Σελίδες

Tuesday 11 June 2013

Δελτίο Τύπου 1ου Ημιμαραθωνίου Πάρνωνα «Τα Καρυάτεια»



Στις Καρυές όλα ήταν υπέροχα….

Θα ήταν ίσως λίγο και κοινότυπο να λέγαμε ότι ο αγώνας στις Καρυές Λακωνίας -ο 1ος Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα- «στέφθηκε με επιτυχία». Ό,τι αφουγκραστήκαμε από τους συνάδελφους-δρομείς, ό,τι εκλάβαμε από το χωριό, η ζεστασιά του κόσμου μας έδειξαν έμπρακτα το πόσο μεγάλη επιτυχία είχε ο εν λόγω αγώνας και πόσο πολύ αγκαλιάστηκε από το δρομικό κόσμο και μη.

Μία ιδέα που γυρόφερνε στο μυαλό μας εδώ και 2 χρόνια υλοποιήθηκε μετά από αλλεπάλληλες επαφές, συζητήσεις, τηλεφωνήματα και ώρες επί ωρών μελέτης. Τόσα και τόσα βουνά χάριζαν και χαρίζουν τους αγώνες τους, ορεινούς και μη, γιατί όχι και ο Πάρνωνας;

Έτσι, με αυτή τη λογική και μόνο έπεσε στο τραπέζι η δημιουργία ενός ημιμαραθωνίου στον Πάρνωνα και συγκεκριμένα στις Καρυές (Αράχοβα) Λακωνίας, μιας και το εν λόγω χωριό εξασφάλιζε όλα τα εχέγγυα για να γίνει κάτι πραγματικά δημιουργικό: ομορφιά τοπίου και γραφικότητα του χωριού, αρκετοί ντόπιοι κάτοικοι, αθλητικό σύλλογο (στην προκειμένη περίπτωση ο Α.Σ. Καρυάτης), ξενώνες, αλλά το σημαντικότερο από όλα, ανθρώπους με όραμα και μεράκι για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που τόσο αγαπάμε και θέλουμε να τον φτάσουμε ψηλά. Έτσι μετά την 8η Ιουνίου θεωρούμε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός «ψήλωσε» λίγο ακόμα. Πλέον οι λαϊκοί αγώνες δρόμου στο νομό Λακωνίας έχουν φτάσει τους 4 (Παλαιολόγεια, Βατικιώτικος Αγώνας Ζωής, Βρεττάκεια, Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα) και όλα δείχνουν ότι θα υπάρξουν και άλλοι!

Ο 1ος Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα χωρίστηκε σε 3 αγωνίσματα:
-Αγώνας δρόμου παιδιών 2 χλμ., που ξεκίνησε στις 17.30.
-Περιπατητική βόλτα 10 χλμ.
-Και ο λαϊκός Ημιμαραθώνιος 20.300 μέτρων για δρομείς που ξεκίνησε στις 18.05.

Τι κι αν το χαλάζι 10’ πριν από την εκκίνηση του αγώνα πήγε να τα καταστρέψει όλα; Κανείς δρομέας δεν έφυγε από τη θέση του και μόλις η καταιγίδα κόπασε, όλοι ο δρομείς μεμιάς στήθηκαν στην αφετηρία για να ξεκινήσει ο «1ος Ημιμαραθώνιος Πάρνωνα-Τα Καρυάτεια». Έτσι ο αγώνας ξεκίνησε μόνο με 5’ καθυστέρηση, μιας και ο καιρός ήταν τελικά ευεργετικός με τη διοργάνωση και δεν τα χάλασε όλα, όπως στην αρχή υπήρχε ο φόβος.

Στην αφετηρία στήθηκαν 280 δρομείς, κάτι σχεδόν μοναδικό στους λαϊκούς αγώνες δρόμου, μιας και οι αρχικές δηλώσεις συμμετοχής ήταν 290, οπότε η αποχή κυμάνθηκε σε μηδενικό, σχεδόν, επίπεδο. Ανάμεσα στους δρομείς υπήρξαν σπουδαίοι μαραθωνοδρόμοι, Σπαρταθλητές και άλλοι δρομείς μικρότερων αποστάσεων, όπως ο Δημήτριος Μάντζαρης, οι Σπαρταθλητές Σπύρος Σπυρόπουλος, Γιάννης Δημόπουλος, Νίκος Δασκαλόπουλος, ο Γιάννης Χαμόδρακας (ο οποίος λόγω τραυματισμού εγκατέλειψε), ο Παύλος Τζαναβάρας, ο Θανάσης Καρσιώτης, ο Γιώργος Μπαρμπαγιάννης, ο Γιώργος Δούσης - προπονητής του ΣΕΓΑΣ και Τεχνικός Σύμβουλος της διοργάνωσης του Κλασικού Μαραθωνίου Αθήνας, η Φιλίππα Πουλίδου κ.ά.

Πρώτοι από τους άνδρες βγήκαν ο Δημήτρης Μάντζαρης του Γ.Α.Σ. Ιλισσού με 1.14.33, μετά ακολούθησε ο Παύλος Τζαναβάρας του Απόλλωνα Αθικίων και 3ος ο Θανάσης Καρσιώτης του Συλλόγου Εφυραίοι ΩΚΥΠΟΔΕΣ από την Κόρινθο.

