Σελίδες

Monday 21 September 2009

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΤΑΛΑΣ Προτεραιότητα στους αγρότες

Με δηλώσεις του στην “Ε”, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Λακωνία Θεόδωρος Ματάλας πρότεινε λύσεις για το αναπτυξιακό μέλλον του νομού,αλλά εξέφρασε και τους ενδοιασμούς του για την αποτελεσματικότητα του νέου “Καποδίστρια”, καθώς και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε αυτή να διασφαλιστεί.
- Για ποιο λόγο συμμετέχετε στο ψη-
φοδέλτιο;

«Εδώ και αρκετά χρόνια είμαι γενικός διευθυντής – διαχειριστής τού Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αθανασίου Ματάλα του Λακεδαιμονίου». Από τη θέση αυτή έχω γίνει κοινωνός των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μου και θεωρώ χρέος μου να προσφέρω στον τόπο μου ουσιαστικά».
- Πώς ιεραρχείτε τα σημαντικότερα
προβλήματα του νομού;

«Ο Νομός Λακωνίας, πλούσιος σε φυσική ομορφιά και μοναδικός σε φυσικό πλούτο, έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στο πλαίσιο πάντα ενός ορθολογικού σχεδιασμού. Θεωρώ ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην αγροτική πολιτική με την ανάληψη πρωτοβουλιών παρέμβασης στην αναθεώρηση της κοινής αγροτικής πολιτικής, με στόχο την προάσπιση του εισοδήματος των αγροτών μετά το 2013.
Στα άμεσα αναγκαία μέτρα της νέας διακυβέρνησης θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του εισοδήματος των, κατά κύριο επάγγελμα, αγροτών, με στόχο να προχωρήσουν σε αναπτυξιακές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Ταυτόχρονα, απαιτείται η ολοκλήρωση του
συστήματος καταγραφής αγροτεμαχίων (Αγροτικό Κτηματολόγιο) ώστε να λαμβάνουν οι έλληνες αγρότες έγκαιρα και δίκαια τις επιδοτήσεις τους.
Ωστόσο, ο Νομός Λακωνίας απαιτεί ένα γενικότερο σχεδιασμό ολοκληρωμένης ανάπτυξης, η οποία θα βασίζεται στην ανάδειξη της ιστορίας της Λακωνίας, στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και στη δημιουργία υποδομών για τουρισμό όλο το χρόνο, κά-
τι στο οποίο συνηγορεί ο φυσικός πλούτος της περιοχής. Επίσης, στη δημιουργία νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ της Σπάρτης, έπειτα από σωστό σχεδιασμό και επιλογή κατάλληλων γνωστικών αντικειμένων που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά
τους, στη συνεχή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς του τόπου, στην ολοκλήρωση των οδικών έργων και περαιτέρω σχεδιασμό και ανάπτυξη του συγκοινωνιακού δικτύου και του δικτύου μεταφορών και στη δημιουργία ολοκληρ μένου δικτύου προστασίας του περιβάλλοντος με συγκεκριμένο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης καταστροφών».
- Ποια είναι η θέση σας για την τοπική αυτοδιοίκηση και το νέο «Καποδίστρια»;
«Θεωρώ ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την οποιαδήποτε μεταβολή πρέπει να αποτελεί η ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών και η κατάλληλη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πιστεύω ότι μία τέτοια αλλαγή μπορεί να είναι βιώσιμη μόνο μέσα σε
ένα πλαίσιο που θα εξασφαλίζει την συνολική ανάπτυξη της Περιφέρειας.
Δυστυχώς όμως, η εφαρμογή του πρώτου «Καποδίστρια» απέδειξε ότι μία τέτοια πρωτοβουλία δε μπορεί να γίνεται χωρίς ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό και τους απαραίτητους πόρους. Καταλήγοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι η κοινωνία μας έχει ανάγκη από μεταρρυθμίσεις, που όμως πρώτα θα έχουν την συναίνεση της πλειοψηφίας των πολιτών και φυσικά θα περιγράφονται με ξεκάθαρους όρους και προϋποθέσεις».
Πηγή http://www.eleftherianews.gr

No comments:

Post a Comment

;