Σελίδες

Thursday 7 November 2013

Συνέντευξη Θεόδωρου Μεντή από τον Χάρη Κωνσταντόπουλο


Συνέντευξη Θεόδωρου Μεντή από τον Χάρη Κωνσταντόπουλο

Ο κος Μεντής αυτήν την στιγμή κατέχει την τριπλή ιδιότητα του μέλος του ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΡΥΩΝ, του προέδρου του Δ.Σ. του Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ και του γραμματέα του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΚΙΟΥΡΗ.
 Η παρακάτω συνέντευξη ευελπιστεί να εγκαινιάσει μια σειρά ανάλογων συνεντεύξεων με τους δραστηριοποιούμενους με τα κοινά του χωριού μας προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι συμπατριώτες μας για την πορεία των θεμάτων του χωριού που αγαπάμε. Σκοπός του υπογράφοντα είναι οι συνεντεύξεις να γίνουν σε θετικό κλίμα και με καλόπιστη κριτική, αφού δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι θα δοθούν από ανθρώπους που με προσωπικό κόστος και μεράκι βοηθάνε για το χωριό μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες στιγμές που περνά η πατρίδα μας.

Χ. Κ. Κύριε Μεντή ασχολείστε από σειρά ετών με τα κοινά του χωριού ομολογουμένως επιτυχημένα. Θα θέλαμε με την παρούσα συνέντευξη να ενημερώσετε τους συμπατριώτες μας για την πορεία αρκετών θεμάτων του χωριού.
 Κατά αρχάς με την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του «Α.Σ. Καρυάτης», διοργανώσατε τον πρώτο ημιμαραθώνιο «ΤΑ ΚΑΡΥΑΤΕΙΑ» με ομολογουμένως πρωτοφανή επιτυχία. Μπορείτε να μας δώσετε κάποια στοιχεία και ποια είναι τα συμπεράσματά σας από αυτήν την διοργάνωση;

Θ.Μ. Η πραγματοποίηση του 1ου ημιμαραθωνίου Πάρνωνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας, με αποτέλεσμα οι αρχικές μας προβλέψεις και ο προϋπολογισμός να πέσουν έξω και να διπλασιαστεί το κόστος της διοργάνωσης. Τα σχόλια δε σε όλα τα site  ήταν πολύ εγκωμιαστικά για το αγώνα και έδωσαν την ευκαιρία να γίνει το χωριό μας γνωστό σε πολύ κόσμο. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης ανήλθε στο ποσό των € 11.618,90. Έσοδα είχε ο σύλλογος ποσού € 1.000- από την χορηγία της METALOUMIN (Φ.  Παπασταύρος) και αναμένουμε και € 1.180- από τον Δήμο Σπάρτης. Στη σχετική δαπάνη δεν συμπεριλαμβάνονται όλα τα αναμνηστικά φανελάκια αθλητών, παιδιών και εθελοντών που δωρίθηκαν από την MERMITTA (Στ. Μέρμηγκας).
 Στον 1ο αυτό ημιμαραθώνιο Πάρνωνα είχαν δηλώσει συμμετοχή 302 αθλητές, ξεκίνησαν τον αγώνα 271 και τερμάτισαν 253. Έτρεξαν επίσης απόσταση 2χλμ. 64 παιδιά από το χωριό μας και άλλες περιοχές.
 Στις 08.06.2013 λοιπόν οι κάτοχοι του χωριού μας έκπληκτοι αρχικά βγήκαν στην πλατεία, συμπαραστάθηκαν και χειροκρότησαν θερμά το γεγονός παρά το δεκάλεπτο χαλάζι που έπεσε στην αρχή.
 Ο αγώνας αυτός ανακηρύχθηκε σαν το γεγονός της χρονιάς στο είδος του και γι΄ αυτόν τον λόγο ο Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ θα βραβευτεί στην Αθήνα στις 04.01.2014 από την «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΜΑΖΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ – ΥΠΕΡΑΠΟΣΤΑΣΕΩΝ» και ήδη μας ζητήθηκε να γίνουμε επίσημα μέλος του.
 Σχετικά με το Σ.Ε.Γ.Α.Σ. σας ενημερώνουμε ότι αυτοί οι δρομικοί αγώνες δεν έχουν σχέση με την παραπάνω ομοσπονδία. Μόνο αν το σωματείο διαθέτει τουλάχιστον έναν αθλητή ο οποίος συμμετέχει στα αγωνίσματα του στίβου, αλλά και διεξάγει αγώνες μπορεί να γίνει μέλος του και εμείς δεν πληρούμε αυτές τις προϋποθέσεις.

