Σελίδες

Thursday 2 June 2011

Κύκλος είναι… και γυρίζει

Γιάννης Ε. Μπεκιάρης
τελειόφοιτος Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Όλοι μας βλέπουμε, ζούμε και ακούμε το μπάχαλο που επικρατεί στην Ελλάδα με τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα και τις απολύσεις εργαζομένων, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας ιδιαίτερα στις νέες ηλικίες. Ο κόσμος δικαιολογημένα έχει πανικοβληθεί με την παρούσα κατάσταση σε σημείο που να έχει “χάσει τη μπάλα”. Δεν μπορεί να σκεφτεί με καθαρό μυαλό και να πράξει τα δέοντα έτσι ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει τη δύσκολη αυτή κατάσταση.

Δεν πρέπει ο λακωνικός λαός να θυμηθεί τι είναι ευλογημένο σ’ αυτόν το τόπο που μας ταΐζει τόσα χρόνια; Μήπως ο γνωστός σε όλους μας φραπές; ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ…! Η ΓΗ ήταν, είναι και απ’ οτι φαίνεται θα είναι η βάση που θα στηριχθεί πολύς κόσμος για να τα βγάλει πέρα.
Έρευνες δείχνουν ότι στις ημέρες που έρχονται, τα κύματα εσωτερικής μετανάστευσης του κόσμου μικρής ή μεγάλης ηλικίας προς την επαρχία αυξάνονται (δεν εξετάζεται η εξωτερική μετανάστευση). Σπίτια σε χωριά που ερήμωναν τώρα ζωντανεύουν, νέοι πτυχιούχοι επιστρέφουν γιατί είναι οικονομικά εξαρτημένοι από τους γονείς τους. Γιατί όμως; Όλοι τόσο ξαφνικά μίσησαν τις ανέσεις και τη νυχτερινή ζωή των αστικών κέντρων και προτίμησαν, μεταξύ άλλων, τις αγροτικές εργασίες παρ’ όλο όπου οι τιμές των ελληνικών προϊόντων είναι εξευτελιστικές;
Ας μη γελιόμαστε όμως. Κάποτε η ΓΗ εξασφάλιζε στην ελληνική οικογένεια όλα αυτά που χρειάζονταν για να ορθοποδήσει στην κοινωνία και από την άποψη των υλικών αγαθών αλλά και από την άποψη οικονομικής βοήθειας. Μόνο που εμείς οι ίδιοι «καλλιεργώντας επιδοτήσεις» υποβαθμίσαμε τα προϊόντα μας.
Φέτος πολλοί νέοι κλάδεψαν δέντρα (ελιές, πορτοκαλιές) απεριποίητα τριετίας, τετραετίας ή ακόμα και πενταετίας, εξασφαλίζοντας ξύλα για το τζάκι, καλύτερες σοδιές τα επόμενα χρόνια και ένα καλό μεροκάματο. Κάποια σπίτια που είχαν τη δυνατότητα, βέβαια, έβαλαν ζώα στην αυλή τους (κότες, κατσίκες κά.),εξασφαλίζοντας τα αυγά, το κρέας ή ακόμα και το γάλα τους. Κάποιοι άλλοι έβαλαν κήπο με θερινά λαχανικά (τοματιές, αγγουριές, κολοκυθιές, μελιτζανιές, πιπεριές κά.), εξασφαλίζοντας μεγάλο μέρος της διατροφής τους για τους καλοκαιρινούς μήνες, ξέροντας και τι τρώνε.
Όλα τα παραπάνω είναι ένα καλό βοήθημα για τους ανθρώπους της επαρχίας, εκμεταλλευόμενοι απλώς ένα μικρό αγρόκτημα στο χωριό. Δόξα τω Θεώ, ο τόπος μας λόγω της γεωγραφικής του θέσης μας επιτρέπει όλα τα παραπάνω. Για ποιό λόγο να μην τα εκμεταλλευτούμε;
Πηγή  http://www.lakonikos.gr

No comments:

Post a Comment

;