Σελίδες

Thursday 19 October 2017

Επιστολή του Παναγιώτη Καραχάλιου σε σχέση με το "Καταπίστευμα Κερχουλά"

Σήμερα λάβαμε μακροσκελή επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κ. Παναγιώτη Καραχάλιο με αναφορά στην Ανώνυμη μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καρυών (ΑμΚΕΚ), "Καταπίστευμα Κερχουλά"
Αυτό το μήνυμα έχει αποσταλεί μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για δημοσίευση στο ιστολόγιό μας.




Καρυές, 18 Οκτωβρίου 2017

Από: Παναγιώτη Καραχάλιο
Προς τους:
• Απανταχού Καρυάτες
• Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. Ευστάθιο
• Περιφερειάρχη Πελοπονήσου, κ. Πέτρο Τατούλη
• Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, κα Αδαμαντία Τζανετέα
• Δήμαρχο Δήμου Σπάρτης, κ. Ευάγγελο Βαλιώτη
• Πρόεδρο Δ.Δ. Καρυών, κ. Γεώργιο Ντεβέκο

                                                                                                                                                                     

Θέμα: 
Ανώνυμη μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Καρυών (ΑμΚΕΚ), "Καταπίστευμα Κερχουλά"
                                                                                                                                             

"Όσοι αδιαφορούν για τα κοινά είναι καταδικασμένοι να εξουσιάζονται πάντα από ανθρώπους πολύ κατώτερούς τους"
                                  Πλάτων



Σεβασμιώτατε, 
Κυρίες και Κύριοι,

Η επικοινωνία μου μαζί σας εστιάζεται αφενός στην ανάδειξη των κυρίαρχων προβλημάτων της ΑμΚΕΚ, με πρωτεύον αυτό της ακαταλληλότητας του προέδρου του ΔΣ αυτής και της ρηχής εισήγησής του για το υψηλού κινδύνου έργο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας και αφετέρου στην αξιοποίηση του κληροδοτήματος του αείμνηστου Παναγιώτη Κερχουλά σύμφωνα με τη διαθήκη του και τις επιθυμίες του και σύμφωνα με την απόφαση των δικαιούχων Καρυατών.

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ κουνάει το δάχτυλό του στους Καρυάτες σε όλες του τις παρουσιάσεις (όπως φαίνεται και στη μαγνητοσκοπημένη αντίδρασή του στο Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης), ενώ θα έπρεπε να το χώνει στο μυαλό του προκειμένου να έχει ένα πολιτισμένο και ευπρεπή διάλογο μαζί τους.

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ εχει εμπλακεί δύο φορές σε πράξη "σύγκρουσης συμφερόντων"  ("conflict of interest"), την πρώτη φορά αναθέτοντας την Μελέτη Περιβαλλοντολογικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σε εταιρεία στην οποία υπήρξε συνεργάτης (όπως ο ίδιος αποδέχεται εγγράφως) και τη δεύτερη φορά υπογράφοντας, ως πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ με ένα από τα μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, προσύμφωνο (άνευ τιμών και όρων) για παροχή θερμικής ενέργειας στο υπό σκέψη θερμοκήπιο του μέλους.
Να σημειωθεί, στο σημείο αυτό, ότι το σημαντικό κόστος της παροχής θερμικής ενέργειας στο θερμοκήπιο, υπέρ του ιδιοκτήτη του θερμοκηπίου, θα το χρεωθεί εξ ολοκλήρου η ΑμΚΕΚ.
Αν είχε συνείδηση των πράξεών του,  θα έπρεπε να έχει υποβάλει άμεσα την παραίτησή του και να έχει στερήσει από μόνος του το δικαίωμα να ομιλεί. 

Μετά από τις πράξεις αυτές μπορεί να τον εμπιστευτεί κανείς;

• Ο ίδιος καθυβρίζει, αστοιχείωτα, τα άτομα που έχουν ακτινογραφήσει και έχουν προβάλλει την ποιότητα των μελετών και προτάσεών του αφενός και την ποιότητα του χαρακτήρα του αφετέρου. Το χειρότερο είναι ότι τους καθυβρίζει ενώπιον του ακροατηρίου του όταν αυτοί είναι απόντες, δείχνοντας την αδυναμία του να τους αντικρούσει κατά πρόσωπο, σε διάλογο με επιχειρήματα.

• Ο ίδιος ψεύδεται ανερυθρίαστα και κατά συρροή και ανέχεται να εκστομίζονται ψέματα από μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ.

° Ρωτήθηκε, από ομογενή μας, αν η ΜΠΕ εγκρίνει τη βιωσιμότητα του έργου πέραν των περιβαλλοντολογικών στοιχείων αυτής και απάντησε με ψέματα λέγοντας, με έμφαση (!), ότι εγκρίθηκε και η βιωσιμότητα του προτεινόμενου έργου, όταν στην εν λόγω έγκριση δεν υπάρχει καν η λέξη βιωσιμότητα και δεν υπάρχει η ελάχιστη αναφορά για τη βιωσιμότητα του έργου. 

Του ζητήθηκε, επιτόπου, να αναγνώσει το εδάφιο από το οποίο προκύπτει η έγκριση της βιωσιμότητας του έργου, όπως εμφατικά δήλωσε.
Προφασίστηκε, ταραγμένος, ότι δεν το έχει διαθέσιμο. 
Απέφυγε στιγμιαία τον εξευτελισμό του, όμως, όπως σοφά λέει ο λαός μας, "ο κλέφτης και ο ψεύτης τον πρώτο χρόνο χαίρονται".

° Ρωτήθηκε για το ύψος του ποσού που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της πρώην κοινότητας Καρυών και της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης για το έργο της βιομάζας και απάντησαν ο ίδιος και μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, με ψέματα, λέγοντας ότι δεν προβλέπεται συγκεκριμένο ποσό, όταν η εν λόγω σύμβαση συνοδεύεται από συγκεκριμένα ποσά, τόσο για το συγκεκριμένο έργο όσο και για άλλα έργα. 
Είχε και το θράσος να την επισυνάψει στην από 13/8/2017 καταγγελτική του επιστολή, με αποτέλεσμα να αυτοδιαψευστεί.

° Ειπώθηκε, χωρίς να γίνει ερώτηση, ότι πληρώθηκαν σε δικηγόρο που χειριζόταν επί σειρά ετών την υπόθεση του κληροδοτήματος επί προηγούμενων προεδριών της κοινότητας Καρυών ποσά ύψους 150.000€. Διαπιστώθηκε ότι αυτό είναι χονδροειδές ψέμα, όταν το ποσό αποζημίωσης του δικηγόρου είναι μικρότερο από το 10% του ως άνω ποσού και το υπόλοιπο ποσό είναι στο ταμείο του Δήμου Σπάρτης εν ονόματι των Καρυών.

° Γράφτηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, ότι ο  Παναγιώτης Καραχάλιος (σε "ραβασάκι" του, όπως ο ίδιος το βάφτισε) υποστηρίζει ότι το ΔΣ της ΑμΚΕΚ παρακράτησε τις μετοχές του κληροδοτήματος. Προκλήθηκε να αποδείξει το χονδροειδές ψέμα του και να διαβάσει το εδάφιο από το "ραβασάκι" που αναφέρει τον ψευδέστατο ισχυρισμό του. Η ένοχη απάντησή του είταν ότι θα τα βγάλει όλα στη φόρα. Στο μικρό απόσπασμα από το "ραβασάκι" που έβγαλε στη φόρα στις 13/8/2017 δεν υπάρχει πουθενά η λέξη "παρακράτηση" ή η φράση  "παρακράτηση των μετοχών από το ΔΣ της ΑμΚΕΚ". 
Πρόκειται 
α) για αυθαίρετη και σκόπιμη παρερμηνεία του κειμένου και άρα
β) για δικό του εσκεμμένο ψέμα.

Με τη λέξη "ραβασάκι" ο εν λόγω πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ αναφέρεται στην από 28/9/2016 πολυσέλιδη (πολυσέλιδο "ραβασάκι" έχετε ξανακούσει;) τεκμηριωμένη επιστολή του Παναγιώτη Καραχάλιου προς τους κ.κ. Περφερειάρχη Πελοποννήσου, Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας, Μητροπολίτη Μονεμβασίας & Σπάρτης και Δήμαρχο Σπάρτης, οι οποίοι δεν αντιλήφθηκαν τις απερισκεψίες και τις επιπολαιότητες των εμπλεκόμενων και ευλόγησαν την πρότασή τους για την ΑμΚΕΚ και για το έργο της βιομάζας. 
Το τεκμηριωμένο περιεχόμενο αυτής της επιστολής έχει ενοχλήσει σφόδρα τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, καθώς αντιλήφθηκε πως επέρχεται η ακύρωση της εισήγησής του για ανέγερση εργοστασίου βιομάζας στις Καρυές. 
Επιτιθέμενος ο εν λόγω επικεφαλής της ΑμΚΕΚ για το θέμα των μετοχών, ομολογεί το ως τώρα ανομολόγητο, ότι η ΑμΚΕΚ δεν διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο. Άρα, δεν έχει μετοχές και δεν έχει μετόχους. Αυτό, μεθερμηνευόμενο, σημαίνει ότι η ΑμΚΕΚ είναι μια εταιρεία "σκιά".

Τι είναι μια εταιρεία χωρίς κεφάλαιο, μετοχές και μετόχους;
"Σκιά" είναι.
Φτερό στον άνεμο είναι.
Οντότητα χωρίς οντότητα είναι!

Απαρτίζεται μόνο από τα μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ και αυτά σέρνουν μαζί τους (χωρίς νομιμοποίηση) αυτή τη σκιά, με τη συνοδεία των ολίγων μελών τους.

Δεν αρκεί που αυτοί που έστησαν την ΑμΚΕΚ δεν είχαν, κατά το νόμο, την αρμοδιότητα να το κάνουν, έχοντας αφήσει ένα επικίνδυνο κενό. 

Δεν αρκεί που το ΔΣ της ΑμΚΕΚ αυτοδιορίστηκε αυθαιρέτως, έχοντας αφήσει άλλο ένα επικίνδυνο κενό. 

Δεν αρκεί που η διάρκεια θητείας του εν λόγω ΔΣ είναι πολυετής, έχοντας αφήσει ένα στίγμα για τα μέλη του. 

Δεν αρκεί που δεν σεβάστηκαν τους δημότες των Καρυών (δηλαδή, τους δικαιούχους του κληροδοτήματος) και δεν τους κάλεσαν να ευλογήσουν (ή να ακυρώσουν) τον αυτοδιορισμό τους και τις ενέργειές τους.

Προσέφυγαν (αφελώς ή με σχέδιο) στην ευλογία των θεσμών (Μητρόπολη, Περιφέρεια, Δημαρχείο), αδιαφορώντας για τους δικαιούχους Καρυάτες και κομπάζουν για αυτό και δη με περισσό θράσος.

Όμως, "ενός κακού μύρια έπονται". 
Η ΑμΚΕΚ ανακοίνωσε προ μηνών την εγγραφή μελών, με καταβολή τιμήματος. Η ΑμΚΕΚ δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα ή πολιτικό κόμμα για προσέλκυση οπαδών να γραφτούν μέλη. Όυτε μπορεί να αναγκάσει τους δημότες των Καρυών να εγγραφούν μέλη της με το ζόρι. Και στο σημείο αυτό αναδύεται στην επιφάνεια το αδιέξοδο του επιλεγμένου σκεπτικού. Χάνει τα δικαιώματά του ο αποδέκτης του κληροδοτήματος δημότης που δεν θα επιλέξει να γίνει μέλος; Τα ελάχιστα (κατά τις ενδείξεις) μέλη της ΑμΚΕΚ θα εκπροσωπούν τα δικαιώματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών; 
Στέκει αυτό ή δημιουργούνται (από απερισκεψίες και επιπολαιότητες του ΔΣ της ΑμΚΕΚ) συνθήκες προσφυγών στη δικαιοσύνη και έντασης μεταξύ των κατοίκων του χωριού;

Όταν η σύλληψη και η γέννηση της ΑμΚΕΚ αφήνει πίσω της αυτά τα επικίνδυνα κενά και αδιέξοδα, τι να αναμένει κανείς απο τη διαχείριση της επιχείρησης βιομάζας; 

Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι οι αστοχίες τους είναι προβλέψιμες και δεδομένες, με ότι επιζήμιο αυτό συνεπάγεται.

Από διαχειριστικές αστοχίες δεν έκλεισαν δυό υποσχόμενες εγκαταστάσεις στις Καρυές, το τυροκομείο και το εργοστάσιο επεξεργασίας καστάνων;

° Ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑμΚΕΚ ότι ο τραπεζικός δανεισμός (ύψους δύο περίπου εκατομμυρίων ευρώ!!!) είναι δεδομένος και η τράπεζα εξασφαλισμένη με ενέχυρο την προβλεπόμενη σύμβαση με την δημόσια αρχή ηλεκτρικής ενέργειας. 
Ουδέν ψευδέστερο. 
Σε μεγάλο ποσοστό τα τραπεζικά κριτήρια για τέτοιου είδους δανεισμό ισχύουν για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, η πρώτη ύλη των οποίων είναι δώρο της φύσης και τα έξοδα διαχείρισης και συντήρησης αμελητέα ως προς τα έσοδα. 

Το συγκεκριμένο έργο είναι απίθανο να δανειοδοτηθεί με τραπεζικά κριτήρια. 

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από τη σοβαρή αδυναμία της ΑμΚΕΚ να επιδείξει την αλληλογραφία μεταξύ αυτής και των τραπεζών (δηλαδή, την υποβολή σχετικής αίτησης ή σχετικού διερευνητικού αιτήματος από την ΑμΚΕΚ προς τις τράπεζες και τη λήψη σχετικής έγκρισης ή απάντησης έστω και μίας Τράπεζας προς την ΑμΚΕΚ) για τους καθοριστικής σημασίας όρους και προϋποθέσεις παροχής σχετικού δανείου.