Χ.Κ. Πιστεύεται ότι ο θεσμός θα μπορέσει να συνεχιστεί όπως και αρχικά σχεδιάστηκε και τι χρειάζεται για να γίνει αυτό πράξη;
Θ.Μ. Ότι έγινε δεν είναι ακόμη θεσμός, θα γίνει όμως αν υπάρξουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
  • Την ημέρα του αγώνα όλο το χωριό να «βρίσκεται στο πόδι» για να ζήσει μια αθλητική οργάνωση τέτοιου μεγέθους.
  • Όλοι οι Καρυάτες που διαμένουν τον περισσότερο χρόνο αλλού να φροντίσουν να βρίσκονται αυτήν την ημέρα εκεί στο όμορφο χωριό μας.
  • Ο οργανωτής «Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ» να απευθυνθεί σε όλους τους φορείς του χωριού για την απαραίτητη ηθική ή υλική συμπαράσταση (κανένα λάθος αυτήν την φορά).
  • Όλοι οι ντόπιοι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται την μέρα αυτή, να αναθεωρήσουν την γενικότερη συμπεριφορά και στάση τους, ενεργώντας πλέον σωστά και περισσότερο επαγγελματικά μέσω από ένα πνεύμα προσφοράς όπως όλοι, γιατί αυτοί θα είναι τελικά  οι κερδισμένοι μακροπρόθεσμα από τέτοια γεγονότα.
  • Τέλος ο οικονομικός απολογισμός του 1ου ημιμαραθωνίου θα κοινοποιηθεί στις αρχές και τους φορείς του χωριού μας τους επαγγελματίες και τους απλούς κατοίκους, ώστε καθένας να έχει πλήρη εικόνα και να κρίνει που και πως θα μπορέσει να βοηθήσει.
Ας γίνει ο αγώνας υπόθεση όλων μας.



 Χ.Κ. Τι σχεδιασμός και τι προοπτικές υπάρχουν για το μέλλον του ποδοσφαιρικού τμήματος;
Θ.Μ. Για το συγκεκριμένο θέμα σας πληροφορούμε ότι είμαστε μια από τις λίγες ομάδες στην Λακωνία με συνεχή παρουσία τρεις δεκαετίας (1983-2013). Η κρατική επιχορήγηση έχει σταματήσει προ πολλού και η δική μας συμμετοχή κατέστη δυνατή χάρη στο «ΙΔΡΥΜΑ ΣΚΙΟΥΡΗ» για την σύσταση και την λειτουργία του οποίου κάποιοι του «Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗ» δούλεψαν εθελοντικά χρόνια πριν, αλλά και τώρα ακόμη. Η ομάδα την εφετινή χρονιά (2013-14) έμεινε με λίγα Καρυατόπουλα, μειώθηκε η επιχορήγηση του Ιδρύματος Σκιούρη, διαπιστώθηκε αδυναμία αξιοπρεπούς συμμετοχής, παντελής απουσία φιλάθλων από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα και γι΄ αυτό ανεστάλη προσωρινά η λειτουργία μόνο του ποδοσφαιρικού τμήματος. Υπάρχουν όμως αρκετά παιδιά στο Δημοτικό και είναι πολύ πιθανό μετά από 2-3 χρόνια να επιστρέψει η ομάδα στα σαλόνια του πρωταθλήματος, αφού ήδη σκοπεύουμε να αναθέσουμε σε προπονητή ποδοσφαίρου την προετοιμασία τους.

