαιολογικού μουσείου σε συνεργασία με τους άλλους φορείς της πόλης που πασχίζουν χρόνια γι’ αυτό, και το μόνο που ζητά είναι η διαρκής και συστηματική ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους φορείς, για ένα έργο που στην κυριολεξία θα αλλάξει το τουριστικό και γενικότερα το αναπτυξιακό προφίλ του τόπου μας και θα ικανοποιήσει την ιστορική ευθύνη όλων μας απέναντι στο ιστορικό μεγαλείο της πόλης μας.

Η εκφρασμένη πρόθεση γνωστού Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του έργου μετά την εκπόνηση της μελέτης, καθιστά επιτακτική την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών για την εκπόνηση της μελέτης και κάθε καθυστέρηση των θεσμικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με την επόπτευση του όλου εγχειρήματος, θα μπορεί να χαρακτηριστεί στο εξής ως εγκληματική αδιαφορία και ιστορική ασυνέπεια.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας των Μουσείων καλούμε όλους τους Σπαρτιάτες και όλους τους Λάκωνες όχι μόνον να μην γιορτάζουν , αλλά αντίθετα να πενθήσουν για την καθυστέρηση δημιουργίας του νέου αρχαιολογικού μουσείου της Σπάρτης, για το χάλι του παλαιού αρχαιολογικού μας Μουσείου, για το στίβαγμα των ωραιότατων ψηφιδωτών μας σε αποθήκες, για την αδιαφορία της πολιτείας απέναντι σ’ αυτό που συμβολίζει στους αιώνες η Σπάρτη, για την έλλειψη σεβασμού εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας σε αυτό στο οποίο η παγκόσμια κοινότητα υποκλίνεται, στην Σπάρτη και στην ιστορία της ".
Πηγή http://ant1south.gr/

No comments:

Post a Comment

;