° Ειπώθηκε, πικρόχολα, από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑμΚΕΚ ότι δεν ισχύει η βάσιμη και ζωτικής σημασίας παρατήρηση στο "ραβασάκι" πως κανείς  από το ΔΣ της ΑμΚΕΚ δεν έχει  εμπειρία ανάπτυξης και διαχείρισης ενός εργοστασίου βιομάζας και αυτό που θα συμβεί είναι να μάθουν "στου κασίδη το κεφάλι", σπαταλώντας όχι τα δικά τους χρήματα, αλλά τα ιερά χρήματα του αείμνηστου ευεργέτη Παναγιώτη Κερχουλά. Ισχυρίστηκε, λέγοντας το πλέον χονδροειδές ψέμα, ότι διαθέτει την απαιτούμενη πείρα, χωρίς να επιδείξει ή να αναφέρει σε ποιό εργοστάσιο βιομάζας απέκτησε την πείρα που ισχυρίστηκε ότι έχει.

° Ο ίδιος αυτοδιαψεύδεται όταν αναφέρεται στην παρουσίαση της μελέτης του σε μόνο 5 θέσεις εργασίας (με ετήσια έξοδα μισθοδοσίας μόνο 100.000€, σταθερά επί εικοσαετία!) και στη αναρτημένη στο χωριό ενημερωτική για το έργο αφίσα του αναφέρει (με στόχο την παραπλάνηση όσων προσδοκούν να προσληφθούν στο εργοστάσιο) έως 30 θέσεις εργασίας (χωρίς αναφορά στα αντίστοιχα ετήσια έξοδα μισθοδοσίας). Με λειτουργία του εργοστασίου 365 ημέρες το χρόνο επί 24 ώρες την ημέρα, είναι πασιφανές ότι οι θέσεις εργασίας (κυρίως ειδικευμένων τεχνικών,  όλων εκτός Καρυών) είναι πολλαπλάσιες του αριθμού 5 που αναφέρει η μελέτη του. Οι μισθοί, οι παροχές και τα λοιπά έξοδα προσωπικού, είναι πασιφανές ότι θα είναι πολλαπλάσια των 100.000€, με άμεση αρνητική επίπτωση στη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ πιάνεται αφενός άλλα ψέματα να λέει την μια φορά και άλλα ψέματα να λέει την άλλη και αφετέρου να μαγειρεύει τα νούμερα κατά πως τον βολεύει, παραπλανώντας όσους πείθονται από τις διαβεβαιώσεις του για την κερδοφορία (και άρα για τη βιωσιμότητα) του προτεινόμενου εργοστασίου.

° Ο ίδιος αναφέρει στη μελέτη του συνδρομή από το καταπίστευμα ποσού της τάξεως  των 500.000€, ήτοι ποσό περίπου ίσο με αυτό που προβλέπεται στην προγραμματική σύμβαση μεταξύ της κοινότητας Καρυών και της Ι.Μ. Μονεμβασίας & Σπάρτης. Στην αφίσα του (πάλι για παραπλάνηση) αναφέρει 1.150.000€. Πάλι αυτοδιαψεύδεται.

° Ο ίδιος έχει υπολογίσει τα έσοδα της επιχείρησης βιομάζας με τιμή μονάδας 162€ και στην από 13/8/2017 καταγγελτική του επιστολή επιτίθεται στους άλλους που αναφέρουν την ίδια τιμή, όταν γνωρίζει ότι η τιμή δεν καθορίζεται (όπως για τα άλλα αγαθά) από την αγορά, αλλά ορίζεται από τον εκάστοτε αρμόδιο Υπουργό (με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις στα έσοδα και κατά συνέπεια στη βιωσιμότητα της επιχείρησης) και αυτή η τιμή έχει διακυμανθεί έως 25% τα τελευταία χρόνια. Πάλι αυτοδιαψεύδεται.

° Ο ίδιος στην αφίσα του αναφέρει απόθεμα 350.000€ στο καταπίστευμα και 1.150.000€ συνδρομή από το καταπίστευμα για το έργο, ήτοι σύνολο 1.500.000€, όταν το συνολικό ποσό του καταπιστεύματος, σε ευρώ, είναι περίπου 1.150.000€ και όχι 1.500.000€. Πάλι, παραπλανώντας, ψεύδεται. 

Παρεπιπτόντως, πώς θεωρεί δεδομένο ότι θα δοθεί στην ΑμΚΕΚ όλο το ποσό του καταπιστεύματος 
(αυτό των 1.150.000€) από τον θεματοφύλακα του ποσού, τον Σεβασμιώτατο Σπάρτης, όταν ο Σεβασμιώτατος δεσμεύεται από την προγραμματική σύμβαση που έχει συνυπογράψει με την τότε Κοινότητα Καρυών μόνο για 500.000€; Ποιόν προσπαθεί να παραπλανήσει;

° Ο ίδιος, στην από 13/8/2017 καταγγελτική του επιστολή, επιτίθεται ονομαστικά στον ομογενή Νίκο Καπερώνη διότι εκείνος επισήμανε την πραγματικότητα, επισήμανε το αδιαμφισβήτητο γεγονός πως επί σειρά ετών η απόδοση του ποσού του καταπιστεύματος είναι από μικρή μέχρι ασήμαντη. 
Θεμελιώνοντας τη θέση του, ο ομογενής ανέφερε έναν ασφαλή τρόπο διαχείρισης των χρημάτων στην αντίστοιχη αγορά των ΗΠΑ, με σταθερές ετήσιες αφορολόγητες αποδόσεις υπεράνω του 5% και με περαιτέρω σημαντικές αποδόσεις υπεραξίας. Αυτός είναι ο τρόπος που διαχειρίζεται (κατόπιν σχετικών εισηγητικών και εγκριτικών διαδικασιών) το αποθεματικό του το Ίδρυμα της Αδελφότητας των Καρυατών στην Γκαστόνια των ΗΠΑ. Παρόμοια διαχείριση κάνουν και άλλα Ιδρύματα στις ΗΠΑ. 

Αυτόν τον αποδοτικό και ασφαλή τρόπο πρότεινε ο ομογενής, διερωτώμενος πόσα εκατομμύρια δολάρια θα ήταν σήμερα το ποσό του καταπιστεύματος αν είχε ακολουθηθεί αυτός ο τρόπος διαχείρισης, έως ότου αποφασιστεί από τους κατοίκους των Καρυών ποιό ή ποία έργα θα γίνουν στις Καρυές.

Αντί αυτού, ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, παραποιώντας σκοπίμως τα γεγονότα, αφήνει στον αναγνώστη της καταγγελτικής του επιστολής την εικόνα ενός ομογενή που πασχίζει να επιστρέψουν, ανεπιστρεπτί, τα χρήματα στις ΗΠΑ. Αυτό και αν είναι ύπουλο ψέμα.

Η ταυτότητα και το κύρος του Νίκου Καπερώνη (τέως Προέδρου της αναφερθείσας Αδελφότητας) 
και της οικογένειάς του είναι γνωστά επί δεκαετίες στους απανταχού Καρυάτες. Ερώτημα τίθεται για την ταυτότητα και για το κύρος του προέδρου του ΔΣ της ΑμΚΕΚ.

° Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ έχει επανειλημμένως δηλώσει δημοσίως ότι λήγει συντόμως (σε 2 περίπου χρόνια) η προθεσμία αξιοποίησης του κληροδοτήματος και επείγει ως εκ τούτου η υλοποίηση του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας, αφού δεν υπάρχει έτοιμη μελέτη για άλλο έργο. Αγνοεί ότι η ληκτική ημερομηνία του κληροδοτήματος είναι σε ενιά (9) χρόνια από σήμερα, στις 16/11/2026, ή ψεύδεται ασύστολα; 

Δεν έχει νόημα να αναφερθώ και σε άλλα ψέματα του προέδρου του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, κάτι που δείχνει να είναι βασικό συστατικό του χαρακτήρα του, αφού πήρατε μια ικανή δόση της οσμής που αποπνέουν τα παραπάνω ψεύδη του.

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ διακρίνεται και για την αμετροέπειά του και για την αγένειά του. Όταν ρωτήθηκε από τον ίδιο ομογενή για το κρίσιμο θέμα της ετήσιας απόδοσης  του έργου της βιομάζας, απάντησε χλευαστικά, λέγοντάς του να βάλει στον ονομαστή το ποσό των 300.000€ (δηλαδή,  το υπολογιζόμενο, από τον ίδιο,  ετήσιο κέρδος της επιχείρησης) και να βάλει στον παρανομαστή το ποσό των 2.400.000€ (δηλαδή το σύνολο της επένδυσης) για να βρει από μόνος του το ποσοστό της ετήσιας απόδοσης. 

Η περίπτωση αυτή δείχνει ότι το μόνο πράγμα που ξεπερνάει την μικροπρέπεια είναι η μικροπρέπειά του.

Παράλληλα, του διέφυγε να εξηγήσει στον ομογενή ποια θα είναι η απόδοση αν στον ονομαστή το ποσό είναι μείον 200.000€ ή μείον 300.000€ (δηλαδή η ορατή ετήσια ζημιά της επιχείρησης). Ας κάνουν ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ τις πράξεις για να βρουν μόνοι τους το ποσοστό της ετήσιας απόδοσης, όπως ζητήθηκε από τον ομογενή, μήπως και συνειδητοποιήσουν το μέγεθος των ζημιών (της χασούρας) και την καταστροφική εξέλιξη της επιχείρησης από τον πρώτο κιόλας χρόνο της λειτουργίας της, στην περίπτωση που το ενδεχόμενο αυτό επαληθευτεί, κάτι που είναι μαθηματικά επιβεβαιωμένο και ευκόλως προβλέψιμο.

Σχεδιάζοντας μια επένδυση, και δη μια επένδυση υψηλού ρίσκου, αυτό το ενδεχόμενο έχεις την αφέλεια να το αγνοήσεις;;;

• Με την ένοχη ανοχή του προέδρου του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, μέλος του ΔΣ πρόσβαλε άλλον ομογενή ο οποίος μετέφερε την εκτίμηση του Μητροπολίτη Σπάρτης (σε επίσκεψή του στο γραφείο του στην Μητρόπολη) ότι η εν λόγω επιχείρηση "άντε να αντέξει μια τριετία". "Αυτό είναι ψέμα" του είπε το συγκεκριμένο μέλος και τον προκάλεσε να πάνε στον Μητροπολίτη μαζί, προς επαλήθευση. Ο ομογενής αποδέχτηκε αυθωρί (δηλαδή, στο επόμενο χιλιοστό του δευτερολέπτου) την πρόκληση να πάνε το αργότερο μέχρι την επομένη ημέρα στον Σεβασμιώτατο, αφού κατέθεσε πριν το όνομά του και το επίθετό του. Μέχρι την ημέρα που αναχώρησε για τις ΗΠΑ ο ομογενής, οι κύριοι της ΑμΚΕΚ έπνιξαν την πρόκλησή τους και όπως λέει ο λαός "την έκαναν γαργάρα", όταν αντιλήφθηκαν ότι ο ευφυής Σεβασμιώτατος έχει όντως καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση, όπως επακριβώς την μετέφερε δημόσια ο ομογενής μας και όπως φαίνεται να την έχει επακριβώς εκφράσει ο Σεβασμιώτατος και σε άλλους δημότες των Καρυών.

Αυτή η εκτίμηση του Σεβασμιωτάτου και η αίσθηση αβεβαιότητας που έχει για τη βιωσιμότητα του έργου, έχει οδηγήσει στην ευφυέστατη απόφασή του να ζητήσει ως εγγύηση  για το εργοστάσιο ήλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας περιουσιακά στοιχεία των μελών του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, πριν ο ίδιος προβεί σε αποδέσμευση κεφαλαίων του "Καταπιστεύματος Κερχουλά", δοκιμάζοντας έτσι αποτελεσματικά το ακράδαντο "πιστεύω" τους στο έργο που εισηγούνται και εκθειάζουν.

Αυτό εξηγεί την πρόσφατη προθυμία ορισμένων μελών του ΔΣ της ΑμΚΕΚ για συναινετικές συζητήσεις αναζήτησης άλλου έργου γενικότερης αποδοχής.

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, όπως ήδη αναφέρθηκε, δεν έχει εμπειρία ανάπτυξης και διαχείρισης της προτεινόμενης, από τον ίδιο, επιχείρησης βιομάζας. Ας μας ενημερώσει και ας μας αποδείξει δημόσια σε ποία συγκεκριμένη επιχείρηση βιομάζας απέκτησε την πείρα που ισχυρίζεται ότι έχει. Ας μας ενημερώσει και για τα αποτελέσματα που επέτυχε εκεί!

 Μην περιμένετε απάντησή του. 

Αν είχε τέτοια εμπειρία θα είχε ήδη προσκαλέσει στις Καρυές όλους τους ανθρώπους αυτής της επιχείρησης από τους οποίους απέκτησε την πείρα που ισχυρίζεται ότι έχει. Θα είχε, επίσης, φροντίσει να επισκεφτεί αυτήν την επιχείρηση ένα μεγάλο κλιμάκιο Καρυατών (1-2 λεωφορεία) για να θαυμάσουν το αποτύπωμά του στον εν λόγω εργοστάσιο και κυρίως για να δουν και να πιστέψουν 
("vide et credere") σε αυτά που θα διαπιστώσουν στην εν λόγω επιχείρηση.

 Επί πλέον, θα μας ενημέρωνε με προθυμία και με πολύ άνεση, καθώς και με κάθε λεπτομέρεια,  αναφορικά με το πλαίσιο και τις κρίσιμες παραμέτρους λειτουργίας και διαχείρισης της επιχείρησης, αναφορικά με τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της, αναφορικά με τις ευκαιρίες και τους κινδύνους που αντιμετώπιζε, καθώς και με τα  διαχρονικά οικονομικά στοιχεία και με τα ετήσια αποτελέσματα αυτής. 

Ένα έμπειρο και συγκροτημένο στέλεχος μιας τέτοιας επιχείρησης αυτό θα έκανε, όπως είναι αυτονόητο. 

Το γεγονός ότι αυτός το αποφεύγει, όσο ο διάβολος το λιβάνι, σημαίνει ότι όχι μόνο δεν έχει την απαιτούμενη πείρα και όχι μόνο δεν έχει πάρει σχετική μυρουδιά στην επαγγελματική του διαδρομή, αλλά ούτε έχει αντλήσει εικόνες και παραστάσεις από εκείνους που διαθέτουν ανάλογες εμπειρίες. 