Χ.Κ. Τώρα με την ιδιότητά σας ως πρόεδρος του «ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΚΙΟΥΡΗ», θα μπορούσατε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό (σκοπούς, πορεία, έσοδα, δωρεές κ.α.)
Θ.Μ. Η ιδιότητα μου στο Ίδρυμα Σκιούρη δεν είναι πρόεδρος, αλλά γραμματέας από το έτος σύστασης του ιδρύματος το 1993 μέχρι σήμερα. Παράλληλα, είχα αναλάβει και τα καθήκοντα του διαχειριστή αφιλοκερδώς, μέχρι το 2010 οπότε και ανατέθηκε αυτή η αρμοδιότητα στο συμπατριώτη μας λογιστή κο Στυλιανό Πρεκεζέ.
 Το Προεδρικό Διάταγμα σύστασης και το Ιστορικό του Ιδρύματος έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα «ΚΑΡΥΕΣ» στα φύλλα 42, σελ. 2, 1995-96 και 94 σελ. 5 και 6, 2008-09, ενώ παραδόθηκαν με σχετικό βιογραφικό του αείμνηστου διαθέτη Γ. Θ. Σκιούρη στον Γραμματέα του Συνδέσμου Απανταχού Καρυατών κο Χάρη Κωνσταντόπουλο για ανάρτηση την ιστοσελίδα www.karyes.gr (σημείωση γράφοντα: υπάρχουν αναρτημένες πληροφορίες τόσο στην ενότητα Πολιτιστικά-Μεγάλοι Ευεργέτες όσο και στην ενότητα Φορείς-Ίδρυμα Σκιούρη). Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί ο καθένας να προσφύγει στις άνω τρεις πηγές δημοσίευσης και πληροφόρησης.
 Συνοπτικά το μέγεθος της ευεργεσίας του Ιδρύματος συνίσταται μέχρι σήμερα, στο ότι έχει βραβεύσει 42 μαθητές της ΣΤ΄ Τάξης του Δημοτικού Σχολείου Καρυών και έχει επιχορηγήσει τον «Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ» για την συντήρηση των εγκαταστάσεών του και την επιτέλεση των δράσεών του 20 χρόνια τώρα.

Χ.Κ. Η συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε τι σημείο βρίσκεται;
Θ.Μ. Τα αποδυτήρια δεν πληρούν πλέον τις προδιαγραφές χώρου και υγείας και κάθε χρόνο γίνονταν συστάσεις και δίνονταν παρατάσεις για την λειτουργία τους. Ευτυχώς μετά την επιτυχή έκβαση του 1ου ημιμαραθωνίου ο συμπατριώτης μας αρχιτέκτων Νικ. Γ. Τράκας που εργάζεται στον Ο.Π.Α.Π. εξασφάλισε το ποσό των € 10.000- για την ανακαίνιση των αποδυτηρίων, τα οποία θα χρησιμοποιούνται από όλα τα παιδιά το καλοκαίρι, είτε παίζουν ποδόσφαιρο είτε μπάσκετ κ.λ.π.
 Στην συνέχεια θα πρέπει ο Σύλλογος να επισκευάσει σημαντικές φθορές στον χώρο του ΜΠΑΣΚΕΤ και να αποκαταστήσει την κατεστραμμένη περιφερειακή περίφραξη, πάνω από τα έλατα.
 Κομμάτι του ανατολικού μαντρότοιχου (35μ.) που έχει πάρει επικίνδυνη κλίση από λανθασμένες παρεμβάσεις του παρελθόντος έχει αναλάβει ο Δήμος Σπάρτης να το αποκαταστήσει και ήδη επισκέφθηκαν το χώρο μηχανικοί του Δήμου.
 Πρόθεσή μας είναι του χρόνου να επεκτείνουμε λίγο τα αποδυτήρια και να διατεθεί χώρος για τους διαιτητές και τον Ιατρό του αγώνα.
 Η βελτίωση του αγωνιστικού χώρου του γηπέδου δεν φαίνεται εφικτή στο άμεσο μέλλον, διότι η δαπάνη που απαιτείται είναι τεράστια.
 Τέλος, θα κάνουμε προσπάθεια για την νομιμοποίηση των παλαιών κτισμάτων των αποδυτηρίων, την σύνδεσή τους με ηλεκτρικό ρεύμα και την τοποθέτηση φωτισμού στο γήπεδο του μπάσκετ και πιθανόν στο γήπεδο ποδοσφαίρου.
 Όμως όλα αυτά χρειάζονται χρήματα και πως θα τα βρούμε;


