Σελίδες

Tuesday 14 June 2011

10 δισ. ευρώ θα "έμπαιναν" κάθε χρόνο, αν υποκαθιστούσαμε το 20% των εισαγόμενων με ελληνικά

Στροφή στα ελληνικά προϊόντα, όχι για εθνικιστικούς λόγους ή χάριν προστατευτισμού, αλλά ως απόλυτη αναγκαιότητα για την υπέρβαση της κρίσης στην Ελλάδα, πρότεινε απόψε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς.
«Αν υποκαταστήσουμε το 20% των εισαγόμενων προϊόντων με εγχώρια, τότε θα πέφτουν κάθε χρόνο στην ελληνική οικονομία 10 δισ. ευρώ», είπε, επικαλούμενος και σχετικές εκτιμήσεις του καθηγητή Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, δρος Μ. Γκλεζάκου.
Από το βήμα της 36ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ, ο κ. Λακασάς υποστήριξε ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι «δεν υπάρχει ζήτηση για τα ελληνικά προϊόντα». Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να υιοθετήσει το δόγμα "παράγω και εξάγω", αφού, σήμερα, ακόμη και οι πλέον εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας είναι καθαρά εισαγωγικοί.
«Ο ανταγωνισμός από τις ξένες αγορές εκτόπισε την ελληνική παραγωγή και στο εξωτερικό η ελληνική παραγωγή δεν είχε τη δυναμική να αναπτυχθεί και να κατακτήσει μερίδιο αγοράς», είπε. Κάλεσε, τέλος, τα δύο μεγάλα κόμματα να καταρτίσουν κοινή λίστα στρατηγικών στόχων για την έξοδο από την κρίση.
Περίπου 1.000 επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια και Ανταγωνιστικότητα» μέχρι τις 14/6, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία, όπως υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Φούρλας. Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης κεφαλαίων κίνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει τον εξαγωγέα βήμα προς βήμα, μέσα από εργαλεία όπως: το Ταμείο Εξωστρέφειας, η πλατφόρμα ψηφιακής πληροφόρησης των εξαγωγέων (www.trade.gov.gr), η δυνατότητα ηλεκτρονικής διεκπεραίωσης των εξαγωγών μέσω του «Single Window» και οι δράσεις βελτίωσης της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων.
Πηγή: http://www.express.gr

No comments:

Post a Comment

;