Απέφυγε, τα τελευταία χρόνια, παρά τις έντονες οχλήσεις και παραινέσεις πλήθους δημοτών, να προγραμματίσει την επίσκεψη κλιμακίου Καρυατών σε εν λειτουργία εργοστάσια βιομάζας προκειμένου να αντληθούν από αυτούς εικόνες, παραστάσεις, χρήσιμες συμβουλές και στοιχεία κρίσιμης σημασίας και προκειμένου να διαπιστωθεί από το κλιμάκιο (με μεθοδική καταγραφή και συλλογή πληροφοριών) επακριβώς το πλαίσιο και οι κρίσιμες παράμετροι λειτουργίας και διαχείρισης ίδιων ή παρόμοιων με το προτεινόμενο εργοστασίων. 



Υποψιάζεστε το λόγο;

Αν είχε την εμπειρία που ισχυρίζεται ότι έχει, ποιό είναι το κίνητρό του να εργαστεί επί μια ολόκληρη εικοσαετία και παραπάνω, εθελοντικά και αμισθί, επιφορτισμένος με άγχος και ευθύνες, στο εργοστάσιο βιομάζας των Καρυών; 

Υποψιάζεστε τους λόγους;

Γιατί να μην προσφέρει, έναντι υψηλού μισθού και πακέτου παροχών, τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε μια άλλη επιχείρηση βιομάζας; Η απάντηση είναι απλή, κανείς σόφρων επιχειρηματίας δεν θα τοποθετούσε ένα άπειρο άτομο στην κορυφαία θέση ευθύνης (επικεφαλής) της επιχείρησής του. 

Οι Καρυές γιατί να το κάνουν;

Το πρόβλημα αυτής της απειρίας του έχει σοβαρή επίπτωση και στον τομέα που έχει εμπειρίες, δηλαδή στην εκπόνηση μελετών. Ως μελετητής εχει εμπειρία ως προς το τεχνικό σκέλος της μελέτης, αλλά δείχνει αδυναμία ως προς το επενδυτικό σκέλος και ως προς το οικονομικό σκέλος της μελέτης, όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που συνοδεύουν την πρότασή του για επιχείρηση βιομάζας στις Καρυές. 

Επενδυτικά και οικονομικά, η πρότασή του είναι μια χοντροκομμένη εξάσκηση παραπλάνησης, μεταμφιέζοντας μια άστοχη επενδυτικά και ζημιογόνα οικονομικά επιχείρηση σε μια εύστοχη και επικερδή επιχείρηση.

Θα μπορούσε να παραπλανήσει τον αείμνηστο Παναγιώτη Κερχουλά (έμπειρο επιχειρηματία) ή θα εισέπραττε, από τον ευγενή ομογενή, την πλέον αυστηρή ματιά του; Το πιθανότερο είναι να τον συμβούλευε να μην ξαναβρεθεί μπροστά του.

Ποιά θα ήταν η τύχη της μελέτης του αν αυτή συνέβαινε να είναι άρτια τεχνικά, άρτια επενδυτικά και άρτια οικονομικά;

Θα τον κυνηγούσαν οι οξυδερκείς επενδυτές και επιχειρηματίες για να υλοποιήσουν αυτοί το προτεινόμενο (και, σύμφωνα με τον ίδιο, "δανειοδοτούμενο" κατά 80%) έργο, στις Καρυές (ή εγγύτερα των περιοχών με την πρώτη ύλη, ή σε άλλη περιοχή της χώρας μας), προκειμένου να απολαύσουν εκείνοι την υποσχόμενη (δυσεύρετη) ετήσια απόδοση της τάξεως του 12,5% (!). Αυτοί θα είταν ευτυχείς να επενδύσουν όλο το ποσό του δανείου για να γίνουν συνεταίροι στην τόσο αποδοτική επιχείρηση. Μήπως διαπιστώθηκε από κάποιον φανατικό οπαδό του, όλα αυτά τα χρόνια που μας εκθειάζει την επιχείρηση βιομάζας, να κυνηγούν τον πρόεδρο του ΔΣ της ΑμΚΕΚ οι επενδυτές του εν λόγω χώρου;



• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ επιτίθεται λυσσαλέα εναντίον όλων όσων δεν συμφωνούν μαζί του ή δεν τον εμπιστεύονται, κατηγορώντας τους ότι αυτοί διχάζουν το χωριό, όταν αυτός και οι φανατικοί ακόλουθοί του εξασκούνται μεθοδικά σε διχαστικές συμπεριφορές και τακτικές.
Δεν κατάλαβε από την ομόφωνη απόφαση των Καρυατών στο πρόσφατο δημοψήφισμα αναφορικά με την επεξεργασία σκουπιδιών στην περιοχή, ότι το χωριό αυτό είναι ενωμένο και ότι οι δικές του  διχαστικές συμπεριφορές και τακτικές δεν μπορούν να το διασπάσουν; 
Γνωρίζει κάποιο άλλο χωριό που να έχει λάβει ομόφωνη απόφαση για οποιοδήποτε θέμα ή που να έχει επιδείξει την ενότητα των Καρυατών; 
Σε λάθος τόπο έχει έλθει και  σε λάθος ανθρώπους απευθύνεται. 

• Ο ίδιος χρωστά στον πολιτισμό των Καρυατών την ανοχή που του έχουν επιδείξει. Πολιτισμό που δεν έχουν δείξει ο ίδιος και οι συνοδοιπόροι του σε όσους έχουν διαφορετική άποψη από τη δική τους, κυκλοφορώντας ανυπόγραφες επιστολές που μετέπειτα ομολόγησαν ότι συνέταξαν και εκφοβίζοντας άτομα (και τις οικογένειές τους) που τα καταδίκασαν διότι τόλμησαν να τους αμφισβητήσουν. 
Δεν είναι περίεργο, μετά από αυτό, να αποκαλεί άλλους "χουντικούς"; 

"Απ' όλους τους ανθρώπους οι πιο κακοί και άξιοι της πιο μεγάλης τιμωρίας είναι εκείνοι που για όσα οι ίδιοι είναι ένοχοι, έχουν το θράσος να κατηγορούν τους άλλους".
                                                                                                            Ισοκράτης 

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, επιλέγοντας αποσπασματικά φράσεις ή τμήμα φράσεων από εδάφια των επιστολών που τον ενοχλούν, όπως αυτή του Παναγιώτη Καραχάλιου, κρύβει από τους Καρυάτες τα σημεία που τον αποστομώνουν και κρύβει κυρίως τη γενική εικόνα. 

Η γενική εικόνα είναι ότι πριν από την κατάθεση επιστολών προηγήθηκαν, μεταξύ πολλών από εμάς, πρόσωπο με πρόσωπο και δημόσιες συζητήσεις με εκατέρωθεν τοποθετήσεις. Η αρνητική στάση του προέδρου και μερικών μελών του ΔΣ της ΑμΚΕΚ είναι αυτή που οδήγησε το διάλογο σε αντιπαράθεση και την ανταλλαγή απόψεων σε καταγραφή θέσεων. Θα είταν πολύ χρήσιμο να εστιαστούν τα μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ στο εδάφιο #13 της από 28/9/2016 επιστολής του και συγκεκριμένα στην παρακάτω φράση του Παναγιώτη Καραχάλιου:
"Πρώτος, μεταξύ πολλών, έχω ασκήσει δημοσίως, δημοκρατικά και με παρρησία, εποικοδομητική  κριτική, με επιχειρήματα και με ερωτήματα, προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα επιχειρήματά μου και τα ερωτήματά μου, με μόνο στόχο την κάλυψη των κενών και τη βελτίωση των τρωτών σημείων που έχουν εντοπιστεί στις πράξεις, στις ενέργειες, στις παραλλείψεις και στις μελέτες των εμπλεκομένων στο υπό εξέταση έργο".