Χ.Κ. Τι έχετε να μας πείτε για την αξιοποίηση του κτιρίου που δωρίθηκε στον «ΑΣ ΚΑΡΥΑΤΗΣ» και στον «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΑΡΥΩΝ» (κατάσταση, ολοκλήρωση εξωτερικής σκάλας κ.α.);
Θ.Μ. Η κατοικία του διαθέτη Γ.Θ. Σκιούρη δεν δωρίθηκε στο Αθλητικό Σύλλογο ούτε και στον Πολιτιστικό. Με την διαθήκη του ο αείμνηστος ευεργέτης άφησε το σπίτι αυτό στην Κοινότητα Καρυών με το όρο να παραχωρήσει ένα δωμάτιο στον Α.Σ. Καρυάτη , ένα στον Πολιτιστικό Σύλλογο και ένα για τα προσωπικά του αντικείμενα.
 Έκτοτε ο Αθλητικός Σύλλογος ανέλαβε εξ ολοκλήρου την ανακαίνιση του κτιρίου και έχει διαθέσει μεγάλο ποσό για αυτόν τον λόγο, όμως παραμένουν να γίνουν σημαντικά ακόμα πράγματα:
 Κατασκευή εξωτερικής κλίμακας (σκάλας), σκέπαστρο (χαγιάτι) στο μπαλκόνι, είδη υγιεινής στο λουτρό, ύδρευση, αποχέτευση, κιγκλιδώματα περίφραξης, εξωτερικός φωτισμός παιδικής χαράς, ολοκλήρωση εγκατάστασης θέρμανσης (καλοριφέρ).
 Να σημειωθεί ότι τελευταία ο Αθλητικός Σύλλογος κάλυψε όλο το κόστος για το βάψιμο όλων των κουφωμάτων του οικήματος. Αυτή τη στιγμή οι χώροι έχουν αξιοποιηθεί ως εξής:
  •  Ο Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ έχει γραφείο όπου υπάρχει το αρχείο του, το αρχείο το ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΚΙΟΥΡΗ και το αρχείο του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΡΥΩΝ 
  • Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΥΩΝ έχει το δικό του γραφείο,
  • Στο τρίο δωμάτιο φυλάσσονται οι παραδοσιακές στολές του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ. 
  • Στο ισόγειο της οικίας έχουν αποθηκευτεί όλα τα είδη που χρησιμοποιεί η ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΡΥΩΝ, σε ειδικά κατασκευασμένο φωριαμό, νοικοκυρεμένα και έτοιμα να χρησιμοποιηθούν, όταν υπάρξει ανάγκη.

