Σελίδες

Saturday 15 September 2012

Οι Νέοι Αγρότες Λακωνίας συναντούν τους Νέους Αγρότες Ελλάδος

Το 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο Ελατοχώρι Πιερίας έκλεισε τις εργασίες του με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας έδωσε βροντερό παρόν παίρνοντας και το βραβείο της πολυπληθέστερης συμμετοχής. Αρωγός της ΕΝΑ Λακωνίας στάθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και η Αντιπεριφερειάρχης κα Ντία Τζανετέα, παρέχοντας υποστήριξη στην μετάβαση των Νέων Αγρότων που συμμετείχαν. Στις δύσκολες μέρες που διανύουμε η συμβολή της ήταν σημαντική αφού έδωσε την δυνατότητα στους Νέους Αγρότες της Λακωνίας να γνωρίσουν συναδέλφους από 25 νομούς της χώρας και να ανταλλάξουν απόψεις.
Οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία:
  να επισκεφθούν και να ξεναγηθούν σε πολύ αξιόλογες μονάδες παραγωγής και μεταποίησης
  να ακούσουν πετυχημένα παραδείγματα εκμεταλλεύσεων και καινοτόμων  νέων αγροτών στην φυτική παραγωγή και στην κτηνοτροφία
  να παρακολουθήσουν την παρουσίαση των προοπτικών της Αγροτικής Πολιτικής στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, από τον Δρ Δημήτριο Μελλά, Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής του ΥπΑΑΤ
  να ακούσουν τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθ Αθανάσιο Τσαυτάρη να αναφέρεται σε θέματα τα οποία, αν υλοποιηθούν, αποτελούν ευχάριστη εξέλιξη για όλους τους αγρότες, και βέβαια για τους Νέους Αγρότες
  να παρακολουθήσουν τις ομιλίες του Αναπληρωτή Υπουργού ΑΑ&Τ κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, για την αντιμετώπιση της οργάνωσης του αγροτικού μέλλοντος στην Ελλάδα, του ευρωβουλευτή και του Αντιπροέδρου του ΕυρωΚοινοβουλίου καθ Γεώργιου Παπαστάμκου, για το πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Αγροτικού Μέλλοντος,  τον κ Αθανάσιο Σαρρόπουλο (πρόεδρο του παραρτήματος Κεν. Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ), τον Δρ Φώτο Βακάκη (ΒΑΚΑΚΗΣ & Συνεργάτες και VAKAKIS International), τον Δρ Αναστάσιο Χανιώτη (Δ/ντή στην Ευρ. Επιτροπή) και τον Δρ Αθανάσιο Θεοχαρόπουλο (Ειδικό Γραμματέα Κοινοτικών Πόρων του ΥπΑΑΤ), ενώ χαιρετισμούς έκαναν ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Δρ Σπύρος Μάμαλης και ο κ. Γρηγόρης Νικολαΐδης (Πρόεδρος Συλλόγου Γεωπόνων Μακεδονίας Θράκης και Αντιπρόεδρος ΠΟΣΓ), καθώς και ο βουλευτής Αργολίδας Δημήτρης Κοδέλας εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
  Να απολαύσουν κοινωνική - πολιτιστική βραδιά στην αυλή του σχολείου με «ζωντανή» μουσική όλο το βράδυ του Σαββάτου και με πολύ ωραίες εμφανίσεις του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ελατοχωρίου και του Ποντιακού Συλλόγου Κατερίνης. 

Η συζήτηση με τους Νέους Αγρότες έδωσε την ευκαιρία να επισημανθούν προβληματισμοί γενικότεροι και να καταγραφούν θέματα που πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας για την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών.

Επισημάνθηκε μεταξύ άλλων ότι στην αγροτική κοινωνία το καταλληλότερο μοντέλο για την αγροτική οικονομία είναι η κοινωνική οικονομία και ο συνεργατισμός, που στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα φαίνεται πολύ μακροπρόθεσμο. Προβλήματα όπως του μικρού κλήρου, της μεταποίησης, των επώνυμων ποιοτικών προϊόντων, της πρόσβασης στις αγορές, της ιδιοκτησίας μεταποιητικών μονάδων ή και της σύστασης χρηματοδοτικών εργαλείων στον αγροτικό χώρο θα μπορούσαν αν επιλυθούν εφόσον είναι θέματα επιβίωσης, με την συνεργατική τεχνική, πρακτική και ιδεολογία. Ιδιαίτερα φέτος που είναι το Διεθνές Έτος Συνεργατισμού.


ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

No comments:

Post a Comment

;