Σελίδες

Thursday 31 March 2011

Επί τάπητος τα προβλήματα των βιοκαλλιεργητών Λακωνίας

Σειρά επαφών για τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους βιοκαλλιεργητές του νομού πραγματοποίησε η Ένωση Βιοκαλλιεργητών Λακωνίας με τους καθ’ ύλη αρμοδίους.

Έτσι, την Τρίτη 8 Μαρτίου συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου Ντία Τζανετέα και στις 17 Μάρτη με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για θέματα φυτικής παραγωγής Γ. Κουτσούκο, ενώ αναμένεται συνάντηση και με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη στη Τρίπολη.

 
Επιγραμματικά τα θέματα που αναλύθηκαν είναι τα ακόλουθα:


Θεματολογία Ζωικής Παραγωγής
1) Τροποποίηση - διόρθωση του Ν. 3698/2008 περί ίδρυσης και λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων α) ειδικά στο άρθρο 5, για τον καθορισμό του λειτουργικού χώρου μονάδας παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην αγροτική ανάπτυξη και στις εγκρίσεις σχεδίων και προγραμμάτων β)Οι αποστάσεις που ορίζονται για τις διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες να είναι ανάλογες των ισοδύναμων ζώων.

2) Καθορισμός εθνικών κανόνων βιολογικής παραγωγής πατρογονικών πουλάδων για παραγωγή βιολογικών νεοσσών.

3) Ριζική αλλαγή στο τρόπο αδειοδότησης και τρόπο λειτουργίας πτηνο-κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις κατάλληλες για πραγματική ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα. Εφαρμογή νέων τεχνολογιών απλών ή σύνθετων. (π.χ. υποχρεωτικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα από σκόνη και αέρια ή οσμές ώστε να έχουμε σε πραγματικό χρόνο έλεγχο των ρύπων και ευελιξία στη διατύπωση και εφαρμογή των νόμων Ίδρυση Μονάδων βιοαερίου με κίνητρο διάφορες φορο-απαλλαγές.

Θεματολογία Φυτικής Παραγωγής

1) Ελιά Καλαμών (βρώσιμη). Επισήμανση προϊόντος Π.Ο.Π. α) Επέκταση της ονομασίας προέλευσης για την ελιά καλαμών και στην Ενότητα Λακωνίας και όχι μόνο. Τονίσθηκε η αδράνεια των Γεωργικών Ενώσεων. Το Υπουργείο να επιμείνει το γρηγορότερο να εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή οδηγία που υποχρεώνει τις χώρες να δηλώνουν όλες τις βρώσιμες ελιές που δεν έχουν μαυρίσει φυσιολογικά. Αυτό θα δώσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα στην Ελιά Καλαμών και στη χώρα γενικότερα.

2) Το Καλάθι Προϊόντων στη Πελοπόννησο. Επειδή ακούγεται ότι διάφορα προϊόντα θα συμπεριληφθούν στο Καλάθι Προϊόντων της Πελοποννήσου, ρωτάμε ποια είναι τα κριτήρια και ποιος θα διενεργήσει τις επιλογές; Ποιοί θεσμικοί φορείς θα συμμετέχουν;

3) Επιλέξιμες εκτάσεις (ενιαία ενίσχυση). Παραμένει αδιευκρίνιστο πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία και με ποιο τρόπο θα επιλυθεί.

4) Αγροτοπεριβαλλοντικά - Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία. Προοπτικές συνέχισης του προγράμματος ( Δεν ακούμε καμία προκήρυξη για τα Αγροτοπεριβαλλοντικά). Το υπουργείο πρέπει να διευκρινίσει αν θέλει να μεγαλώσει ή όχι η βιολογική γεωργία. Να συνδεθεί η επιχορήγηση με την πώληση.

5) Πυρόπληκτοι – Ενστάσεις. Διαδικασία συνέχισης των ενταγμένων πυρόπληκτων του 2007, με το υπόλοιπο της δηλωμένης έκτασης, καθώς και δικαίωση των ενστάσεων.

6) Μητρώο Αγροτών – Μητρώο Βιοκαλλιεργητών, Μεταποιητών και Εμπόρων. Διευκρινίσεις- πρόσβαση της Ένωσης μας στο Μητρώο Βιοκαλλιεργητών Ενότητας Λακωνίας. Πολλές πρώην δ/νσεις Γεωργίας δεν έφτιαξαν μητρώα, ενώ κατατέθηκαν έντυπα γνωστοποίησης βιοκαλλιεργητή. Ενώ υπάρχει το Μητρώο που δίνουν οι ήδη αναγνωρισμένοι Πιστοποιητικοί Οργανισμοί, γιατί κάθε χρόνο στις Ενιαίες ενισχύσεις πρέπει να ξανά-αποδεικνύουμε χωρίς σαφείςς διαδικασίες ότι είμαστε βιοκαλλιεργητές; Γιατί στα τιμολόγια που μπαίνει το 2% υπέρ δακοκτονίας δεν δίνουν βεβαιώσεις ώστε οι βιοκαλλιεργητές να μην το χρεώνονται;

7) Σχέδια Βελτίωσης (Βελτιώσεις - Διαδικασία).

8) Εκπαίδευση (Ενημέρωση μαθητών Δημοτικού – Γυμνασίου –Λυκείου) στα πλαίσια της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πράσινης Ανάπτυξης. 25% των προϊόντων στα κυλικεία των σχολείων να αποτελούνται από βιολογικά προϊόντα ή εναλλακτικά με τα συμβατικά.

9) Σαφής διαχωρισμός βιολογικών και συμβατικών προϊόντων στη Δήλωση Εξαγωγικής Δραστηριότητας (ΤΑΧΙΣ –INTRASTAT) για αποφυγή παραπλάνησης της αγοράς.

10) Λαϊκές Αγορές Βιοκαλλιεργητών (Υπαγωγή στο ΥΠΑΑΤ και τις Ενώσεις Βιοκαλλιεργητών).

11) Επιστημονική κατάρτιση και Εκπαίδευση. (Γεωπονικά Πανεπιστήμια, ΤΕΙ Αγροτικής κατεύθυνσης, Ερευνητικά Ιδρύματα (Ινστιτούτα), Ημερίδες – Εκπαιδευτικά σεμινάρια υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γεωπόνους στο χωράφι από τις Δ/σεις Αγροτικής Ανάπτυξης κλπ.


No comments:

Post a Comment

;