Σελίδες

Friday 29 May 2015

Το Δημοτικό Σχολείο Καρυών Λακωνίας στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού

Το Δημοτικό Σχολείο Καρυών Λακωνίας στην προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού

Είκοσι περίπου μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί από το Δημοτικό Σχολείο Καρυών Λακωνίας, επισκέφθηκαν την Πέμπτη 14 Μαΐου 2015 την προστατευόμενη περιοχή του Πάρνωνα και του υγροτόπου Μουστού. 

Οι επισκέπτες μαθητές ξεκίνησαν την ημέρα τους στη Συστάδα Δενδρόκεδρου πλησίον της Μονής Μαλεβής, όπου και ενημερώθηκαν γενικώς για την περιοχή η οποία έχει χαρακτηρισθεί από το 1980 και ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». 

Οι μικροί μαθητές έμαθαν μεταξύ άλλων πως πρόκειται για εξαιρετικά ευαίσθητο οικοσύστημα, με σπάνια ή απειλούμενα με εξαφάνιση είδη αυτοφυούς χλωρίδας και μια έκταση που έχει αποφασιστική θέση στον κύκλο ζωής σπάνιων ή απειλούμενων με εξαφάνιση ειδών της άγριας πανίδας. 

Η επίσκεψη πλαισιώθηκε με εποικοδομητικό διάλογο με τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης.
Στη συνέχεια το Δημοτικό Σχολείο επισκέφτηκε τον υγρότοπο του Μουστού όπου με τη βοήθεια των πινακίδων ερμηνείας περιβάλλοντος και του ειδικού εξοπλισμού παρακολούθησης (κιάλια και τηλεσκόπιο), οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης, γνωρίζοντας από κοντά ορισμένα από τα χαρακτηριστικά είδη της ορνιθοπανίδας της περιοχής. 

Πιο συγκεκριμένα οι μαθητές είχαν την μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν τους εαρινούς επισκέπτες του υγροτόπου, όπως τον κρυπτοτσικνιά (Ardeola ralloides) και τον μικροτσικνιά (Ixobrychus minutus) αλλά και έναν ψαραετό (Pandion haliaetus) εν δράσει, ο οποίος βουτώντας από ψηλά προσπαθούσε να συλλάβει την τροφή του μέσα από τη λιμνοθάλασσα!

No comments:

Post a Comment

;