Στις γυναίκες πρώτη τερμάτισε η Φίλιππα Πουλίδου και αυτή του Γ.Α.Σ. «ΙΛΙΣΣΟΣ» με 1.30.43, δεύτερη η Μπίναση Άννα του Συλλόγου των Αρκάδων Δρομέων και τρίτη η Τσούτσια Ουρανία του ΣΔΥ Αθηνών.

Μετά τον αγώνα και τις απονομές, η διοργάνωση είχε τη χαρά να περιποιηθεί με την παροιμιώδη λακωνική φιλοξενία τους αθλητές και τους συνοδούς τους, με γλέντι που στήθηκε στην πλατεία του χωριού, με ζωντανή ορχήστρα, που κράτησε αμείωτο το κέφι, ως τα ξημερώματα.

Αρκετοί ήταν οι σύλλογοι που παραβρέθηκαν σύσσωμοι είτε με οργανωμένη εκδρομή είτε με ιδιωτικά ΙΧ. Έτσι τον αγώνα τίμησαν με την παρουσία τους ο Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ» Δυτ. Αττικής, ο οποίος είχε και το ρόλο του τεχνικού συμβούλου, ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Αθηνών -ο αρχαιότερος δρομικός σύλλογος της χώρας μας, ο ΣΔΥ Μεσσηνίας, ο Α.Π.Σ. «Τελμησσός» Μαραθώνα, οι Βατικιώτες Δρομείς, ο Σύλλογος Αρκάδων Δρομέων, ο ΣΔΥ Αρκαδίας, οι Μαραθωνοδρόμοι Αργολίδας, ο ΣΔΥ Πειραιά, ο ΣΔΥ Θηβών, ενώ υπήρξε και ένας Γάλλος δρομέας που παραβρέθηκε στον αγώνα, ο Ζagaria Romain.

Πολλοί ήταν οι φορείς που συνέβαλαν και εργάστηκαν αδιάκοπα για να απολαύσουν οι συνάδελφοι-δρομείς το τελικό αποτέλεσμα και θέλουμε να τους εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας. Συγκεκριμένα στο στήσιμο του αγώνα πρωτοστάτησε ο Αθλητικός Σύλλογος Καρυών «Ο Καρυάτης», ο Ο.Ν.Α. Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καρυών, ο Σύνδεσμος των Απανταχού Καρυατών, η Τράπεζα Αίματος Καρυών, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Καρυών, ο ιστότοπος www.karyes.gr, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Τμήμα Οργάνωσης & Διαχείρισης Αθλητισμού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Σπάρτης, ο Ορειβατικός Σύλλογος Σπάρτης, το Σώμα Οδηγισμού Σπάρτης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βασσαρά και τέλος ο σύλλογος δρομέων Α.Π.Σ. «ΑΠΟΛΛΩΝ»  Δυτ. Αττικής που είχε την τεχνική υποστήριξη του αγώνα.

Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ θα θέλαμε να πούμε στους χορηγούς του αγώνα, στις εταιρείες Mermitta Foods & Μεταλλουμίν, που ανέλαβαν ένα σημαντικό μέρος των εξόδων της διοργάνωσης και στο Συνεταιρισμό Λακωνία, που προσέφερε τους χυμούς στον τερματισμό, την εταιρεία αθλητικών ειδών New Balance, για την άμεση ανταπόκριση, για την παρουσία και τα δώρα που προσέφερε,  καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων Σπάρτης, για την προσφορά των αρχαίων ενδυμασιών, που έντυσαν πέντε νέες κοπέλες του χωριού και έδωσαν ξεχωριστό χρώμα στο τελετουργικό των απονομών.

Ιδιαίτερη τιμή για την διοργάνωση η παρουσία της κας Δήμητρας Δημακογιάννη σύζυγος του Αντιπύραρχου Κων/νου Καστρή, που έπεσε στο καθήκον και πολύ συγκινητική στιγμή για όλους, η στιγμή της απονομής τιμητικής πλακέτας.

Κλείνοντας θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη για τις όποιες παραλείψεις και τα όποια λάθη κατά τη διοργάνωση, ελπίζουμε μέσα από την πείρα που θα αποκτήσουμε, να καταφέρουμε στο μέλλον να παρουσιάσουμε κάτι πολύ πιο άρτια και αλάνθαστα οργανωμένο. Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε επίσης να σας προσκαλέσουμε στον αγώνα που διεξάγεται στον όμορο με το Δήμο μας, Δήμο Ευρώτα και συγκεκριμένα στο χωριό των Κροκεών. Εκεί, στις 3 Αυγούστου, θα πραγματοποιηθούν τα «Βρεττάκεια 2013 - Στη γη του Κροκεάτη Λίθου», αφιερωμένα στη μνήμη του Αντιπύραρχου Κων/νου Καστρή.

Ελπίζουμε στο μέλλον να σας ξαναδούμε στο όμορφο χωριό μας και πιο πολύ ελπίζουμε να μπορέσουμε να σας προσφέρουμε κάποια ακόμα μοναδικά δείγματα της φιλοξενίας μας.

Με εκτίμηση

Η Διοργανωτική Επιτροπή του 1ου Ημιμαραθωνίου Πάρνωνα

No comments:

Post a Comment

;