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, εμφανιζόμενος ως ακραιφνής δημοκράτης, παρά το αντίθετο της στάσης του και της συμπεριφοράς του, αφιερώνει, στην από 13/8/2017 καταγγελτική επιστολή του, 
πολλά κοσμητικά επίθετα στον τηλεοπτικό σταθμό "ΣΚΑΙ" και στον γνωστό δημοσιογράφο Τάσο 
Τέλλογλου. 

Γιατί δεν τόλμησε ο ίδιος να τα απαγγείλει όλα αυτά, σταράτα και παλικαρίσια, στον ίδιο τον δημοσιογράφο μπροστά στις κάμερες του "ΣΚΑΙ", αποφεύγοντας παράλληλα τη συνέντευξη που του ζητήθηκε και που αρνήθηκε να δώσει;;;

Γιατί άφησε ακάλυπτους τους συνεργάτες του της ΑμΚΕΚ και τους συμπαθούντες του έργου της βιομάζας και γιατί επέτρεψε να λέγεται, βασίμως, ότι "έβαλαν την ουρά στα σκέλια τους";;;

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, εκτός από μελετητής για έργα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας, φαίνεται να έχει αποκτήσει και εξειδίκευση (πιθανόν να είναι και η αυθεντία) στο χώρο της αγροτικής οικονομίας και ειδικότερα στον τομέα της υδροπονικής καλλιέργειας. Επειδή, δεν έχει πείρα ούτε στον τομέα αυτό, ας αντιληφθεί πως υπάρχουν νόμοι και κανόνες στην οικονομία και τα αποτελέσματα διέπονται πάντα από τη διάταξη και τη συμπεριφορά των παραμέτρων επί των οποίων λειτουργεί το κύκλωμα της λειτουργίας και της διαχείρισης μιας επιχείρησης. 

Αν μία ή παραπάνω παράμετροι λειτουργήσουν αρνητικά, μια εξόχως ακριβή μονάδα (π.χ. υδροπονικής καλλιέργειας ή ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας) μπορεί να αφανιστεί!

Με απόδοση 50 τόνων τομάτας ανά στρέμμα στα θερμοκήπια του Αραχωβίτικου κάμπου, σύμφωνα με την από 13/8/2017 επιστολή του, ο ίδιος πιθανόν να προσδοκά τη λαμπρή ευκαιρία επένδυσης στην υδροπονική καλλιέργεια τομάτας στις Καρυές, καθώς οι Καρυές αναμένεται να γίνουν ο κυρίαρχος τροφοδότης τομάτας στην Ευρώπη. 
Ποιός ξέρει, σε αυτό τον κόσμο όλα είναι πιθανά. 
Μπορεί να επαληθευτεί, με τα χρόνια, ο συμπαθής χωροφύλακας που θήτευσε στις Καρυές και ισχυριζόταν ότι κέντρωνε πλατάνες και σε κάθε κορμό μεγάλωσαν δέντρα κερασιάς και κρεμαστές κληματαριές;

Σε ένα βαθμό, θα πρέπει να του δείξουμε συμπάθεια και κατανόηση. Είναι μεγάλο το άγχος του να μας πείσει (όλους εμάς που χαρτοπαίζουμε στα καφενεία του χωριού, όταν μόνος αυτός κοπιάζει για το καλό των Καρυών) ότι είναι απόλυτα εξασφαλισμένο το 1/3 περίπου των προβλεπόμενων ετήσιων εσόδων της επιχείρησης βιομάζας από ένα θερμοκήπιο 15 στρεμμάτων. 

Το καλό με τις αριθμητικές πράξεις είναι ότι μπορείς να παίζεις όσο θέλεις με τα νούμερα μέχρι να βρεις το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα και να το ευχαριστηθείς. 

Ο υπολογισμός, όμως, της απόστασης μεταξύ της θεωρίας και της πράξης, είτε στην αγροτική οικονομία, είτε στην ηλεκτροπαραγωγή με χρήση βιομάζας, είτε σε οποιοδήποτε πεδίο, προκύπτει από τη διάταξη και τη συμπεριφορά σειράς παραμέτρων (όπως, ενδεικτικά, είναι η γνώση, η πείρα, το προσωπικό, το κόστος, οι τιμές, οι εγκαταστάσεις, η τοποθεσία, η κεφαλαιακή επάρκεια, ο εναρκτήριος και ο μακροχρόνιος σχεδιασμός, η οργάνωση, οι διαδικασίες, ο αυτοματισμός, η επικοινωνία, το σήμα, η διαφήμιση, η συσκευασία, η ποιότητα, η πειθαρχία, ο έλεγχος, η ηγεσία, η διαχείριση, η εργασιακή ειρήνη, οι προβλεπόμενες και οι απρόβλεπτες συνθήκες που διέπουν το περιβάλλον εντός και εκτός της επιχείρησης και οι συγκυρίες εν γένει). 

Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρήσεις με ίδια χαρακτηριστικά δεν έχουν τα ίδια αποτελέσματα, με ένα αριθμό εξ αυτών να έχει κέρδη  και με ένα αντίστοιχο αριθμό να έχει ζημιές.

Όλοι γνωρίζουμε επιχείρησεις, οι οποίες από ζημιογόνες, αλλάζοντας μόνο την παράμετρο του υπεύθυνου της διαχείρισης, αποδείχτηκαν κερδοφόρες και το αντίστροφο.

Στην περίπτωση του τυροκομείου και του εργοστασίου καστάνων θα αρκούσε, πιθανόν, μόνο η αλλαγή μιας η δύο παραμέτρων για να είχαν παραμείνει ως σήμερα σε λειτουργία και να έκαναν τις Καρυές κέντρο της περιοχής για δύο ειδών προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας και αξίας.

Στην περίπτωση αποτυχίας του θερμοκηπίου, η ΑμΚΕΚ θα επιβαρυνθεί το κόστος των εγκαταστάσεων για την παροχή θερμικής ενέργειας στο θερμοκήπιο και θα χάσει τα προβλεπόμενα έσοδα, ο δε ιδιοκτήτης θα χάσει το δώρο των ως άνω εγκαταστάσεων και ένα άγνωστο μέρος της σημαντικής επένδυσής του. Ο Θεός να βάλει το χέρι του! 

Θα βρεθεί όμως εναλλακτική λύση. Ήδη ακούστηκε, από μέλος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, η σκέψη εκπόνησης μελέτης για τη παροχή θέρμανσης στις οικίες των Καρυών, παρότι αυτά απέχουν μερικά χιλιόμετρα από το σημείο του εργοστασίου. Μην εκληφθεί ότι η παροχή θα είναι δωρεάν. Όπως δεν έχει προβλεφθεί και δεν θα υπάρξει μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τους Καρυάτες καταναλωτές από την ηλεκτροπαραγωγή με χρήση βιομάζας στις Καρυές, τη στιγμή που υπάρχει μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ σε περιοχές υποδοχής έργων ηλεκτροπαραγωγής.

