Σελίδες

Sunday 17 May 2020

KARYATIDES TRAILS - Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΛΙΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΡΥΕΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ. Άνοιξη 2020


Με τις σηματοδοτημένες πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδρομές που δημιουργεί η TERRAIN στο δυτικό μέρος του βουνού γύρω από το χωριό Καρυές, και τα αναρριχητικά πεδία που δημιουργεί ο Aris Theodoropoulos και η ομάδα του στην ανατολική πλευρά κοντά στο Λεωνίδιο, ο πανέμορφος και καταπράσινος Πάρνωνας σύντομα θα αποτελεί έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για αθλητικό τουρισμό αναψυχής στην Ελλάδα.


Πανελλαδική καινοτομία: τα μονοπάτια του δικτύου Caryatides Trails είναι τα πρώτα στην Ελλάδα που σηματοδοτούνται με μεταλλικά πινακίδια αλουμινίου από ανακλαστικό υλικό της 3Μ, ώστε να είναι ορατά και τη νύχτα με φακό (σημαντική προδιαγραφή ασφαλείας, για τους πεζοπόρους που θα τους πιάσει η νύχτα στο βουνό, και θα ψάχνουν να βρουν το δρόμο της επιστροφής με το φακό του κινητού τους ή φακό κεφαλής)





Πανελλαδική καινοτομία: τα μονοπάτια του δικτύου Caryatides Trails είναι τα πρώτα στην Ελλάδα που σηματοδοτούνται με ξύλινους πασσάλους Niangon με τρία στρώματα εμποτισμού με προστατευτικό βερνίκι σε όλη τους την επιφάνεια και δύο στρώσεις ασφαλτικού μονωτικού στη βάση των πασσάλων για απόλυτη προστασία από την υγρασία του εδάφους.





Απομακρύνουμε τα χαλαρά χαλίκια από το κατάστρωμα του μονοπατιού ώστε να μπορεί να περπατάει ξεκούραστα και με ασφάλεια ο πεζοπόρος. Τις μεγαλύτερες πέτρες τις χρησιμοποιούμε για να οριοθετήσουμε τη γραμμή του μονοπατιού στα σημεία που είναι ασαφές.  

Προηγουμένος, ήταν πέτρες παντού. Μετά την επέμβαση, απομακρύνθηκαν τα χαλαρά χαλίκια από το κατάστρωμα του μονοπατιού και οριοθετήθηκε η γραμμή του με μεγάλες πέτρες.




Το Δεντράκι. Η μικρή γκορτσιά! Φύτρωσε στη μέση του μονοπατιού, αλλά οι εργάτες τη λυπήθηκαν όπως και όλα τα δέντρα του δάσους - και δεν την έκοψαν. Την κλάδεψαν λίγο, και της έφτιαξαν ένα προστατευτικό τειχάκι με μεγάλες πέτρες. Θα μεγαλώσει, θα ομορφύνει το τοποίο, θα προσφέρει τη σκιά της στους πεζοπόρους.




Το μονοπάτι πριν τις εργασίες καθαρισμού: σκεπασμένο με πέτρες που δυσκολεύουν τη βάδιση



 Το όχημα της δουλειάς - Mitsubishi L200 με λάστιχα και αναρτήσεις για να πηγαίνει παντού!




Η βασική ομάδα εργατών που υλοποιεί το έργο. Ο Δήμος Σπηλιάκος, ο master chef των τσιμέντων, ετοιμάζει το καλύτερο μπετόν για την πασσαλόπηξη, με overdose τσιμέντου, ψηφίδες αντί για χαλίκι (ώστε να πηγαίνει παντού και να "δένει" άψογα τις μεγάλες πέτρες και τις μπετόβεργες της θεμελίωσης του πασσάλου) και άμμο θαλάσσης. Ο Πάνος Μελεχές ανοίγει τους λάκκους σαν εκ σκαπτικό Caterpillar και φροντίζει για την ευθύγραμμη στήριξη του πασσάλου. Και ο Ηλίας Μελεχές, ο επικεφαλής αρχιεργάτης, που φροντίζει τα πάντα.



Ο Γιώργος Ντάρμος καθαρίζει το κατάστρωμα του μονοπατιού από τα χαλαρά χαλίκια.

Είναι η Ωραία Κοιμωμένη του δάσους. Το χειμώνα, τα γυμνά κλαδιά της θυμίζουν νεκρό δέντρο. Στο τέλος Μαρτίου όμως ή τις πρώτες μέρες του Απρίλη, ο ήλιος κι οι πρώτες ζέστες της άνοιξης το ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη και πυροδοτούν ένα κατάλευκο πυροτέχνημα που διαρκεί λίγες μόνο μέρες. Γιορτή για τις μέλισσες, στολίδι του δάσους, χάδι για την ψυχή του πεζοπόρου. Είναι το πιο όμορφο δέντρο της Ελληνικής φύσης. Ειναι η γκορτσιά!

Στη σηματοδομημένη Πεζοπορική Διαδρομή 2 που τώρα υλοποιεί η TERRAIN στις Καρυές Λακωνίας στον Πάρνωνα, στο Μονοπάτι των βοσκών, ο πεζοπόρος αυτή την εποχή θα απολαύσει ένα μαγευτικό θέαμα που δεν υπάρψει πουθενά αλλού στην Ελλάδα: εκατοντάδες ανθισμένες γκορτσιές, κάποιες από αυτές υπεραιωνόβιες!
...................................................................................................................
Εργολάβος - Contractor :             TERRAIN
Φωτογραφίες- Photos:                 Στέφανος Ψημένος              Stefanos Psimenos
Κείμενα – Text  :                          Στέφανος Ψημένος              Stefanos Psimenos         

Ομάδα Εργασίας- Work team:    Στέφανος Ψημένος              Stefanos Psimenos
    Δήμος Σπηλιάκος                Dimos Spiliakos
    Πάνος Μελεχές                   Panos Melehes
    Ηλίας Μελεχές                    Ilias Melehes
    Γιώργος Ντάρμος                George Darmos

No comments:

Post a Comment

;