Χ.Κ. Στο παρελθόν είχατε οργανώσει και χορευτικό παραδοσιακό συγκρότημα. Υπάρχει πιθανότητα να δραστηριοποιηθεί εκ νέου και τι χρειάζεται για να γίνει αυτό; 

Θ.Μ. Η ιστορία του χορευτικού ξεκίνησε ο 2000 ύστερα από προσωπική επαφή με τους γονείς των παιδιών.  Άρχισε η διδασκαλία δειλά-δειλά, αλλά σταθερά, με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν δημόσια παραδοσιακοί χοροί το καλοκαίρι του 2004, 2005, 2006 2007 και 2008.
 Ταυτόχρονα, τα ίδια τα παιδιά του χωριού μας, περισσότερα από τριάντα (30) τραγούδησε σε χορωδία υπό τις οδηγίες του μουσικού Κων/νου Τσαγκαρούλη και του δάσκαλου Θωμά Βρέλλη τραγούδια Θεοδωράκη, Χατζηδάκη και Λοϊζου για τέσσερις συνεχόμενες χρονιές 2004, 2005, 2006  και 2007.
 Πράγματι, εκείνες οι πολιτιστικές στιγμές ήταν πολύ όμορφες όμως η συνέχεια όχι ευχάριστη. Η γενιά εκείνη των παιδιών, μεγάλωσε, έφυγε για σπουδές, απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα από το χωριό, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον εφικτή η συνέχιση αυτής της όμορφης ιστορίας. Έγινε βέβαια προσπάθεια να δημιουργηθεί χορευτικό από μεγάλους, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε. Σε αυτή την στιγμή υπάρχουν παιδιά μόνο στο Δημοτικό και προφανώς χρειάζεται πολύχρονη προσπάθεια για να βγει κάτι καλό στο τέλος, γιατί τα παιδιά δυστυχώς δεν είναι αρκετά.

Χ.Κ. Σε τι κατάσταση βρίσκονται οι στολές και το υλικό που έχει συγκεντρωθεί;

Θ.Μ. Οι στολές που κατασκευάστηκαν με δωρεές συμπατριωτών μας, η δωρίθηκαν διατηρούνται σε άριστη κατάσταση και συντηρούνται προσωπικά από εμένα χρόνια τώρα, φυλάσσονται δε σε ειδικούς διασκευασμένους φωριαμούς που κατασκευάστηκαν δωρεά του Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗ και στου Στ. Μέρμηγκα. Δανείζονται δε, σε παιδιά του σχολείου που επιθυμούν να ντυθούν στις Εθνικές Εορτές.

Χ.Κ. Ποια είναι η άποψή σας για την συνεργασία με του λοιπούς φορείς και συλλόγους του χωριού;


Θ.Μ. Η προσωπική μου συνεργασία, αλλά και του «Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ» με τους άλλους φορείς και συλλόγους του χωριού πιστεύω ότι ήταν πάντα πολύ καλή.
 Η πολύχρονη δράση του «Α.Σ. ΚΑΡΥΑΤΗΣ», αθλητική, κοινωνική και πολιτιστική επέτρεψε να είμαστε κοντά σε πολλά ζητήματα και να έχουμε στενή επαφή με όλους τους υπόλοιπους και διαφορετικούς προσανατολισμούς ανάλογους των καταστατικών τους.
 Γενική βέβαια είναι η διαπίστωση ότι μεγάλη μερίδα των νέων και όχι μόνον, δεν συμμετέχει στις δράσεις των συλλόγων. Ακόμη ότι γενικά πολλά και σοβαρά ζητήματα και προβλήματα, συζητούνται σε επίπεδο παρέας καφενείου, λύνονται εκεί, ευκαιριακά κριτικάρονται όλοι και όλα, όχι τόσο καλόπιστα και στην συνέχεια ξεχνιούνται.
 Δυστυχώς οι σημερινές συνθήκες ζωής έχουν διαμορφώσει άλλη νοοτροπία και δεδομένα. Γι αυτό και στην μικρή μας κοινωνία παρατηρείται τα λιγοστά δραστήρια και ενεργά μέλη να αναγκάζονται να συμμετέχουν σε δύο και τρεις συλλόγους και φορείς του χωριού.

Χ.Κ. Κύριε Μεντή σας ευχαριστώ.
Ο κ. Θεόδωρος Μεντής


Χάρης Κωνσταντόπουλος, 
γραμματέας του Συλλόγου Απανταχού Καρυατών

No comments:

Post a Comment

;