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ προσπαθεί να μας πείσει, με ρηχά και τρωτά στοιχεία, ότι έχει εξασφαλίσει το θέμα διαχείρισης και κυρίως το θέμα διάθεσης της στάχτης, χωρίς να μας πείθει για τον συγκεκριμένο και επακριβή τρόπο διαχείρισης και διάθεσης. Το δε σημείο της έγκρισης που δόθηκε για τη ΜΠΕ δεν δείχνει την ικανοποίηση της εγκρίνουσας αρχής για τη διαχείριση τόσων τόνων στάχτης, υποδεικνύοντας στην ΑμΚΕΚ σειρά μέτρων και κανόνων προς αυστηρά πιστή εφαρμογή, υπό συνεχή έλεγχο (για τον οποίο είναι εύλογο να υπάρχουν βάσιμες αμφιβολίες) και με επιπτώσεις για τις αποκλίσεις που θα διαπιστώνονται.

Ακούστηκε ότι προτάθηκε από κάποια κυρία η εμφακέλωση της στάχτης σε καλαίσθητα σακουλάκια και η προώθησή της  στα σουπερμάρκετ για την παρασκευή γλυκών (μουστοκούλουρα, μελομακάρονα κλπ), εκτός αν αυτό ειπώθηκε περιπαικτικά.

• Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ δεν έχει αναφερθεί καν και ποτέ στα μέτρα προστασίας του προτεινόμενου εργοστασίου κατά του "ξεπλύματος" επικίνδυνων αποβλήτων. 

Οι καταγγελίες για "ξέπλυμα" επικίνδυνων αποβλήτων (και για σχετικές "μίζες") βλέπουν συχνά πυκνά, εδώ και πολλά χρόνια, τα φώτα της δημοσιότητας στη χώρα μας. 

Με εξαίρεση το 0,7 % - 0,8 % των επικίνδυνων αποβλήτων που εξάγεται (με πολύ υψηλό κόστος) από τη χώρα μας προς επεξεργασία σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Μεγάλη Βρετανία, παραμένει ανεξέλεγκτη η διαχείριση των υπολοίπων περίπου 300.000 τόνων επικίνδυνων αποβλήτων που παράγει η χώρα μας ετησίως. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τριτοκοσμική, όταν κανείς δεν γνωρίζει που έχουν διατεθεί εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι "ορφανών" επικίνδυνων αποβλήτων.

• Μετά από όσα ελέχθησαν, θα ήθελα να ρωτήσω μερικά από τα μέλη του ΔΣ της ΑμΚΕΚ που έχουν άλλο τρόπο σκέψης και απόσταση συμπεριφοράς από εκείνη του προέδρου τους, αν ανέχονται και αν επικροτούν τις πράξεις, τις ενέργειες και τη συμπεριφορά του ή αν αισθάνονται εγκλωβισμένοι, αναλογιζόμενοι την επίπτωση που θα είχε στο ΔΣ της ΑμΚΕΚ τυχόν παραίτησή τους. Πρωτίστως, θα ήθελα να ρωτήσω τον ιερέα μας, μέλος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ, όστις έχει δημοσίως δηλώσει πολλάκις ότι έχει ενημερώσει τον Σεβασμιώτατο πως, μη ανεχόμενος πολλά από όσα έχουν αναφερθεί παραπάνω, σκοπεύει να παραιτηθεί από μέλος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ. Πότε, πάτερ Ευστράτιε; Μην σκεφθώ ότι αυτό το λέγατε για δόλωμα, προκειμένου να μεταφέρετε στο φιλικό σας κύκλο αυτά που συζητούσαμε μαζί. Όχι πως ανησυχώ, αφού αυτά που έχω συζητήσει μαζί σας και τα οποία ασπάζεστε για τη στερεότητα και τη σαφήνειά τους, τα έχω συζητήσει δημόσια και κατ' ιδίαν με σχεδόν όλους.

• Κλείνοντας, θα ήθελα να σας μεταφέρω μία ιστορία, η οποία ταιριάζει απόλυτα με τον ψυχισμό των Καρυατών, όπως αποδείχτηκε από την απάντηση που έδωσαν κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα για την επεξεργασία των σκουπιδιών στην περιοχή τους. Την ίδια απάντηση θα δώσουν και για το προτεινόμενο εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας.

Μια αείμνηστη μετανάστης και πολύ αξιόλογη Καρυάτιδα (του ιδίου γένους, συμπτωματικά, με του κληροδότη), όταν  πιέστηκε αφόρητα από την προϊσταμένη της (ανηψιά του ιδιοκτήτη μεγάλης αρτοβιομηχανίας στο Σικάγο των ΗΠΑ) με εντελώς αβάσιμες παρατηρήσεις που πρόσβαλαν την αξιοπρέπεια και τη νοημοσύνη της, την κοίταξε κατάματα και αργά αργά, τονίζοντας μία μία τις λέξεις, της είπε: 

"είσαι   ένα   μηδενικό,   μεγάλο   όσο   το μεγαλύτερο αλώνι στο χωριό μου".

Μετά από 20 χρόνια σκληρής εργασίας και συναισθηματικών στιγμών σε αυτό το εργοστάσιο, περπάτησε περήφανα έξω από την επιχείρηση, χωρίς να αποδεχτεί τη συγνώμη και τα παρακάλια της αφεντικίνας να γυρίσει πίσω και μετά από λίγο καιρό έφυγε, με την οικογένειά της, από την πόλη του Σικάγο.


Ο Επίλογος

Από τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΑμΚΕΚ 
° είναι ανώριμος να εχει ένα πολιτισμένο και ευπρεπή διάλογο με τους Καρυάτες,
° ψεύδεται ασύστολα και κατά συρροή και αυτοδιαψεύδεται,
° δεν διαθέτει πείρα διαχείρισης της προτεινόμενης, από τον ίδιο, επιχείρησης,
° δεν χαίρει εμπιστοσύνης,
° κατηγορεί τους άλλους για όσα ο ίδιος είναι ένοχος,
° δεν αντέχει την κριτική,
° ενεπλάκη σε "σύγκρουση συμφερόντων",
° δεν έχει καλή κρίση των παραμέτρων διαχείρησης επιχειρησιακών περιβαλλόντων,
° υποτιμά τη νοημοσύνη των Καρυατών,
° υποτιμά τον υψηλότατο επενδυτικό κίνδυνο του προτεινόμενου, από τον ίδιο, έργου και
θα πρέπει, ως εκ τούτου, να απομακρυνθεί από την εικόνα αξιοποίησης του κληροδοτήματος του αείμνηστου ευεργέτη Παναγιώτη Κερχουλά.


Στην επικείμενη γενική συνέλευση στις Καρυές αναμένεται να αποφασιστεί με συντριπτική πλειοψηφία

1. Η απόρριψη του προτεινόμενου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με χρήση βιομάζας και 

2. Η έγκριση ενός σπουδαίου και αναγκαίου για τις Καρυές έργου

° μηδενικού ρίσκου,
° άκρως παραγωγικού,
° δημιουργίας πολλών ευκαιριών,
° μοκρόπνου σχεδιασμού,
° ζωτικής (!!!) σημασίας,
° κοινωφελούς, 
° καθολικής αποδοχής,
° υλοποιήσιμου εντός του 2018, 
° χωρίς τραπεζικό δανεισμό και 
° με πολύ λιγότερο από το 1/2 του ποσού του κληροδοτήματος Παναγιώτη Κερχουλά!



