Σελίδες

Saturday 23 January 2010

Μια βιντεοταινία (DVD) για τις Καρυές

Ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών εφτιαξε ταινία για το χωριό μας τις Καρυές.
Η ταινία παρουσιάζει μια ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα, την κατοχή, την μετανάστευση, τους νεότερους χρόνους, επαγγελματικές δραστηριότητες, τους συλόγους, τους ευεργέτες του χωριού, και τις σημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Η παραγωγή της ταινίας είναι του συνδέσμου Απανταχού Καρυατών άρχισε τον Ιούλιο 2007 και είναι σήμερα διαθέσημη σε όλους τους Καρυάτες ανα τον κόσμο.
Για πιο πολλές λεπτομέρειες αναγράφουμε άρθρο που έγραψε η πρόεδρος του Συνδέσμου Απανταχου Καρυατών κυρία Αννίτα Πρεκεζέ στο τελευταίο τεύχος της εφημερίδας ΚΑΡΥΕΣ.

Ο Σύνδεσμος Απανταχού Καρυατών πάντοτε προβληματίζεται και ψάχνει να βρίσκει τρόπους που θα προσφέρουν κάποια υπηρεσία στο πολυαγαπημένο χωριό. Αυτό επεδίωκε από τα πρώτα χρόνια της ιδρύσεώς του μέχρι σήμερα και αυτή η σκέψη εμπνέει όλους τούς Καρυάτικους συλλόγους, εσωτερικού και εξωτερικού. Στο Δ.Σ. του ΣΑΚ πολλές φορές εκτιμήσαμε ότι για τις Καρυές δεν έχει γίνει μια ταινία πού να περιλαμβάνει την εξιστόρηση της ζωής του χωριού μας, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Το εγχείρημα ήταν δύσκολο και αφού διερευνήσαμε διάφορες εταιρίες παραγωγής τέτοιων ταινιών, επιλέξαμε τον κ. Κων/νο Κορωνίδη και τον Ελευθέριο Κατσαρό, οι οποίοι με το κινηματογραφικό τους συνεργείο έκαναν πέντε (5) διήμερες επισκέψεις στο χωριό για να αποτυπώσουν όλους τούς χώρους και τις δραστηριότητες, αρχίζοντας από τις 26 Ιουλίου 2007, ενώ η τελευταία συμπληρωματική έγινε τον Μάρτιο 2009.
Στο διάστημα αυτό μέλη του Δ.Σ. επισκευτήκαμε τουλάχιστον 15 φορές το studio παραγωγής του DVD στην αθήνα και προσκομίσαμε αμέτρητες φωτογραφίες και κείμενα για να συμπεριλάβουμε όλους τους τομείς της ζωής του χωριού, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο.
Προσωπικά έγραψα περισσότερες από 80 σελίδες κειμένων για την συνολική εκφώνηση και η Μαρία Διαντζίκη το κεφάλαιο της μετανάστευσης.
Το συσσωρευμένο υλικό από τα 24 χρόνια έκδοσης της εφημερίδας μου, αποδείχθηκε πολύτιμο για πολλά σημεία της ταινίας.
Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια που μας πρόσφεραν ο Κώστας Π. Πρεκεζές σκηνοθέτης τηλεοράσεως ΑΝΤΕΝΑ, ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Μάνεσης που έκανε την εκφώνηση των κειμένων δωρεάν και η Ιωάννα Β. Κοψιάυτη, πού μετέφρασε τα κείμενα και έκανε την εκφώνησή τους στα Αγγλικά. Η ταινία είναι δίφωνη, δηλ. Όποιος θέλει μπορεί να επιλέξει Ελληνική ή Αγγλική γλώσσα. Επίσης με ειδικό σύστημα παραγωγής το DVD αυτό θα παίζει σε όλα τα video στην Ευρώπη, Αμερική, Καναδά, Αυστραλία. Διαρκεί 82’. Για να καλύψουμε τα έξοδα παραγωγής, πρέπει να πουληθεί κάθε DVD 20 Ευρώ ή 25 δολ. USA, CAN, AUS.
Παρακαλούμε όλους τους Αραχωβίτες όπου γης, να αγοράσουν όχι ένα αλλά και επιπλέον ένα για κάθε παιδί τους, αδελφό ή φίλο του χωριού.
Με αυτό το DVD θα μάθουν οι νέοι την ιστορία του πατρογονικού τους χωριού, οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν και θα συγκινηθούν και όλοι γενικά θα αισθανθούν υπερήφανοι για την καταγωγή τους.
Θα είναι ντροπή αν κάποιοι προσπαθήσουν να το αντιγράψουν. Αυτο είναι κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και διώκεται από τον νόμο.
Νομίζω ότι αυτή η κλοπή θα είναι μια πράξη ντροπής, αφού για ένα ποσόν 20 ευρώ θα καταδεχθεί κάποιος να περιφρονήσει τους κόπους και τα έξοδα μιας παραγωγής που απευθύνεται σε μια μικρή περιχή, τις Καρυές και δεν υπάρχουν δυνατότητες να διατεθεί μεγάλος αριθμός αντιτύπων.
Ελπίζουμε ότι και αυτή η πρωτοβουλία του ΣΑΚ θα αποδειχθεί επιτυχής και θα δικαιώσει τις προσδοκίες μας.
Σας ευχαριστούμε για όλα.
Η πρόεδρος Αννίτα Πρεκεζέ

Πηγή: Εφημερίδα ΚΑΡΥΕΣ

No comments:

Post a Comment

;