Σελίδες

Wednesday 22 June 2011

Ντοκυματέρ Το ‘Γύρνα από ’κει που ’ρθες’ ακολουθεί έξι απλούς Αυστραλούς σε δοκιμασία για τις προκαταλήψεις τους για τους πρόσφυγες και τους αναζητητές ασύλου, ξεκινώντας ένα 25νθήμερο ταξίδι αντιπαραθέσεων.

Ο πολυπολιτιστικός τηλεοπτικός σταθμός Αυστραλίας «SBS» εκπέμπει μια από τις πιο φιλόδοξες σειρές ντοκιμαντέρ που έγιναν ποτέ, το «Γύρνα από ’κει που ’ρθες» (Go Back To Where You Came From), που άρχίσε την Τρίτη 21 Ιουνίου στη διάρκεια της Εβδομάδας Προσφύγων.
Το ‘Γύρνα από ’κει που ’ρθες’ ακολουθεί έξι απλούς Αυστραλούς διαφορετικής ηλικίας και προέλευσης, οι οποίοι συμφωνούν να θέσουν σε δοκιμασία τις προκαταλήψεις τους για τους πρόσφυγες και τους αναζητητές ασύλου, ξεκινώντας ένα 25νθήμερο ταξίδι αντιπαραθέσεων.

Χωρίς τα πορτοφόλια, τα τηλέφωνα και τα διαβατήριά τους, οι συμμετέχοντες ακολουθούν τη διαδρομή (αντίστροφα) που έκαναν πολλοί για να φτάσουν στην Αυστραλία. Επιβιβάσθηκαν σε ένα σαπιοκάραβο προσφύγων, διασώθηκαν στα μέσα του ωκεανού, υπέστησαν τις επιδρομές των μεταναστευτικών αρχών στη Μαλαισία, έγιναν μάρτυρες ωμής απελπισίας στα στρατόπεδα προσφύγων της Κένυας και επισκέφτηκαν τις παραγκουπόλεις στην Ιορδανία, πριν τελικά φτάσουν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και το Ιράκ. Για μερικούς από αυτούς, είναι η πρώτη φορά τους στο εξωτερικό. Για όλους τους είναι ένα επικό ταξίδι και η πιο δύσκολη εμπειρία της ζωής τους.
Ο Matt Campbell, Διευθυντής Τηλεόρασης και περιεχόμενων της SBS Οnline, λέει ότι το πρωτοποριακό ντοκιμαντέρ προκαλεί τις αντιλήψεις του τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας: «Το ‘Γύρνα από ’κει που ’ρθες’ αντιμετωπίζει αμφιλεγόμενα ζητήματα σχετικά με τους πρόσφυγες και τους αναζητητές ασύλου: Αν υπάρχει σωστός ή λανθασμένος τρόπος να έρχονται στην Αυστραλία, αν οι πρόσφυγες και οι αναζητητές ασύλου θα πρέπει να στέλνονται από εκεί που ήλθαν, και ποιος αξίζει την προστασία της Αυστραλίας».
Η SBS θα προωθήσει επίσης την αντιπαράθεση πέρα από την οθόνη της τηλεόρασης. «Το ‘Γύρνα από ’κει που ’ρθες’ θα προωθηθεί εκτεταμένα σε μια σειρά ραδιοφωνικών προγραμμάτων της SBS Radio κατά τη διάρκεια της εβδομάδας Προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα και ειδικών ραδιοφωνικών προγραμμάτων με συμμετοχή ακροατών, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα που τέθηκαν.
Η SBS online θα μεταδίδει επίσης προεπισκοπήσεις με ενημερωτικό υλικό και υλικό για σχολική χρήση, καθώς και μια διαδραστική εφαρμογή που ονομάζεται «Άσυλο: Έξοδος από την Αυστραλία» που βάζει τους χρήστες στη θέση των αναζητητών ασύλου.
Μη χάσετε αυτό το συναρπαστικό τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα. Ο Παραγωγός Michael Cordell δήλωσε: «Θα είναι έντονο, δυσάρεστο, ακόμη και συγκλονιστικό, αλλά κανείς από όσους πάρουν την εμπειρία αυτού του ντοκιμαντέρ, συμμετέχοντες ή θεατές, δεν θα μείνει αδιάφορος ή ανεπηρέαστος».
Το «Γύρνα από ’κει που ’ρθες» θα προβάλλεται στην SBS ΟΝΕ από τις 8:30 μμ για τρία συνεχόμενα βράδια: Τρίτη 21 Ιουνίου, Τετάρτη 22 Ιουνίου και Πέμπτη 23 Ιουνίου.
Μπορείτε να δείτε τα προγράματα μέσω τού διαδυκτίου στον σύνδεσμο του σταθμού "SBS"http://www.sbs.com.au/shows/goback/episodes/page/i/1/h/Episodes/ 

No comments:

Post a Comment

;