Το έργο αυτό περιλαμβάνει:
1. Υδατοδεξαμενές, με δυνατότητα τροφοδότησης κλειστού κυκλώματος ποτισμού και 
2. Πρόσθετες πηγές παροχής πόσιμου νερού στο υπάρχον δίκτυο.

Η ανεκτίμητη αξία του νερού, σήμερα και αύριο και στο απώτερο μέλλον, είναι απόλυτα αντιληπτή από όλους!!!  
Στα χρόνια που έρχονται, κανένα άλλο αγαθό της φύσης δεν θα έχει μεγαλύτερη αξία από το νερό!!!

Με το υπόλοιπο ποσό του κληροδοτήματος οι Καρυάτες θα αποφασίσουν ποιό άλλο έργο θα γίνει στο χωριό τους, όταν πρώτα ολοκληρωθεί το παραπάνω έργο.

Ενδεικτικά υποψήφια έργα για την ανύψωση των Καρυών είναι:

1. Η κτιριακή ολοκλήρωση του Κέντρου Μνήμης και Πολιτισμού των Καρυών, με έτοιμη μελέτη και με προσφορές για ταχεία ανάθεση και υλοποίηση.
Αρκεί για το σκοπό αυτό να προηγηθεί μία συμφωνία παραχώρησης του οικοπέδου ιδιοκτησίας του Συλλόγου των Απανταχού Καρυατών για την κατασκευή μιας μεγάλης υδατοδεξαμενής σε αυτό το οικόπεδο, με δυνατότητα τροφοδοσίας της και από το νερό της βρύσης των "Κάτω Καρυών" (βρύση Σάκαλη).

2. Η διάπλαση της πλατείας των 'Κάτω Καρυών', έργο για το οποίο υπάρχει έτοιμη μελέτη, αν η Πολιτεία δεν αναλάβει σε εύλογο χρόνο την υλοποίησή του.
Είναι αυτονόητο ότι στην πλατεία αυτή θα πρέπει να στηθεί η προτομή του Παναγιώτη Κερχουλά.

3. Η ολοκλήρωση της μελέτης για εργαστήριο παραγωγής και συσκευασίας παραδοσιακών προϊόντων και προώθησής τους στην τοπική και ευρύτερη αγορά και παρουσίαση της μελέτης στους κατοίκους των Καρυών για έγκριση ή για απόρριψη. 

Η προμελέτη είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Η αξία της διάθεσης στην αγορά των παραγόμενων στην περιοχή ποιοτικών προϊόντων και η αύξηση της παραγωγής τους προς όφελος των Καρυατών παραγωγών, γίνεται εύκολα αντιληπτή και οι ήδη αρκετοί νέοι Καρυάτες που ασχολούνται με την παραγωγή και την προώθηση προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και αξίας μπορούν να βρουν κατάλληλη στέγη, ενιαία ταυτότητα και σχετική πιστοποίηση και στήριξη εν γένει, στην αξιέπαινη προσπάθειά τους.

4. Η επισκευή της κεραμοσκεπής του Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέα για την προστασία των υπέροχων αγιογραφιών του περικαλλούς Ναού, αν η Εκκλησία δεν αναλάβει σύντομα την εν λόγω επείγουσα επισκευή.

5· Η ανάπτυξη και η παρουσίαση στους κατοίκους των Καρυών, για έγκριση ή για απόρριψη, τριών προτάσεων στήριξης των μόνιμων κατοίκων των Καρυών, ήτοι, 
• ενός πλαισίου επιβράβευσης των μόνιμων μαθητών του σχολείου των Καρυών, με στήριξη των οικογενειών τους,
• ενός πλαισίου παροχής βοήθειας στους ηλικιωμένους που μένουν μόνιμα στις Καρυές και
• ενός πλαισίου παροχής οικονομικής στήριξης σε μικρές ομάδες νέων που συνεργάζονται για την παραγωγή και προώθηση τοπικών προϊόντων στην αγορά.


Το όνομα του αείμνηστου, ευγενή μετανάστη,  Παναγιώτη Κερχουλά δεν θα σβήσει (όπως κινδυνεύει να σβήσει με την υψηλού επενδυτικού ρίσκου πρόταση του προέδρου του ΔΣ της ΑμΚΕΚ)
 και θα μείνει για πάντα χαραγμένο μπροστά από τα έργα που θα υλοποιηθούν από το σεβαστό κληροδότημά του, ικανοποιώντας την επιθυμία του για την ανύψωση των Καρυών, παράλληλα με τη δημιουργία ευκαιριών για τους ενδιαφερόμενους νέους του χωριού.

Παράλληλα, θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη των Καρυατών και το όνομα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας & Σπάρτης, κ. Ευστάθιου, για τους επιδέξιους χειρισμούς του, τόσο για να έρθουν τα χρήματα του κληροδοτήματος Κερχουλά στη θεματοφυλακή του, όσο και για την αξιοποίησή τους στις Καρυές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σύμφωνα με τις επιθυμίες του ευεργέτη και με τις επιλογές των δικαιούχων Καρυατών.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Καραχάλιος



Υ.Γ.
Ακριβές (χωρίς τις προβολές και τις υπογραμμίσεις) απόσπασμα (σελίδα #16) της διαθήκης του αείμνηστου Παναγιώτη Κερχουλά:

"Η προνομιακή χρήση των περιουσιακών στοιχείων του καταπιστεύματος είναι για 'θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς, επιστημονικούς, λογοτεχνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς'. Ειδικότερα, είναι 'να εξυψώσει την ποιότητα της ζωής και τις οικονομικές ευκαιρίες των κατοίκων της Αράχωβας (Καρυές), Λακωνίας, Ελληνική Δημοκρατία, με ιδιάιτερη έμφαση στο τμήμα του χωριού γνωστού ως Κάτω Αράχωβα (Καρυές)'.
Το καταπίστευμα μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για σαράντα (40) χρόνια μετά το θάνατο της Bertha Kerhulas, ή μέχρι την 16η Νοεμβρίου 2026".

Αξίζει να αναφερθεί, από τα πρακτικά της συνελεύσεως της συμβουλευτικής επιτροπής του καταπιστεύματος στις Η.Π.Α., πριν από 28 χρόνια, την 9/11/1989 (!), ότι τα έργα της εξασφάλισης πόσιμου νερού και νερού άρδευσης για τις Καρυές είναι τα δύο από τα τέσσερα έργα που συζητήθηκαν. Η επισκευή της εκκλησίας και η αποκατάσταση του τυροκομείου είναι τα άλλα δύο έργα που συζητήθηκαν.

Αν συγκρίνετε τα προτεινόμενα έργα με τον πυρήνα και με το πνεύμα της διαθήκης και με τις επιθυμίες του αείμνηστου ευεργέτη Παναγιώτη Κερχουλά, θα διαπιστώσετε πόσο αυτά ταιριάζουν, σχεδόν απόλυτα, μεταξύ τους.

Π.Κ.

No comments:

Post a Comment

;